Рашисти вкотре звинуватили Україну у підготовці хімічної атаки

НОВИНИ 07.02.2024 Коментарі 0

Україна нібито готує провокацію із застосуванням хімічної зброї. «На полі бою нічого зробити не можуть, тому вони все активніше застосовують тактику терористичних дій», - пояснюють рашапропагандисти.

Відповідні «новини» активно поширюють рашаЗМІ та розганяють анонімні росіянські ТГ-канали. В якості «доказів» болотяники наводять «скріншот документа», в якому опубліковані «результати дослідницьких випробувань засобів ураження від отруйних речовин».

У цьому «документі» йдеться про якесь випробування «тактико-технічних характеристик засобів ураження «Фосген», «VX» та «апаратно-програмного комплексу імітування зараження «Лілії» та «Звіробої», які, зокрема,  прикріплювалися нібито до дронів при випробуванні.

У Міноборони України у відповідьна запит фахівців проєкту StopFake  спростували цей черговий російський фейк. На те, що документ є фейковим, вказують помилки в українському тексті, популярні в подібних фейках – пропущені слова, неправильне написання слів, відсутність ком. Хоча документ загалом відповідає всім вимогам оформлення подібних звітів. Однак у самому тексті, в якому нібито мали бути вказані результати дослідження, жодних результатів немає, крім того, що «дослідження пройшли успішно».

Попередні звинувачення ЗСУ з боку рф у використанні хімзброї також не мали достовірних підтверджень. У той же час, існує низка доказів того, що російська армія використовує хімзброю як проти українських військовослужбовців, так і в інших війнах — наприклад, у Сирії.

Росія не вперше намагається звинуватити Україну у застосуванні хімзброї на полі бою, але й попередні «докази» також спростовувалися та не мали достовірних підтверджень. У Збройних Силах України зазначали у коментарі для Reuters, що українська армія ніколи і ніде не використовувала хімічну зброю, на відміну від рашистських загарбників – про що раніше писав ЗІФ.

Україна є учасницею Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення. У 1990-х роках було знищено весь хімічний арсенал, який дістався Україні від СРСР, що було зафіксовано міжнародними спостерігачами.

Натомість існує низка доказів того, що це саме московія використовує під час бойових дій хімічну зброю, хоч і заявляла про знищення арсеналу цієї зброї ще у 2017 році. Після розпаду СРСР саме рф стала спадкоємицею найбільшого у світі арсеналу хімічної зброї (близько 40 тисяч тонн), включаючи іприт, фосген, люїзит та VX.

Нервово-паралітичний газ «Новичок» ГРУ використала у Великій Британії проти екс-шпигуна Сергія Скрипаля, а також опозиціонера Олексія Навального. Неодноразово фіксувалося використання хімічної зброї, у тому числі зарину, хлору, у війні в Сирії, де Росія підтримує режим президента Башара Асада, проводячи спецоперацію. І там Росія також активно заперечувала використання хімічної зброї та проводила дезінформаційні кампанії.

Наприкінці січня 2024 року представник Українського центру дослідження трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу України капітан Андрій Рудик заявив, що російські військові почали застосовувати гранати РГ-В із хлорацетофеноном – різновидом сльозогінного газу, що використовується для боротьби з масовими заворушеннями, відомого під назвою «Агент боротьби з масовими заворушеннями». Також у Генштабі повідомили, що 14 грудня російські війська почали використовувати новий тип спеціальної газової гранати, що містить газ CS, і що російські війська застосували хімічну зброю щонайменше 51 раз протягом перших двох тижнів 2024 року. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сили оборони України зафіксували 626 фактів застосування РФ боєприпасів, споряджених отруйними хімічними речовинами.

Раніше Україна фіксувала випадки артилерійських обстрілів із використанням хімічних речовин у серпні 2023 року та застосування дратівливих аерозолів та хімічних гранат біля Авдіївки Донецької області у травні 2023 року.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: