Російські безпілотники порушили повітряний простір країн НАТО

НОВИНИ 08.09.2024 Коментарі 0

Російські БПЛА під час вихідних укотре порушили повітряний простір Латвії та Румунії. Обидві країни є членами НАТО, проте у блоці інциденти традиційно коментують, висловлюючи стурбованість.

Біля міста Резекне в Латвії в суботу вранці, 7 вересня, розбився російський дрон, що увійшов у повітряний простір країни з Білорусі. Про це повідомляє LRT із посиланням на міністерство оборони Латвії.

Медіа повідомляють, що «дрон не мав ворожих цілей на території Латвії». За словами міністра оборони Латвії Андріса Спрудса, даний випадок свідчить про необхідність «продовжувати зміцнювати східний кордон» країни. І в тому числі протиповітряну оборону та радіоелектронну боротьбу.

Відреагував на порушення повітряного простору сусідньої країни президент Литви Ґітанас Науседа. Він також підкреслив необхідність посилити ППО та засудив порушення росією повітряного простору НАТО.

Очільниця міністерства закордонних справ Латвії Байба Браже поінформувала про виклик на  понеділок представника посольства росфедерації.

«Ми поінформували про інцидент союзників, лідерів НАТО та Євросоюзу. Ми не повинні втрачати пильності через війну росії в Україні. Сьогодні аналогічний інцидент стався в Румунії. Ми пильні, рішучі та холоднокровно обмірковуємо подальші кроки. Разом із нашими союзниками», - сказала пані міністр.

Щодо інциденту в Румунії, то в неділю вночі, 8 вересня, під час атаки рашистів по інфраструктурі в Одеській області дрон залетів у повітряний простір країни НАТО та покинув згодом його. В небо румуни піднімали бойову авіацію.

За попередніми даними, БПЛА міг увійти в повітряний простір у безлюдній місцевості поблизу румунського села Періправа, що неподалік українських Вилкового та Ізмаїла.

Як повідомляють українські медіа, у Вилкове зазнали ушкоджень приватні будівлі, а на румунській стороні – в повітах Тулча та Констанца – населення отримало сповіщення із закликом зберігати спокій, перебувати у підвалах чи сховищах на час тривоги, що триватиме приблизно півтори години.

МЗС Румунії «рішуче засудило» чергове порушення повітряного простору і зажадало від кремля припинити атаки, що ведуть до безвідповідальної ескалації ситуації з безпекою в регіоні.

У Бухаресті також апелювали до міжнародного права та його поваги й поінформували про інцидент союзників у НАТО.

На фото: російські БПЛА усе частіше викликають стурбованість у країнах НАТО / Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: