Рашисти мають вплив на Болгарію через корупцію – прем’єр, який іде у відставку

НОВИНИ 09.04.2024 Коментарі 0

Розпаду правлячої коаліції в Болгарії сприяла корупція. Вона ж залишається і головним каналом для росіянського втручання. Про це заявив Ніколай Денков, болгарський прем’єр-міністр, який сьогодні, 9 квітня, йде у відставку після менш ніж року роботи на посаді.

Він заявив журналістам Financial Times, що очолюваний ним уряд намагався викорінити хабарництво та глибокі зв’язки з москвою в країнах-членах ЄС і НАТО, що мають вихід до Чорного моря.

За словами Денкова, «значна частина російського впливу в минулому, наприклад, в енергетичному секторі, відбувалася через корупцію». Він мав на увазі енергетичні угоди, укладені попередніми урядами Болгарії на користь росіянського «Газпрому». Прем’єр додав, що його партія «Ми продовжуємо зміни» залишається відданою боротьбі як з корупцією, так і з російським впливом.

Після розпаду правоцентристського уряду на чолі з Бойко Борисовим у 2021 році через масові протести проти системної корупції в Болгарії урядовці при владі надовго не затримуються. А серед угод, укладених Борисовим, був і газопровід «Турецький потік», який, як вважає Денков та інші болгарські політики, був вигідний «Газпрому». На думку Денкова, такі угоди «повинні бути розслідувані».

До слова, протягом 2024 року Болгарія поетапно прийшла до повної відмови від імпорту росіянської нафти. Наприкінці минулого року парламент ухвалив рішення, згідно з яким з 1 січня постачання рашанафти скоротилися удвічі, з 1 лютого – до 25%, і з 1 березня відбулася повна зупинка її імпорту з боліт.

На світлині: Ніколай Денков, фото Reuters

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: