Форум білоруського культурного спротиву у Луцьку: повалити режим Лукашенка не лише зброєю

АНАЛІТИКА 20.11.2023 Коментарі 0

У неділю, 19 листопада, у Луцьку розпочав роботу Форум білоруського культурного спротиву, який покликаний стати майданчиком для об’єднання зусиль усіх опозиційно налаштованих до режиму Лукашенка білорусів, обговорення форм спротиву диктатурі та перспектив налагодження стосунків між вільною Білоруссю та Україною. 

Організаторами заходу є білоруський полк імені Кастуся Калиновського і громадська організація ПРП «Пріоритет». 

Форум розпочався з відкриття арт-виставки робіт відомого білоруського художника Володимира Цеслєра. Митець у вітальному слові подякував за можливість продемонструвати свій творчий доробок. «Я знаю, що зараз важко, але вірю у перемогу добра над злом. У своїх роботах я застосовую як інструмент для боротьби з диктатурами гумор», - сказав Володимир Цеслєр. 

До роботи форуму в онлайн-режимі доєдналася членкиня Об’єднаного тимчасового кабінету міністрів Білорусі з питань національного відродження Аліна Ковшик. 

«У нас є спільний кордон, спільна історія і спільні переживання. Ми підтримуємо Україну усім серцем у боротьбі за незалежність. На жаль, сьогодні Білорусь – це Північна Корея у Європі. Але час для свободи прийде. І культура – один із фронтів спротиву», - наголосила Аліна Ковшик. 

Учасники заходу мали також можливість переглянути опозиційні білоруські кінострічки. Відбулася презентація атрибутів нової білоруської армії. 

Під час панельної дискусії «Спротив. Деокупація. Вільний народ» обговорено теперішній стан білоруського суспільства, його настрої, а також сильні і слабкі сторони режиму Лукашенка. Учасники констатували, що білоруси наразі фрагментовані у своїх політичних уподобаннях і над країною нависла реальна загроза поглинання Росією. Диктаторський режим Лукашенка проводить репресивну жорстку політику та не зацікавлений у розвитку білоруської мови, культури й ідентичності. Ще одна проблема – ілюзії, які раніше панували серед білорусів щодо можливості повалення режиму Лукашенка виключно з допомогою мирних форм протесту. Доля Білорусі зараз залежить від України та результатів війни. Поразка Росії – це найкоротший шлях до падіння режиму Лукашенка та повернення Білорусі у велику європейську сім’ю. 

Засновник і керівник музичного порталу TuzinFM.by Сергій Будкін порушив питання поширення радянської форми ідентичності у білоруському суспільстві та розповів як авторитарна машина безжально переслідує митців, музикантів, діячів білоруської культури. 

Експерт Українського інституту майбутнього, політолог Ігар Тишкевіч зачепив проблему геополітики та місця України і Білорусі в сучасному світі.

«Зараз у світі формуються два полюси – США та Китай. Україна та Білорусь перебувають у стані небезпеки. Але Україна демонструє свою силу і змагається за суб’єктність. А ось білоруси зараз розбиті на декілька груп за ідентичністю і цінностями. Однак, якщо ми хочемо зберегтися як нація, то маємо пройти шлях відмови від Росії. Внутрішня криза в Москві після поразки – найкращий час для того, щоб назавжди вирватися з орбіти Кремля», - наголосив Ігар Тишкевич. 

Про свою боротьбу в Україні проти російського імперіалізму та бачення шляхів визволення Білорусі з-під влади режиму Лукашенка розповіли представники полку імені Кастуся Калиновського. 

«Нас об’єднують великі цілі – воля України і воля Білорусі. Якби не злочинний режим Лукашенка, Росія ніколи не змогла б атакувати Україну з півночі. Для нас важливо, щоб штучний розрив між Україною і Білоруссю був зшитий. І щоб ми стали справжніми друзями як цього вимагають стратегічні інтереси наших народів», - заявив політичний представник полку Калиновського Дмитро Щигельський. 

Голова Кримськотатарського ресурсного центру Ександер Барієв поділився досвідом винесення проблеми поневоленого кримськотатарського народу на глобальний рівень. А також розповів про форми спротиву проти російських загарбників на окупованому півострові. 

Участь у дискусії взяли також представник білоруської опозиції Олександр Добровольський, телеведучий Дмитро Танкович, діячі білоруського волонтерського руху. Учасники заходу мали можливість задати спікерам свої запитання. 

«Ми співпрацюємо з білорусами по різних напрямках – від культури до спорту та військової співпраці. Але захід такого формату проводиться вперше. Сподіваємось, він стане відправною точкою для змін на краще у наших сусідів. Багато білорусів зараз воює у складі ЗСУ, зокрема представники полку Калиновського. Багато білорусів живе і творить в Україні. Але кожен з них мріє після повалення режиму Лукашенка повернутися додому і почати розбудову власної країни. Цей форум – звернення до білорусів. Ми хочемо показати їм, що багато білорусів, які покинули свою державу, тікаючи від диктатури, творять, працюють та мріють про вільну Білорусь. Це заклик не опускати рук і гуртуватися. 

Хоча білоруське суспільство живе у режимі інформаційного авторитаризму, завдяки сучасним технологіям воно має контакт із зовнішнім світом. Читає новини з опозиційних білоруських платформ, сайтів, дізнається правду про те, що відбувається. Важливо, щоб Україна допомагала поширювати правду і надавала інформаційну підтримку білоруській опозиції. 

Сьогодні ми маємо чудову нагоду зустрітися і поспілкуватися про шляхи та приклади спротиву націй російському імперіалізму. Навіть за цих непростих умов білоруси надсилають допомогу своїм співвітчизникам, які ведуть боротьбу з російським імперіалізмом тут, в Україні. Адже чудово розуміють – українська перемога допоможе розірвати кайдани лукашенківської тиранії», - розповів «Західному інформаційному фронту» про головну мету заходу журналіст, модератор панельної дискусії Леонід Веселков. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: