Російське втручання в українські вибори: загрози та методи протидії

ОКРЕМА ДУМКА 13.02.2019 Коментарі 0

7 лютого в інформаційному агентстві «Guildhall» відбулась панельна дискусія «Російське втручання в українські вибори: загрози та методи протидії». У заході взяли участь Олександр Данилюк – керівник Центру оборонних реформ, Євген Магда – директор Інституту світової політики, Юрій Кміть – шеф-редактор ІА «Західний інформаційний фронт» та Любов Цибульська – Український кризовий медіа центр, заступник директора Групи з аналізу гібридних загроз.

Учасники дискутували про загрози втручання Кремля в українські вибори та наслідки такого втручання, було проаналізовано міжнародний досвід російських спеціальних операцій в ході виборчих кампаній та запропоновано методи протидії їм.

«Україна має транслювати у світ свій досвід протистояння гібридним загрозам. Захід може вчитися від нас та разом з нами, як в режимі реального часу можна протистояти гібридній війні», - зазначив Євген Магда.

Олександр Данилюк – керівник Центру оборонних реформ – нагадав, що Росія виділа 350 млн доларів на дестабілізацію України у виборчий період.

«Заборона громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах – це добре, але Росія має розгалужену систему агентів в інших країнах. Ми не застраховані від того, що в України приїдуть спостерігачі ОБСЄ від третіх країн, які будуть працювати в інтересах Росії», - наголосив Юрій Кміть шеф-редактор ІА «Західний інформаційний фронт»

Любов Цибульська, заступник директора Групи з аналізу гібридних загроз, наголосила, що в демократичному суспільстві не можна встановити вертикальну модель підпорядкування за методом Луб’янки, але демократичне суспільство більш еластичне та спроможне тиснути на державу і виявляти загрози.

Учасники дискусії підкреслили, що влада та громадський сектор мають докласти максимум зусиль, щоб запобігти фальсифікаціям, а вибори мають бути визнані міжнародними спостерігачами.

Експерти рекомендували утворення коаліції дослідників гібридних загроз та опрацювання законодавчих змін для протидії в умовах війни нового покоління.

Зокрема шеф-редактор ІА «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть виступив із пропозицією об’єднання зусиль інститутів громадянського суспільства.

«Як керівник громадської організації та інформаційного агентства, звертаюсь із пропозицією до представників інститутів громадянського суспільства, що також намагаються не допустити, чи хоча б мінімізувати російський вплив на прийдешні вибори в Україні. Пропоную об’єднати зусилля, з метою проведення громадянської верифікації іноземних спостерігачів, які прибудуть Україну під час президентських та парламентських виборів. Слід розуміти, що у перелік спостерігачів від третіх країн можуть потрапити як свідомі помічники Кремля так і «корисні ідіоти». Натомість публічна верифікації цих списків та подальший медійний резонанс про факти виявлення в них іноземних спостерігачів, які юридично не є громадянами РФ, але діють в інтересах Кремля, чи були помічені у такій діяльності в минулому, дозволить нівелювати гібридний вплив. Формат та форму такого співробітництва інститутів громадянського суспільства можна буде випрацювати у найкоротший термін при наявності зацікавлених у взаємодії сторін»

Відповідаючи на питання журналістів, доповідачі зазначили, що громадянське суспільство має докласти максимум зусиль для того, аби цього року в Україні не було обрано гібридного президента та парламенту.

Більш детально із виступами експертів та відповідями на запитання можна ознайомитись у нижчеподаному відеорепортажі

Юрій Кміть, Євгеній Білоножко

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: