Рашапропагандисти підрахували «кількість жертв контрнаступу»

РОЗСЛІДУВАННЯ 07.07.2023 Коментарі 0

Інформацію про те, що нібито один із українських сайтів оприлюднив кількість «жертв контрнаступу», поширюють користувачі соцмереж і рашистські ТГ-канали. У цьому фейку йдеться нібито майже про 88 тисяч людей, «загиблих і поранених серед українських військових у результаті контрнаступу, розпочатого Києвом у червні».

Аналіз скріншоту з фейкового «українського ресурсу», на якому з’явилася інформація про «жертви контрнаступу» дозволив фактчекерам зробити висновок: багато нюансів вказують на те, що сайт створили російські пропагандисти.

Насамперед, популярні пошукові системи не знаходять такого сайту – https://www.stayingalive.in.ua/. Також немає інформації про домен сайту на ресурсах whois, whoxy. Водночас кеш сайту збережено в російській пошуковій системі Yandex. По-друге, в описі сайту, який з’являється лише в Yandex, повторюються наративи російської пропаганди: «Важливо пам’ятати: жертв контрнаступу стає більше завдяки діям злочинної влади та непрофесійному командуванню. І вони мають імена».

Окрім того, на сайті зазначений імейл, за допомогою якого нібито можна розшукувати зниклих безвісти. І хоча така адреса електронної пошти справді існує, до неї не прив’язані жодні акаунти в соцмережах, немає ніякої інформації про те, що людина з цією поштовою адресою справді займається пошуком військовослужбовців, які зникли безвісти, зазначають фахівці проєкту StopFake.

Сама назва сайту stayingalive.in.ua пародіює назву реального благодійного фонду «Повернись живим» – savelife.in.ua, який допомагає ЗСУ, надаючи військовим тепловізори, квадрокоптери, автомобілі, системи спостереження та багато іншого, що допомагає рятувати життя солдатів. Пошуком людей, які зникли безвісти, як і загалом підрахунками загиблих та поранених, фонд не займається.

В Україні із травня 2023 року почав працювати Єдиний реєстр осіб, які зникнули безвісти. Туди потрапляють і дані про військовослужбовців, яких розшукують. Інструкцію про те, що робити родичам військовослужбовців, які зникнули та не виходять на зв’язок, підготувало Радіо Свобода. Серед перерахованих ресурсів, що займаються пошуками, такого сайту також немає.

До того ж інформація про кількість загиблих та поранених українських військовослужбовців залишається конфіденційною і не публікується. Так, президент Володимир Зеленський зазначив в одному з останніх інтерв’ю, що точну кількість загиблих з нашого боку назвати неможливо, але російська федерація зазнає значно більших втрат особового складу, ніж Україна. Міністр оборони України Олексій Резніков заявляв про те саме: втрати з українського боку набагато менші, ніж у росіян. «Це війна. Втрати є. Але саме тому, що ми не використовуємо тактику м’ясорубки, втрати з українського боку набагато менші, ніж із російської», - підкреслив міністр.

Про втрати ЗСУ на півдні країни, де відбувається контрнаступ, говорила й заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 4 липня в телеефірі вона зазначила, що втрати на півдні «десь у п’ять разів менші в середньому», ніж у росіян. «На сході – тиждень тому в нас там було менше приблизно у вісім разів», – повідомила Маляр. Таку ж інформацію надавав і командувач Сухопутних військ Олександр Сирський – за його словами, «противник зазнає у вісім, а то й у десять разів більших втрат, особливо за кількістю вбитих».

Поширенням фейкового ресурсу із нібито кількістю загиблих українських вояків рашисти намагаються деморалізувати українців та вкотре спекулюють на темі контрнаступу. Найвірогідніше, що він таки досягає визначених цілей, тому інформаційна протидія ворога лише зростає.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: