Роспропаганда вижила та загрожує Європі

АНАЛІТИКА 04.10.2023 Коментарі 0

Понад півтора роки найкривавішої війни у центрально-східній частині Європи дотепер не змусила очистити інформаційне поле європейців. Рашистська пропаганда і далі вільно себе почуває на «загниваючому заході» та пояснює, чому європейці погано живуть.

Про це розповідає «МО» у своєму відеовипуску. Такі засоби масової пропаганди як «московський комсомолець», «аргументи та факти», Sputnik збереглися на різних платформах у ЄС і виливають тонни помиїв на голови його мешканців.

Як зазначають журналісти, ЄС очищується від авто з російською реєстрацією, але не від тих, хто розносить Z-пропаганду. Прокремлівські медіа зуміли мімікрувати чи домовитися з місцевою владою. І продовжують промивати мізки європейцям.

«У багатьох європейських столицях – Берліні, Парижі, Мадриді й інших – продовжують працювати офіси головних російських пропагандистів: Russia Today, ТАРС, РІА «Новини»», - йдеться у тексті.

Після початку російського вторгнення серед перших у ЄС заблокували сайти телеканалу Russia Today та агенції Sputnik – його структурного підрозділу. Але й зараз будь-який європеєць може спокійно відкрити та почитати Sputnik. Роспропагандисти просто зареєстрували «дзеркало» сайту і продовжують працювати. На його головній сторінці можна знайти «новини» про те, як «Україна втрачає дві третини доходів через припинення фінансування США» або «У Британії закінчилася зброя для відправлення в Україну».

Доступ до Sputnik можна отримати через усі соціальні мережі, включаючи нещодавно створений Threads від Meta. Також його офіційний додаток є можливість завантажити у Google Play або App Store.

У німецькому Франкфурті працює «Московський комсомолець. Німеччина». У виданні пишуть, що нібито кожен дванадцятий німець – правий екстреміст, а також розповідають, у яких німецьких продуктах містяться комахи.

У Ризі можна вільно придбати у газетному кіоску «Аргументи та Факти», які пов'язують зі секретарем ради безпеки росфедерації ніколаєм патрушевим. Також у Латвії через супутник можна дивитися російські теканали.

Історія з патрушевським виданням у Латвії примітна тим, як працює європейське законодавство у подібних випадках. 

У коментарі Guildhall депутат Європарламенту, член комітету з міжнародних відносин і підкомітету з питань безпеки й оборони Юозас Олекас заявив, що необхідно встановити зв'язок новозареєстрованого у Латвії видання «Аргументи та факти. Європа» з російським виданням «Аргументи та Факти», а також російським урядом і тоді заблокувати його.

Тобто, вихадить, що самого змістового наповнення московитськими наративами недостатньо.

«Це непроста ситуація, адже ми підтримуємо свободу висловлювати власну думку і вони (росія – ред.) зазвичай використовують ці досягнення демократії у країнах Європи, конкретно кажучи про ЄС, для спроб власного інформаційного впливу. Безумовно, ми маємо дуже конкретно розібратися в ситуації і спробувати знайти зв'язок між цією новою зареєстрованою організацією (зареєстроване в Латвії видання «AIF. Європа» – ред.) і старою (російське видання «Аргументи та Факти» – ред.), і російською владою, і зупинити їх... У Євросоюзі у нас є спільний підхід – ми протидіємо подібним проявам і країна-член ЄС має дотримуватися такого підходу», - цитує політика Guildhall. .

Тепер цікаво буде простежити, скільки мине часу та чим завершиться у Латвії справа з російським пропвиданням. 

Схоже, що бюрократія в умовах демократії у країнах ЄС може зіграти з ними злий жарт. Кремль не лише фінансує політиків і політичні сили (особливо крайніх спектрів), корумпує чиновників, але й підживлює пропагандою «ватні» мізки великої кількості російських мігрантів, що зараз живуть у країнах Балтії чи тій же Німеччині – однієї із провідних у ЄС, хто допомагає Україні.

Результати майбутніх виборів можуть виявитися малоприємними для теперішньої влади. Націоналістична і право-популістська партія Альтернатива для Німеччини у червні цього року із 19-ма відсотками обігнала на 2 відсотки за популярністю навіть Соціал-демократичну партію Німеччини канцлера Олафа Шольца.

Відверто проросійська Альтернатива від заснування у 2013 році вперше вийшла на таку позначку у рейтингу.

Далі можна прогнозувати варіанти розвитку подій залежно від результатів виборів у тих чи інших країнах. Але загроза приходу до влади орієнтованих на кремль сил мала би підштовхнути до ефективних дій теперішніх чиновників.

Бо важко собі уявити, щоби, наприклад, під час ІІ Світової війни у США, які входили в коаліцію антигітлерівських країн, виходила газета нацистського пропагандиста Геббельса Der Angriff (Атака).

Цікаво, що майже століття тому навіть берлінська поліція на нетривалий період зупиняла випуски геббельсівського видання. Тоді причиною було те, що нацистський пропагандист публікував гострі випади проти заступника керівника поліції Берліна, єврея за національністю Бернхарда Вайсса. 

Ключове у цій історії те, що нацистську пропаганду не зупинили та дали їй опанувати мільйонами умів. І, схоже, історія таки нічому не вчить – бо надто кволо сьогодні на Заході реагують на дії рупорів, що сіють рашизм по світу. 

На фото з Вікіпедії: поліцейські біля редакції Der Angriff у Берліні, 1932 рік

Колаж euromaidanpress.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: