Росіяни готуються до стратегічного відступу: знищують і розграбовують окупований Херсон

АНАЛІТИКА 07.11.2022 Коментарі 0

На тлі розмов про можливі перемовини між росією та Україною і намагання президента Туреччини Тайїпа Ердоґана стати миротворцем, російські окупаційні війська похапцем дограбовують окуповане українське місто Херсон.

«Забирають машини швидкої допомоги, трактори, приватні автомобілі, - описує ситауацію журналіст у The Guardian Люк Гардінґ (Luke Harding). - Не гребують і культурними цінностями: картинами і скульптурами з художніх та краєзнавчих музеїв. Навіть кістки друга та коханця російської імператриці Катерини Великої – Григорія Потьомкіна випорпали зі склепу собору Святої Катерини. Свою награбовану здобич російські солдати переправляють через Дніпро, на лівий берег Херсонщини. Росіяни також депортували місцевих мешканців «під виглядом гуманітарної рятувальної місії». Інші відмовилися виїжджати. Запроваджено цілодобову комендантську годину. Ніхто не знає, скільки з 300 тисяч населення довоєнного Херсона залишилося. За словами родичів тих, хто все ще там, місто здебільшого порожнє, його примарна доля, ймовірно, вирішиться протягом наступних кількох тижнів у серії кровопролитних боїв».

Автор припускає, що путін і його генерали навряд чи погодяться здати місто без бою. Адже є інформація, що росіяни переодягаються в цивільних і ховаються по будинках. Якщо російській армії мародерів утримати місто не вдасться, то є ймовірність, що Херсон знищать приблизно як Маріуполь – убивши десятки тисяч мирних жителів.

Новоприбулі мобілізовані з росії долучилися до створення оборонних позицій на околицях Херсона.

The Guardian також цитує заступника голови Херсонської облради Сергія Хланя: «Ми отримуємо суперечливу інформацію. Є переміщення з правого берега на лівий. Важко зрозуміти, які саме наміри росіян. Були достовірні повідомлення про те, що російські солдати ходили від пристані до пристані на березі річки, викрадаючи одні човни та топлячи інші. Хороші човни відбуксирують і забирають. Що їм не подобається, вони рубають сокирою».

За його словами, росіяни підірвала вишки, залишивши Херсон без Інтернету та мобільного зв’язку. Російські окупанти закликали місцевих жителів залишити місто та попереджали про неминучі «терористичні» акти з боку українських військових, які наступають.

Москва також замінувала Каховське водосховище вище за течією з очевидним наміром затопити Херсон та спричинити екологічну катастрофу, якщо він потрапить до українських рук, припускає автор статті.

За словами однієї з волонтерок із Херсонщини, вимушено евакуйованим людям пропонують брати зі собою лише теплий одяг, цінні речі та документи. Курей, собак, іншу живність і майно наказують залишити.

«Це гуманітарна катастрофа. Два тижні тривають депортації, - каже волонтерка. - Ті, хто залишився досі, це переважно пенсіонери, або люди, у яких хворі родичі».

Українські правозахисні організації повідомляють, що деяких вимушених переселенців кинули в неопалювані санаторії під Скадовськом. Інших відправили до Краснодарського краю росії, проміжної точки в подорожі, що закінчується в Сибіру. Декілька сотень дітей, яких херсонські батьки відправили в російські літні школи, не повернули, їх місцеперебування невідоме. А 2 тисячі людей зараз перебувають у таборах у кримському місті Євпаторія, повідомляють правозахисники.

За винятком жменьки колаборантів, більшість херсонців налаштовані проукраїнськи, пише британське видання з посиланням на місцеву мешканку, яка розповіла про звірства російських окупантів.

«У них однаковий алгоритм. Людей сильно б'ють, ламають ребра, ґвалтують. Зараз відбувається примусова депортація з Херсона. Світ повинен знати. Росія знищує Україну та український народ», - каже жінка.

На одному з відео, яке поширив ТГ-каал Невзорова, з кабіни вантажівки зафіксували у колоні мародерів навіть дитячий паровозик.

Тим часом у Генеральному штабі Збройних Сил України повідомили, що російські пропагандисти планують у місті зйомки відеоматеріалів на тему знищення мирного населення українською армією, яка поступово наближається до Херсону. Фейкове утворення під назвою російська федерація не може жити без створення фейків. Щоправда, як і більшість зробленого на росії, продукт роспропаганди – бракований. Брехливі інсценування не раз викривали розслідувачі.

Щоправда, невідомо, чи росіянам вдасться донести свій відеоматеріал безпосередньо до херсонців, адже, як повідомляють тамтешні ТГ-пабліки, у місті припинили транслювати «пропагандонські телеканали». Натомість запрацювало українське радіо, а рашисти заявляють, що 12 листопада покинуть Херсон.

Інший ТГ-канал повідомив з посиланням на окупаційну «владу» про те, що із правого берега Херсона у понеділок, 7 листопада, відправився останній теплохід. Окупанти порадили охочим мародерам і колаборантам, що не встигли втекти, евакуюватися самотужки.

Виглядає на те, що Херсон може стати переломним моментом у війні. Італійське видання La Repubblica навіть закинуло інформацію про те, що у США та НАТО допускають початок переговорів щодо України у випадку звільнення цього південного міста. Адже битва за Херсона «має як стратегічне, так і дипломатичне значення». У випадку позитивного для України її вирішення, Вашинґтон і Брюссель підштовхуватимуть Київ до перемовин.

Радник Офісу Президента України Михайло Подоляк у своєму Твіттері написав 7 листопада, що Україна ніколи не відмовлялася від переговорів: «Наша переговорна позиція відома та відкрита:

1. Спочатку рф виводить війська з України

2. Далі – все інше.

Чи готовий Путін? Очевидно, ні. Тому ми конструктивні у своїй оцінці: будемо говорити з наступним лідером рф», - повідомив позицію Києва Михайло Подоляк.

У попередньому твіті він прокоментував ситуацію з пограбуванням Херсона.

«Поки херсонців примусово виселяють з домівок, кажучи про «евакуацію», російські воєначальники та фсбшники займаються улюбленим справою – грабують їхні будинки. Пограбування тих, кого прийшли «захищати» - найкраща ілюстрація «русского міра», - написав представник ОП.

Тим часом опозиційне російське видання «Медуза» з посиланням на свої джерела у кремлі повідомило про підготовлені в адміністраціі президента рф декілька нових методичок для російських пропагандистів про ситуацію в Херсоні.

У них вказано, як треба розповідати про ситуацію в місті. В одному з документів зазначено, що херсонський напрямок «найскладніший для російської армії на поточному етапі спецоперації». Таку ситуацію пропагандистам пропонують пояснювати тим, що Україні «життєво необхідно продемонструвати боєздатність своїх терористичних формувань, щоби просити нову допомогу Заходу»:

  • Київ не зважатиме на власні втрати – він готовий покласти десятки тисяч своїх і чужих заради нових траншів і постачання зброї. Російські війська прагнуть зберегти життя мирних жителів та особового складу. Саме небезпекою завдання масованого удару по місту величезним угрупуванням націоналістів продиктована евакуацію мирних жителів міста на лівий берег Дніпра, - йдеться у тексті кремлівських ідеологів.

У другій методичці окремо прописано, що пропагандистам потрібно «звернути увагу» на виступ дипломата, історика та політолога, члена наукової ради при раді безпеки рф анатолія торкунова.

«Під час зустрічі путіна з істориками торкунов згадав про Полтавську битву – і заявив, що до перемоги в ній Петро І «відходив до Полтави» і саме відступ зрештою призвів до «перелому у війні», - йдеться у тексті.

Два джерела «Медузи», близькі до кремля, зазначають, що зараз російська влада вважає здачу Херсона «небажаним», але «імовірним» варіантом розвитку подій на фронті. Раніше, нагадує видання, російські чиновники не раз запевняли, що росія сюди прийшла «назавжди».

Цей прихід вочевидь перетворюється на ганебну втечу – втечу навічно.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: