Росія руками ультраправого провокатора розпалює мусульманський гнів у Європі

АНАЛІТИКА 23.01.2023 Коментарі 0

Ультраправий політик Расмус Палудан (Rasmus Paludan), який днями спалив священну для мусульман книгу Коран біля посольства Туреччини у столиці Швеції – Стокгольмі, заявив, що продовжить подібні акції.

Російські засоби масової пропаганди (ЗМП) повідомляють, буцім Палудан отримав дозвіл на цю акцію від шведської влади. Кремлівські пропагандисти також зібрали реакцію деяких мусульманських країн.

Так, в Анкарі дії Палудана назвали «підлим нападом на священну книгу» і «пропагандистською демонстрацією» людей, пов'язаних із Робочою партією Курдистану, що заборонена в Туреччині як терористична.

Чеченський гауляйтер кадиров пригрозив, що «всі причетні до цієї мерзенної витівки особи накликали на себе вічне прокляття». І це вони усвідомлять, але «буде вже пізно».

У міністерстві закордонних справ Кувейту заявили, що такі дії «можуть викликати обурення у мусульман усього світу і стати небезпечною провокацією».

Також спалення Корану засудили в Саудівській Аравії, а в Об’єднаних Арабських Еміратах закликали поважати релігійні символи та відмовитися від образ релігій та їх святинь

Дії датсько-шведського праворадикала, що викликали бурхливу реакцію й обговорення у пресі та соціальних мережах, прокоментував у своєму Телеграм-каналі історик і політичний оглядач, доктора Олександр Фрідман.

За його словами, це вже не перша подібна витівка расиста й екстреміста Палудана, який поширює ненависть до мусульман і називає себе шанувальником ідентитаризму.

До слова, оглядач не відкидає зв’язок Палудана із кремлем. Останній неодноразово фінансував усілякі праворадикальні рухи та політиків у європейських країнах. Зрештою, як і підтримував з іншого політичного спектру осіб і партії

- Європейські ідентитаристи є прихильниками радикального націоналізму і вбачають у мігрантах основну загрозу для Європи. І ідеологічно, і фінансово рух було пов'язане з Росією, а канал RT був одним із їхніх рупорів.

Ще навесні минулого року у Швеції та Данії з'являлися публікації, в яких обговорювалися можливі зв'язки провокатора Палудана з Росією і навіть швидше використання його «втемну» для дестабілізації ситуації у скандинавських країнах та ЄС.

І хоча доказів цієї гіпотези не надали, але істерія навколо «справи Палудана» у російській пропаганді (особливо орієнтованої на Туреччину, Іран та арабські країни) і прагнення протиставити «антимусульманський Захід» «друзям Ісламу» із Москви свідчать самі себе, - вважає Олександр Фрідман.

Британське медіа UnHerd пише, що витівки Палудана привертають усе більше уваги завдяки провокативним та екстремальним методам. Зокрема, спалюванням Корану у різних містах Швеції минулого року. Його дії викликали протести та контрпротести в деяких містах. А міністр юстиції Швеції Морґан Йоханссон назвав Палудана «дурним правим екстремістом, чия єдина мета – поширювати насильство та розкол».

Попри те, що Расмусу Палудану відмовляли у дозволі на демонстрації у шведських містах (поліція заявляла, що не в змозі захистити ні його, ні себе), провокатор успішно продовжує свою діяльність.

За даними видання, Палудан є персоною нон-ґрата у багатьох країнах Європи. У Франції він становить «загрозу національній безпеці», у Німеччині йому двічі відмовляли у в'їзді; а Бельгія вислала п'ятьох його прихильників.

Попри заборони, Палудан продовжує провокації як особа з подвійним громадянством Данії та Швеції. Його партія Stram Kurs (Жорстка лінія) брала участь у останніх виборах у Данії 2019 року з використанням антиісламських гасел. Проте не подолала 2% бар’єру, необхідних для проходження у парламент.

За даними Вікіпедії, його партія, заснована 16 березня 2017 року на місцевих виборах у Данії того ж року в шести муніципалітетах не набрала більше 200 голосів у жодному з них. І успішно пролетіла. Палудан став відомий у YouTube завдяки відео. Станом на квітень 2019 року відео з партійного каналу набрали 20 мільйонів переглядів. Відео часто знімали під час демонстрацій, які «Жорстка лінія» проводила в гетто, де юрист за освітою Палудан навмисно провокував мусульман, наприклад, малюючи Мухаммеда. 2018 року його партія провела 53 демонстрації. У квітні того ж року його партія привернула до себе увагу, коли Палудан провів демонстрацію із використанням принизливих маніпуляцій з Кораном у Копенгагені, в районі Норребро, заселеному представниками різних національностей. Тоді на нього напали незабаром після початку демонстрації. Демонстрація спровокувала масові заворушення з нападами протестувальників на поліцію.

Як зазначає UnHerd, Расмус Палудан ледь не втратив життя на початку травня минулого року, коли натовп розлючених мусульман спробував напасти на нього. Також видання зауважує, що він «говорить сувору правду» через безпідставно провокаційний спосіб. А його дії є природним результатом в умовах, «коли весь політичний клас категорично відмовився вирішувати проблеми, пов’язані з ісламом у Швеції».

«Але ми світські лише щодо християнства (і більшості інших релігій, якщо на те пішло), а не стільки до ісламу. Принаймні непублічно. Поки ми не зможемо обговорити ці питання, буде ще багато Расмусів Палуданів», - робить висновок UnHerd.

Агенція Reuters нагадує, що минулого року Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО після вторгнення Росії в Україну. Відповідно усі 30 країн-членів альянсу повинні схвалити їхні заявки. Фінляндія та Швеція у 2022 році підписали тристоронню угоду з Туреччиною, спрямовану на подолання заперечень Анкари щодо їх членства в НАТО. Швеція заявляє, що виконала свою частину меморандуму, але Туреччина вимагає більше, включаючи екстрадицію 130 осіб, яких вона вважає терористами – головно курдськими бойовиками і групою, яку вона звинувачує у спробі державного перевороту 2016 року.

Звісно, дії праворадикала тим паче не сприяють налагодженню діалогу між країнами. І це вигідно передовсім кремлю.

Допоки у Швеції та ЄС вимушені дотримуватися демократичних процедур, доти росія матиме шанси провокувати та розгойдувати Європу. Болючих мозолів у ЄС та позасоюзних країнах достатньо. В тому числі через профспілки і проведення страйків з огляду на ту чи іншу проблему.

У тій же Німеччині й Австрії російська агентура почувається, наче дома. До того ж підтримку має від підгодованих заздалегідь політиків та урядовців вищого ешелону.

У Франції, з її президентом Макроном – поціновувачем телефонних розмов з путнім, днями провели акцію на підтримку мешканців Донбасу і проти постачання зброї Україні біля заводу Nexter, що, також, виготовляє гаубиці Caesar.

Європейським політикам після таких проросійських ініціатив залишається хіба виправдовуватися і відкараскуватися від дій своїх громадян.
Фото UnHerd

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: