Про Тихановську, Зеленського та керівника демократичної місії Білорусі в Києві

АНАЛІТИКА 08.08.2023 Коментарі 0

Лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська бажала би отримати повноцінну зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським та іншими українськими керівниками.

Таку думку в етері Euroradio висловив політичний аналітик Олександр Фрідман. Проте, за його словами, в сьогоднішніх умовах навряд чи очільник України погодився би на таку зустріч.

«Тобто Тихановській їхати в Київ і не бути прийнятою українським керівництвом, ну це виглядає, скажемо так, не дуже серйозно. З Байденом вона зустрічається, її як і раніше запрошують у Європі, а тут вона приїде у Київ, навіть якщо українська влада на це погодиться, і тієї повноцінної зустрічі, на яку білоруське демократичне суспільство чекає вже другий рік, не відбудеться…» - сказав Олександр Фрідман.

До слова, Світлана Тихановська днями призначила голову представництва демократичної місії Білорусі в Києві.

Ним став Геннадій Манько, який до того відповідав за співпрацю Об'єднаного перехідного кабінету з полком імені Кастуся Калиновського.

«Протягом останнього року він відповідав за нашу співпрацю з полком Калиновського та налагодив хороші контакти в Україні», - сказала Світлана Тихановська.

В інтерв’ю Радыё Свабода Геннадій Манько, зокрема, сказав, що народився в Барановичах. Свого часу під час армійської служби був розвідником – служив у військовій розвідці в Афганістані. Потім займався бізнесом – був директором компанії з автоперевезень і нерухомості.

Із 2020 року брав активну участь у протестах під час президентських виборів. На початку 2021 року виїхав за кордон. Останнім часом працював у офісі Тихановської, а весь минулий рік і дотепер перебував в Україні, де спілкувався з волонтерами, координував волонтерський рух від Офісу Світлани Тихановської.

Що стосується співпраці з полком Калиновського, то Геннадій Манько запевнив, що «у нас хороші стосунки з минулого року, зі самого початку».

Про співпрацю з українською владою керівник представництва демократичної місії Білорусі в Києві відповів так:

  • Минулого року керівництво України поставилося до білоруських демократичних сил якщо не ігнорування, то прохолодно, тому що вони не до кінця розуміли свої стосунки з режимом і не хотіли собі нашкодити, адже у нас 1 064 кілометри спільного кордону. Тому минулого року ситуація була напруженою. Але цього року все змінилося. Вони почули чіткі меседжі, тепер вони працювали як синтент-групи, страт-команди. Є як мінімум три групи, які працюють безпосередньо щодо Білорусі. Тому ми намагаємося розширювати співпрацю не лише у військовому напрямку, наших волонтерів, а й у громадянському суспільстві та налагоджувати стосунки з Україною та демократичною Білоруссю. Зараз.

Наше завдання – знайти точки дотику. Нам потрібно сформувати як політичний, так і військовий напрямок, щоби виробити спільну стратегію на майбутнє. А також зрозуміти, які у нас є спільні точки дотику з керівництвом України, щоб у майбутньому діяти разом.

Фото – Світлана Тихановська та Володимир Зеленський під час вручення Міжнародної премії Карла Великого у Німеччині. Травень 2023 року (Франак Вячорка, сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: