Про ситуацію на фронті очима експерта

ОКРЕМА ДУМКА 19.06.2023 Коментарі 0

Ефір забитий різними вкидами і стогонами щодо ситуації на фронті. Припустимо, що ми всього цього марення не читали. Беремо калькулятор і дивимося на офіційну статистику Генштабу.

У травні Сили оборони України знищили 553 артилерійські системи ворога (124,8 на тиждень або 17,8 на добу).

За перші 17 днів червня знищено 373 артилерійські системи (153,5 на тиждень або 21,9 на добу).

У травні знищено 31 РСЗВ, за 17 днів червня – вже 35.

У травні знищено 38 розрахунків ППО, за 17 днів червня – вже 30.

У травні знищено 394 автомобілі/цистерни, у червні – вже 332.

У травні знищено 99 одиниць спецтехніки, у червні – вже 62.

Виходить, що втрати ворога, який у травні активно наступав, а у червні став значно більше оборонятися – зросли (танки та ББМ я не беру до уваги, хоча там втрати росармії також значно зросли).

Втрати російської артилерії за ці півтора місяця – найвищі за півтора року. У травні був рекорд, у червні він, найімовірніше, буде побитий.

Навіть якщо не мати жодних інших ввідних, виходить, що півтора місяця наша армія цілеспрямовано викошувала артилерію росіян, збільшуючи темп.

Якщо ж подивитися на структуру втрат у червні щодня, то картина така.

У період із 1 по 9 червня наші війська знищили 28 систем ППО ворога. Очевидна акцентована робота. Із 10 по 17 червня – лише дві.

До 4/5 червня темп бойової роботи з інших категорій був більш-менш звичайним. А потім «щось сталося».

У період з 5/6 по 9 червня (за 5 днів) наші війська знищили 150 одиниць артилерії (30 штук на день у середньому), 16 РСЗВ і 12 систем ППО.

Згодом інтенсивність на декілька днів знизилася, проте із 13 червня втрати РСЗВ знову стали регулярними. А в період із 12 по 17 липня росвійська втратили 6 гелікоптерів (за весь травень – 4).

Якщо узагальнити, то збоку виглядає так.

Наші війська методично вибивали артилерію ворога.

Якогось моменту (напередодні чогось) акцент зроблено на знищення систем ППО, досягнули успіху (з 10 червня російське ППО ховається).

Прорідивши систему ППО, наші війська увійшли в щільне зіткнення з противником, вишукали великий масив артилерії/РСЗВ і викосили його.

Я не знаю, хто які резерви кудись перекидав (військові оглядачі на цю тему пишуть), але цифри підказують, що у росвійськ утворився пролом як у системі ППО, так і у сфері артилерійської підтримки.

Цей пролом спробували заткнути мобільними ударними засобами. Насамперед – гелікоптерами, а також РСЗВ, які звідкись за пару днів підтягнули.

Російські вертольоти почали частіше опинятися в зоні досяжності наших ППО (чи то ми наситили оборону, чи то росіяни змушені йти на ризик).

Якщо втрати гелікоптерів продовжаться, значить, у росіян справді чутливі та непоправні втрати в артилерії. А кожен збитий гелікоптер – це дуже боляче, бо втрата також непоправна.

У цій статистиці, напевно, є якісь неточності, приписки і т. д. Але тенденції помітні та дуже наочні.

Ми не знаємо планів командування. Тому не можемо оцінити – все йде за планом чи ні. Але цифри свідчать, що навіть без радикальних змін на карті оборона ворога серйозно підточується.

Засобів, щоби зустріти чергову хвилю нашої активності, стає значно менше. Плюс інциденти на складах із боєприпасами.

Російський спецназ в окопах може якийсь час стійко приймати собі на голову високоточні снаряди, але це не може продовжуватись нескінченно.

Тому. Наші війська зараз виконують найскладнішу роботу в неймовірно важких умовах. Росіяни збудували епічну систему оборони. Наш Генштаб підбирає ключі до цієї оборони. Результат видно, він змушує ворога реагувати. Раз ворог у ре-активному становищі, отже, українські війська володіють ініціативою та ведуть гру.

Зміни накопичуються. До початку липня можна новини взагалі не читати, лише в цифри дивитися.

Підтримуємо наших.

Олексій Копитько, радник міністра оборони України, ТГ-канал

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: