Путіноміка: хороший понт дорожчий за гроші

АНАЛІТИКА 18.01.2023 Коментарі 0

Бункерний дід вирішив інформаційно перебити Давоський форум та влаштував у вівторок, 17 січня, економічну відеонараду із членами свого уряду. Спроба вийшла поганенька, але нічого кращого у кремлі придумати не змогли.

Цього року росіян не захотіли бачити на найбільш статусній бізнесово-політичній імпрезі, що регулярно відбувається у мальовничому швейцарському селищі. Адже розв’язана московитами війна б’є по економіці практично усіх країн на Землі. Символічно, що у Давосі цього року (хоч і з інших причин) відсутні й китайські бізнесмени.

Але московити не переймаються тим, що їх уже практично ніде не хочуть бачити. У них своє весілля, на якому вони роблять вигляд, буцім нікого не потребують.

Насправді кремлівський карлик, традиційно сидячи перед величезним монітором (він давно не проводить нарад наживо), насамперед намагався зробити вигляд, що все гаразд. І в черговий раз повторив декілька заспокійливо-позитивних заяв, які вже навіть на болотах ефекту не справляють.

Як і всюди на росії, в інформації від кремля головне – її правильна подача.

Так, падіння ВВП протягом січня-листопада 2022 р. на 2,1% ліліпутін подав як перемогу – мовляв, передрікали експерти і в рф, і за її межами падіння на 10-20%. А тут навіть за підсумками року зниження вийде «лише» не більш ніж 2,5%.

Нагадаємо, що про погані прогнози, які не справдились, бункерний дід хизувався ще перед новим роком. Мовляв, «ситуація в економіці стабільна і значно краща за те, що не лише наші противники, але й ми самі прогнозували». І з росією у 2022 р. не відбулося нічого з того, що їй передрікали недоброзичливці.

З усіх галузей на росії минулого року трішки зростали агропромисловий і військово-промисловий комплекси. Тут усе логічно: для АПК виторгували послаблення санкцій під зернову угоду, а ВПК забезпечує війну. Для будь-якої нормальної країни це шлях у нікуди. А ліліпутін ще й похвалив холопів – мовляв, молодці, активно працюють, деякі підприємства оборонки «перейшли майже на цілодобову роботу, демонструючи чудові показники».

Дуже показово виглядало висвітлення цієї наради різноманітними рашаЗМІ. Трохи налажав із подачею улюблений кремлівський інфохолдинг РІА «Новасті»: одна з новин, які вони «нарізали» з виступу бункерного діда, вийшла під убивчим для рашапропаганди заголовком «путін заявив про дефіцит бюджету». Не врятувала ситуацію навіть сусідня новина із посиланням на український ресурс про те, що «вартість борщу на Україні зросла на 21,22%».

Натомість холдинг RT («раша тудей») під орудою марґаріти сімоньян усе зробив максимально правильно. Як то кажуть, відчуйте різницю із заголовком: «путін назвав показники дефіциту бюджету рф одними із кращих у G20»!

Тут і все не так погано, і приналежність до спільноти чільної світової двадцятки, і «росія вперде» за показниками тощо. Є також пояснення – що це видатки з бюджету зросли на чверть, усе ж для народу. Ну і заспокійливе для обивателів – у самій новині путлєр прогнозує, що «у І кварталі 2023 р. інфляція знизиться до 5%, а в ІІ кварталі може бути нижче 4%».

До речі, про саму інфляцію – справді важливий для обивателів показник – окремих новин не робили, бо хвалитись особливо там нічим. Сам ліліпутін у виступі, опублікованому на офіційному сайті кремля, з цього питання спробував тихенько з’їхати. «Далі про інфляцію. За підсумками минулого року вона склала 11,9% - це менше, ніж прогнозували центробанк та уряд», - «радісно» відзначив бункерний.

Ну і щоб у росіянців не виникало зайвих питань, він навантажив їх гігантськими цифрами, які мали би символізувати оте «достояніє». За словами путлєра, до 300 млрд руб. має зрости фінансування нацпроєктів за допомогою інфраструктурних облігацій. Також у цьому році додатково збільшено ліміт інфраструктурних кредитів на 250 млрд рублів.

Якісь шалені гроші, подумає пересічний московит, і навряд чи зверне увагу на те, що йдеться про позичковий капітал. Бо з іншими надходженнями вже є проблеми.

Що там з бюджетом, росіянці?

Стан рашаскарбниці на початку року відчутно погіршився. Витрати на рівні 29,1 трлн руб. у бюджет-2023 закладали з розрахунку на те, що експорт росіянських енергоносіїв збережеться на попередньому рівні, а ціни будуть принаймні такими, як у середньому у 2022 році (насамперед, нафта Urals по $70,1 за барель). Але тут прийшли санкції та зниження цін.

Тож попри мінфінівські розрахунки продаж російської нафти впав орієнтовно на 20%, а газу – майже втричі проти рівня річної давності. При цьому барель Urals продають за $50 або ще дешевше, а газ на європейському ринку зараз учетверо дешевший, ніж на серпневому піку.

Схоже, бюджет рф тільки починає відчувати недонадходження коштів з головного джерела – експорту нафти та газу. І дефіцит бюджету (2,9 трлн, або 1,94% ВВП) насправді може щонайменше подвоїтися. А курс рубля навіть у російських штучних умовах ослабнути принаймні у 1,5 рази.

При цьому війна залишається зараз єдиним стабілізуючим фактором. Адже, як відзначають аналітики Bloomberg, «смерть росіян на війні призвела до скорочення бідності у країні. Причина – компенсації». Саме за їх рахунок доходи росіянців зростають удвічі-утричі вище рівня інфляції.

І влада активно стимулює очікування легкого збагачення внаслідок смерті чи поранення члена родини. Наприкінці грудня сім'ям загиблих в Україні солдатів вирішили виплатити по 5 млн руб (приблизно $75 тис.), поранені чи травмовані мають отримати 3 млн руб.

Таким чином, найбідніший прошарок росіян, а також ті, хто вліз по вуха у кредити (а таких на болотах – кожен 10-ий) отримують чіткий сигнал, що війна й участь у ній – хороша і практично єдина можливість вибратися з бідності та боргів.

Схоже, рашисти утворили зі своєю економікою та населенням замкнуте коло: погано, бо триває війна, але поки вона триває, її учасники (сім’ї) отримують пристойні гроші. Грошей на це не шкодуватимуть, навіть якщо доведеться припинити фінансування інфраструктури чи ремонт доріг, скоротити видатки на медицину або освіту.

Наступними будуть застосовані звичні «пролетарські» - «відібрати та поділити»: експерти Bloomberg прогнозують операції з «мобілізації доходів» (разове вилучення коштів у вугільників, виробників добрив та ін.), а також «доїння» олігархів, про яке вже починають говорити. Хоча наслідки цього можуть виявитися згубними для режиму, якщо грошові мішки вирішать об’єднатись і протидіяти.

Усе це і є стратегія рашистської «війни вдовгу». І водночас – шлях до колапсу рф як держави.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: