Польсько-український кордон залишається заблокованим: у чергах 2 тис. вантажівок

НОВИНИ 05.01.2024 Коментарі 0

«Продовжується блокування напрямків пунктів пропуску «Рава-Руська-Гребене», «Краківець-Корчова», «Ягодин-Дорохуськ». За інформацією польських прикордонників, станом на ранок 1 400 вантажівок перебувають в чергах на цих трьох напрямках в бік України. Крім того, 4 січня зранку поновилося блокування руху для вантажівок на напрямку пункту пропуску «Шегині-Медика», черга на ранок – 600 вантажівок».

Про це повідомив у коментарі кореспондентові Укрінформу речник ДПСУ Андрій Демченко.

За його словами, рух вантажівок минулої доби на цьому напрямку ще залишався інтенсивним, але надалі не виключено зниження кількості вантажівок, що перетинатимуть кордон.

На інших ділянках кордону рух для вантажівок не блокується. Черга з вантажівок у бік України фіксується лише на території Словаччини. Станом на ранок у бік України на напрямку пункту пропуску «Ужгород» очікувало проїзду 100 вантажівок.

Також нагадаємо 6 листопада 2023 рроку у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: «Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська»23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску «Медика – Шегині», де до акції долучились польські фермери.

22 грудня в Києві міністри закордонних справ Польщі й України Радослав Сікорський та Дмитро Кулеба оголосили, що вони «запустять рішення» щодо розблокування спільного кордону. Відтак, відбулись зустрічі на рівні керівників відповідних міністерств України і Польщі. 

Зокрема, відбулась зустріч віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубраков та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап – перемовини на рівні Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників.

24 грудня польські фермери призупинили блокаду ПП "Шегині-Медика". Однак акції обіцяли поновити після різдвяно-новорічних свят.

Також нагадаємо, що згідно з рішенням Єврокомісії Польща мала знову відкрити кордон з Україною для імпорту зернових 15 вересня, однак, як і  і обіцяв тодішній польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, Польща не відкрила свій кордон для зернових продуктів з України. 

Тодіш голова Уряду України Денис Шмигаль заявив: "Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ".

Фото – мінінфраструктури України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: