Росія веде війну з українськими жінками, дітьми та літніми людьми

АНАЛІТИКА 05.01.2024 Коментарі 0

Міністерство закордонних справ України зробило заяву щодо російських ракетних атак. Об’єкти, які атакує російська армія в Україні, виключно цивільні. росія веде війну з українськими жінками, дітьми та літніми людьми. Терористичний режим у Москві має відчути, що міжнародна спільнота не буде закривати очі на вбивства мирного українського населення і руйнування української критичної інфраструктури.

Відповіддю на терор має стати прискорення постачання Україні додаткових систем ППО, бойових дронів усіх типів, далекобійних ракет з радіусом дії 300+ кілометрів. росія перетнула межу і тепер рішення про передачу заморожених російських активів для потреб України є не лише справедливим, але і виправданим. Поки терористичний режим у Кремлі продовжує вбивати українців, рф не місце у міжнародних організаціях, а її дипломатам - у столицях цивілізованих держав.

Нагадаємо, що 2 січня сили проти-повітряної оборони України збили 10 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 59 крилатих ракет Х-101, Х-555, Х-55, три крилаті ракети “Калібр”. Україна відбила найбільшу за всю історію комбіновану ракетну атаку, здійснену із застосуванням гіперзвукової зброї. Жодна країна світу не має такого досвіду. Силам ППО України вдалося збити 10 аеробалістичних ракет “Кинджал” за раз, хоча Москва продовжує розповідати, що збити “Кинджал” технічно неможливо. Це дійсно якісний рекорд сил протиракетної оборони України, які спасли від смерті тисячі людей та багато об’єктів цивільної та військової інфраструктури. Від початку повномасштабного вторгнення російські війська запустили по Україні понад 7500 ракет різних типів. Українські воїни довели свою майстерність, а західні системи ПРО, такі як Patriot і IRIS-T, - свою ефективність та перевагу над російською зброєю. Вже було збито 25 «Кинджалів». Тому посилення захисту неба сучасними засобами ППО - життєва необхідність для українців, адже ворог буде й надалі нарощувати інтенсивність ракетних та повітряних атак.

При цьому того ж 2 січня, під час широкомасштабного ракетного нападу на Україну внаслідок позаштатної ситуації російська ракета Х-101 вразила село Петропавлівка Воронезької області РФ, в результаті чого була випалена вулиця, зруйновано 7 домогосподарств, загинуло 11 мешканців села, 21 особу поранено. Російська армія несе загрозу не лише для світу, але й для самих росіян. Це вже не перший випадок. У квітні 2023 року російська ракета “позаштатно” впала у Бєлгороді, у жовтні 2022-го – російський Су-34 впав на багатоповерхівку в Єйську. Подібні “позаштатні” ситуації - наслідок низької кваліфікації особового складу і технічних дефектів російського озброєння та військової техніки. У війні з Україною кремль відмовився від якості на користь кількості. Загиблі та постраждалі у Петропавлівці - жертви розпочатої Путіном агресії щодо України. Ці люди, як і сотні тисяч їхніх співвітчизників залишалися б живими і здоровими, якби не безглузда авантюра Кремля. Однак, Москві байдуже на мешканців Петропавлівки. Безсумнівно, кількість таких інцидентів буде лише збільшуватися. Тому, у зупинці руйнівної для себе і своєї країни війни повинні бути зацікавлені, передусім, самі росіяни.

У відповідь на нещодавні масовані ракетні атаки Росії по Україні Рада Україна - НАТО проведе екстрене засідання. Підтримка України з боку НАТО - важливий сигнал євроатлантичної єдності на тлі ескалації російського терору.

Україна скористається кризовим консультаційним механізмом Ради Україна-НАТО відповідно до домовленостей, досягнутих у рамках Вільнюського саміту Альянсу. Однією з ключових тем екстреного засідання Ради буде питання зміцнення протиповітряної оборони України. Російські ракети загрожують вже не лише Україні, але й державам-членам НАТО, наприклад, Польщі та Румунії. Посилення оборонних спроможностей України - це також зміцнення безпеки НАТО.

Відбулася ще одна важлива подія. 3 січня відбувся обмін полоненими. З російської неволі вдалося повернути 230 українців. Завдяки зусиллям України, тиску міжнародної спільноти та посередництву Об’єднаних Арабських Еміратів процес обміну, заморожений Москвою 5 місяців тому, врешті вдалося розблокувати. Серед визволених - 48 осіб, які вважалися зниклими безвісти, 6 - незаконно позбавлених волі цивільних, 5 - жінок, 7 - захисників острова Зміїний, а також оборонці Маріуполя та воїни Національної гвардії, захоплені на ЧАЕС. Деякі з них перебували в полоні від початку повномасштабного вторгнення. Це найбільший за кількістю обмін. Загалом за час повномасштабного вторгнення вдалося повернути з російської неволі вже 2828 українців. Довгоочікуваний обмін відбувся на тлі тривожних повідомлень про порушення росією Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Робота з визволення полонених не припиняється ні на мить. Є сподівання на продовження обмінів протягом найближчих тижнів.

Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр., історик

Фото – ДСНС України 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: