Рашисти перебудовують свій мордор «за законами воєнного часу»

АНАЛІТИКА 19.07.2022 Коментарі 0

На московії триває підготовка до більш тривалої військової кампанії. Фактично вже відбувається прихована мобілізація, а економіку переводять на військові рейки. Власному населенню кремль традиційно жодних подробиць не роз’яснює, керуючись принципом «менше знають – міцніше сплять» (і не бунтують). Проте непрямі ознаки свідчать, що росіянська влада вимушена вдаватись до цих кроків.

14 липня ліліпутін підписав федеральний закон №272-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації», який дозволяє уряду перевести економіку країни на військові рейки під час проведення так званих військових операцій за кордоном.

Поява закону зумовлена тим, що в умовах війни в Україні виникла «підвищена потреба» у ремонті зброї, військової техніки за забезпеченні матеріально-технічними засобами, йдеться у пояснювальній записці до нього.

Отже, тепер на московії їхня недодержава отримала право залучати працівників ВПК до понаднормової роботи вночі, у вихідні та свята і без відпусток. Будуть розконсервовувати мобілізаційні потужності й об’єкти та знімати бронь із матеріальних цінностей держрезерву.  

Приватні компанії втрачають право відмовлятися від укладання державних контрактів, які забезпечують контртерористичні та інші «спецоперації» рашистів.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД) при Раді нацбезпеки України, цими «екстреними спецзаходами» кремль переслідує кілька цілей.

По-перше, нормальний режим економіки вже просто не «витягує» шалені військові витрати у війні проти України. Тож кремль запланував у цьому та в найближчі роки тотальне скорочення витрат на науку, промисловість і дороги (щороку це «мінус» понад 530 млрд. рублів).

По-друге, це дозволяє російській владі певний час підтримувати «спеціальну військову операцію» без офіційного оголошення мобілізації, яка залишається надто гострою темою (у москві бояться, що масова мобілізація викличе заворушення у великих містах і буде сприйнята як визнання поразки «української військової кампанії»). Закон проголошує режим мобілізації без слова «мобілізація» і зобов’язує росіян працювати тоді, коли і скільки це потрібно, тобто понаднормово, у вихідні і навіть вночі.

По-третє, новий закон дозволяє владі й надалі не визнавати, що вона бере участь у війні та виявилася нездатною перемогти українську армію. Крім того, уряд рф отримав право без офіційного оголошення війни на розконсервування мобілізаційних потужностей підприємств, а також на розбронювання матеріальних цінностей держрезерву, яке можливе лише у військовий час.

Окремий пункт про розконсервування потужностей став наслідком нестачі військової техніки й запчастин та масової відмови директорів ремонтних заводів приймати розбиті танки, машини чи транспортери.

Фактичним відродженням економічної моделі Радянського Союзу – коли все і всі можуть працювати лише на партію та вождя – кремль намагається створити умови для мобілізації російської економіки, готуючись до тривалої війни в Україні. При цьому стає очевидним, що «спецоперація» призвела до однієї з найсильніших економічних криз у сучасній російській історії, яку режим намагається вирішити за рахунок російського народу.

Як підкреслюють в ЦПД, режим «мобілізаційної економіки» спричинить для простих росіян примушення працювати на війну без вихідних та відпусток на підприємствах всіх форм власності, а їх керівники будуть зобов’язані виконувати завдання силовиків та спецслужб.

Разом з тим, на московії відбувається тотальне «закручування гайок», особливо що стосується прозорості, громадянських свобод чи антивоєнних настроїв. В багатьох сферах все йде мало не до відродження сталінізму.

Так, держдума у режимі секретності збиралася розглядати законопроєкт, який виводить усі спецслужби з-під закону про держпослуги та забороняє громадський контроль. Також громадян позбавлять права знати про те, як і кого призивають на війну (організація мобілізації).

Спікер держдуми володін запропонував заборонити пропаганду нетрадиційних цінностей повністю, а не лише серед неповнолітніх (окрім ЛГБТ сюди ж можуть потрапити й феміністки).

Не виключено, що на московії може з'явитись і покарання за «шкідництво» – за аналогією з тим, що було зафіксовано у кримінальному кодексі (КК) сталінських часів.

А ще російські депутати ухвалили в третьому читанні зміни до КК, якими запроваджується значно жорсткіше покарання за низкою статей, зокрема у справах щодо держзради і шпигунства. Документ очікує на автограф кремлівського карлика.

Ну і дуже показовим є блок законодавчих змін щодо відбування покарань. Вже ухвалено закон щодо пом’якшення покарань (з колонії строгого режиму на колонію-поселення) навіть для тих, хто скоїв особливо важкі злочини і відбув половину терміну (досі було 2/3) – ґвалтівників, корупціонерів та тих, хто вчиняв злочини проти жінок і дітей.

Схоже, що таким чином влада намагається звільнити у в’язницях місця для нових – вже політичних – ув’язнених.

Натомість російські депутати побоюються, що в результаті дії цього закону в колоніях-поселеннях може початися безлад – адже туди потраплять «особливо небезпечні кримінальники». І небезпідставно: на пом’якшення умов вже претендують понад 88 тис. засуджених.

Ще одна очікувана новація – законопроєкт щодо спокутування провини службою в армії. І хоча прямих згадок про набір засуджених на війну в законі не буде (бо кремль, бачте, вважає, буцім служба в рашистській армії мародерів і ґвалтівників – це привілей а не покарання), сам процес вже активно триває.

Як з’ясував тг-канал «МО», чимало засуджених за особливо важкі злочини вже опинились серед добровольців, які воюють в Україні (хоча повинні або ще відбувати покарання, або принаймні бути вдома під адміннаглядом).

Серед тих, хто мав би бути за гратами, і рецидивіст з Чечні Бекхан Тайсумов, який має 7 судимостей за 7 років. Замість відбувати покарання він зараз з іншими зеками-добровольцями шукає можливості стати 200-м на українській землі.

Тим же займається і засуджений за два особливо тяжкі злочини Лема Охаєв, якого в колонії характеризували як схильного до нападів на правоохоронців та «людину, яка вивчає, пропагує, сповідує чи розповсюджує екстремістську ідеологію». Недалеко втік і засуджений за масові безпорядки Хасан Арсаханов – від під адміннаглядом до 2026 року і не має права залишати рідне місто, проте шукає смерті в Україні.

Майже кожен дев’ятий доброволець з Чечні має судимість: з 953 орків, які приїхали до нас воювати з цієї гірської республіки у березні цього року, принаймні 101 виявився із кримінальним минулим або теперішнім. При чому сиділи вони здебільшого у зонах жорсткого режиму – за бандформування, розбій, грабунок, незаконний обіг зброї, психотропних чи отруйних речовин.

Вербування російських зеків у колоніях різних регіонів іде повним ходом. Наприклад, ув’язненим двох петербурзьких колоній запропонували воювати на Донбасі у складі ПВК «Вагнер» та пообіцяли за це по 200 тис. рублів і амністію.

Окрім засуджених, повоювати в Україні запрошують і пересічних росіянців. На московії триває інформаційна та рекламна кампанія із залучення добровольців.

Іти воювати рекламують так, ніби йдеться про якісь вибори: з білбордів, плакатів, у соцмережах, пише тг-канал «МО». Так, у петербурзі з білбордів обіцяють «військову іпотеку», в йошкар-олі пропонують службове житло та безкоштовне санаторне лікування.

Так нещодавно навіть знаний рашапропагандон дмітрій кісєльов прокрутив у своїй програмі сюжет про залучення добровольців, із вказанням контактів мобілізаційного центру.

Така мобілізація може привабити чоловіків із найбідніших регіонів, вважає російський політолог Олександр Морозов. При зарплаті 15-20 тис. руб. піти на контракт, де пропонують 100-200 тис., для багатьох виглядає привабливо. Морозов припускає, що це може бути відповіддю на заяву української влади про мобілізацію до одного мільйона резервістів для контрнаступу на півдні України.

Паралельно в регіонах потроху смикають резервістів та запасників – «для уточнення даних» їх запрошують у воєнкомати і переконують підписувати контракти. Тих, хто відмовляється, попереджають, що у випадку загальної мобілізації їх викличуть «з речами» першими.

Правозахисники кажуть, що це стандартна практика: спершу відправляють тих, хто хоче, а потім – тих, хто є. І поки в соцмережах обговорюють легальні і не дуже способи «відкосити» (переважно серед молоді), керівництво московського метрополітену вже попередило, що йому доведеться виділити певну кількість працівників для відправки на фронт.

Усім працівникам-чоловікам наказали пройти позачергове медобстеження і попередили про відповідальність за ухилення від служби (в кращому випадку звільнення, в гіршому – кримінал), розповіла журналістам дружина працівника метро.

«Як війна іде без оголошення війни, так і мобілізація триває без її оголошення», - підтверджує подібні випадки правозахисник Сергій Кривенко.

При цьому в інформаційному просторі у рашистів усе «в ажурі» - «спецоперація» триває за планом, втрати мінімальні, Київ незабаром здасться.

Щоправда, у іноземних джерел трохи інша картина: за словами адмірала сера Тоні Радакіна, начальника штабу оборони Великобританії, росія вже втратила понад 30% своєї наземної боєздатності. «Насправді це означає 50 тис. російських солдатів, які загинули або були поранені в цій війні. Майже 1700 знищених російських танків, майже 4 тисячі бойових броньованих машин, які належать рф», - зазначив Радакін.

Одним словом: "Добро пожаловать под ружжо, орки!".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: