Результати місцевих виборів у Чехії небезпечні для України

НОВИНИ 23.09.2024 Коментарі 0

За попередніми результатами, на регіональних виборах в Чехії, що відбулися 20-21 вересня, перемогу здобув опозиційних рух ANO, що його очолює колишній голова уряду Чехії Андрей Бабіш. Голосування проходило у 13 адміністративних краях. Також відбувся перший тур виборів третини складу Верхньої палати Парламенту Чехії. 

"Голова руху ANO Андрей Бабіш вважає перемогу на регіональних виборах, а саме у 10 із 13 адміністративних країв, результатом інтенсивної роботи парламентської опозиції. На його думку, результат голосування показав, що рух ANO здатний залучити на свій бік виборців коаліції п'яти, яка нині править у Чехії, що проявиться і через рік під час парламентських виборів", - повідомило Радіо Прага.

"Було би чудово повторити нинішній результат на парламентських виборах, але рух ANO не повинен думати, що перемога у нього вже «в кишені», - додав Андрей Бабіш.

Одразу додамо, що Андрей Бабіш займає антиукраїгнську позицію. Зокрема, чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України він свого часу  називав піаром уряду.

Президент Чехії Петр Павел вважає, що результати регіональних виборів є сигналом для уряду про те, на які регіони слід звернути більше уваги перед виборами до Палати депутатів, що відбудуться наступного року.

Результати регіональних та сенатських виборів відображають реальність, - вважає прем'єр-міністр Чехії та голова Громадянської демократичної партії Петр Фіала. На його думку, це не успіх, але й не фатальний провал для його партії. Він визнав, що опозиційний рух ANO посилилися і має більший коаліційний потенціал, ніж раніше. Однак, за словами прем'єра, вирішальне значення матимуть подальші переговори щодо створення регіональних коаліцій. 

Нагадаємо, що нині в Чехії править так звана коаліція п`яти, яку сформували правоцентристський блок "Разом" (Громадянська демократична партія, Християнсько-демократичний союз - Чехословацька народна партія і ТОП 09) та лівоцентристський альянс "Пірати і старости" (Чеська піратська партія і партія "Старости і незалежні"). До слова, лідер Чеської піратської партії та віце-прем'єр Іван Бартош заявив про вихід партії з урядової коаліції з огляду на погані результати регіональних та сенатських виборів. 

Фото – Андрей Бабіш/© AP / Marko Drobnjakovic

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: