Про МСЕК, людей з інвалідністю і корупційний феодалізм

ОКРЕМА ДУМКА 04.10.2024 Коментарі 0

Мені дуже подобається коли українська громада у фейсбуці відкриває для себе якийсь суспільний нарив, що існує десятиліттями та ДУЖЕ ДИВУЄТЬСЯ.

Для мене найбільш показовим кейсом залишається вбивство Катерини Гандзюк, коли київська тусовка (яка не працювала з регіонами чи в регіонах) відкрила для себе, що у країні є ФЕОДАЛІЗМ. І в регіонах керують бандити. 

Так от. Сьогодні, шановна спільното, ви побачили проблему, про яку люди з інвалідністю і їх родини знають десятиліттями. Спайку МСЕК (можливо, найбільш корумпованої частини нашої медично-соціальної системи), Пенсійного фонду та системи місцевої влади як такої. Там ще – десь у тіні – обовʼязково сидить “ветеран СБУ” (радник голови МСЕК), директор місцевого протезного заводу (і в нього теж є радник), а також група чиновників обласного чи міського соцстраху. А нижче них – підлеглі. Це – теж феодалізм, але з галузевою специфікою. 

І всі ці чудові люди десятиліттями заробляють. І це – найчастіше – не про корупцію комфорту. Щоби відмазатися від мобілізації, отримати право на виїзд чи відпетляти від аліментів. Так, дехто оформлював собі інвалідність для цього. Люди взагалі створіння такі собі. 

Найчастіше це – про корупцію виживання. Щоби підтвердити справжню інвалідність і отримати право на виплати. Щоби просто не проходити пекло підтвердження інвалідності. Бо в нас до нещодавна (до 2017 року, якщо бути точним) щороку треба було підтверджувати навіть те, що в тебе нога чи рука назад не відросли. ЦЕ НЕ ЖАРТ.

Так-так, люди з інвалідністю часто вимушені були стикатися з МСЕК буквально щороку. Щоби просто отримати те, що і так їхнє. Це повторюється багато років поспіль. І люди на вершині піраміди збирали вершки. 

Війна накачала цю систему грошима і збільшила розцінки в багато разів. 

Чи намагалися цю систему реформувати? До 2014 року ні. Після – декілька разів. І за Порошенка, і за Зеленського. Але єдині зрушення – це, власне, оті самі скасовані щорічні підтвердження того, що ноги у людей не відросли.

Особливого соціального запиту не було. Бо з інклюзивністю у нашого суспільства все ще ВЕЛИЧЕЗНІ ПРОБЛЕМИ і людей з інвалідністю зручніше не зауважувати. А лізти туди та воювати з тією мафією – це треба або сталеві яйця і політичну вагу, або політичну волю на рівні президента чи премʼєра. Поки не було.

Можливо зараз суспільство не буде зводити все до декількох персоналій, а подивиться на проблему МСЕК і взагалі індустрію "обілєчіванія" справжніх людей з інвалідністю і фіктивних комплексно. Але я чогось у цьому маю сумніви.

А, і так. Ті, хто пропонує скасувати всі рішення МСЕК у Хмельницькій області за фактом того, що спіймали на корупції керівника. Ви – ідіоти. Десятки тисяч літніх людей з інвалідністю і не тільки літніх у Хмельницькій області скажуть вам велике "дякую". Шукайте кращих ідей. 

Вибачте, що знову зі своєю нудною спробою подивитися далі персоналій. Але згорів. 

Юрій Богданов, фахівець із комунікацій та проєкт-менеджер, ТГ-канал

Також читайте: Понад 5 млн дол., 30 об’єктів нерухомості, 9 елітних авто – викрито посадовицю МСЕК та її сина

В Україні викрили ще одне ОЗУ у МСЕК – вилучено величезну суму готівки у валюті, - фото

Деталі про хабарницю із Хмельницького: представниця "Слуги народу", нерухомість у декількох містах України та за кордоном

Фото ілюстративне зі сайту helsinki.org.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: