Прихована робота санкцій

ОКРЕМА ДУМКА 22.10.2023 Коментарі 0

Отже, ми (не тільки Україна, а весь світ) програємо інформаційну війну на санкційному фронті. І ми навіть не можемо нічого протиставити цьому.

Неширокі («узкі» або «рузкі» - тут і далі розмовна назва московитів, ЗІФ) зробили дві прості речі, які поставили в глухий кут всі інституції. Перша річ – вони закрили всі офіційні макроекономічні дані. Разом з цими даними вони дозволили найбільшим компаніям не публікувати звітність, на яку теж можна було б спиратися при аналізі. Друга річ – це спотворення офіційної статистики. Всі макропоказники, які публікуються, мають таке ж відношення до реальності, як я до світового балету. Коли вони це зробили, багато економістів перейшли на аналіз непрямих даних при аналізі економіки, але за останній рік неширокі прикрили ці джерела.

Я знаю лише дві групи економістів, які сильно занурились в ОСІНТ. Але незважаючи на те, що вони намагаються свої оцінки показувати провідним міжнародним інституціям, їх не приймають, оскільки всі методології таких структур, як, наприклад, МВФ спираються виключно на офіційні дані, за якими ситуація – див. вище. Тому всі новини, які ви бачите про нешироку економіку – або бравада нешироких міністерств і відомств, або дані, отримані з таких звітів.

Звідки відчуття, що санкції не працюють

Отже, якщо ми оцінимо за 10-бальною шкалою (де 10 балів економіка у відмінному стані, а 0 - Німеччина в середині 30-х років), як неширокі оцінюють свою економіку, то ми побачимо 7-8 балів («не без труднощів, але ми добре стоїмо»). Міжнародні організації оцінюють їх на 4-6 (все погано, але вони тримаються), а я взагалі не можу ставити оцінку. Чому? Тому що неширокі, зберігаючи видимість хорошої ситуації, платять посиленням стратегічних проблем. І – тут я буду одним з перших, хто це скаже публічно – суверенітетом, тому я розділяв би поточний і перспективний стан економіки.

Якщо ми повернемося до програної інформаційної війни, то побачимо, що більшість журналістів, які розганяють панічні настрої «санкції не працюють, економіка вистояла», спираються на дані тих самих нешироких чи дані інституцій, які будують свої звіти на підставі таких даних. І це 90% всього наративу в новинах. Більше того, дуже часто негативні новини інтерпретуються як позитивні. Для людей, які не знають економіки, це припустимо. Чому тут мовчать економісти – для мене велике питання.

Отже, головний результат останніх 9 місяців – усі новини про нешироку економіку управляються неширокими. Цей факт має багато негативних наслідків, але головний із них: в українців та європейців складається відчуття, що санкції не працюють. Але правда, в тому, що вони працюють. Не так ефективно, як хотілося б, але вони працюють, вони вбивають оркостанську економіку дуже непогано.

Як працюють санкції

Тому нижче я напишу ключові на мій погляд моменти, на які важливо дивитися.

1. Все, що відбувається з курсами, ставками та впливом на економіку. Тут дуже багато взаємопов'язаних подій, які показали розсинхронізованість різних гілок влади. Що більше – навіть різні гілки економічного блоку та неекономічні гілки, які ухвалюють економічні рішення, зіграли «багатокроківку» проти себе. Спробую коротко.

У рф почало заходити мало валюти – це викликало стрибок курсу та зростання інфляції. За кілька кроків було підвищено [облікову] ставку, що охолодило курс долара і за ідеєю мало гальмувати інфляцію. Але підвищення ставки охолодило бізнес і вдарило по виробництву, що скоротило пропозицію на більшості ринків. А це призвело до зростання цін, що позначилося знову на інфляції, яку спробували придушити черговим зростанням ставок, що ще більше вдарило по бізнесу, особливо виробничому. У це ж багаття інфляції додали підвищення цін на нафтопродукти. Що цікаво – дуже швидко у вересні економісти забили на сполох щодо зростання інфляції з таргетом аж до 10% за підсумками року, але їм дуже швидко (схоже, адміністративними методами) заткнули пельку. Отже, що ми бачимо: підвищення ставки вдарило по виробництву, що з лагом позначиться на інфляції, а курс стане сильним важелем до цього.

Що ще зробили через стрибок курсу – повернення валютної виручки. Це те, що нам потрібно. Оркостан обмежений у виведенні валюти з країни. Це означає, що більша частина імпорту (за деякими даними до 60, а то й 65%) закуповувалась за рахунок тієї виручки, яка не заведена в країну. І за рахунок цього оплата нею була в розумних межах. Відомо, що долар усередині оркостану та ззовні має різну вартість, неширокі економісти оцінюють різницю у 20%. Це означає, що заведення долара в оркостан і його виведення дають втрату 20% без урахування транзакцій з конвертації. Для економіки оркостану це, м'яко кажучи, хріново. Шкода, що список таких експортерів засекречений, але у нафтовій галузі з цього приводу виття – незважаючи на те, що на грошах за кордоном кралося більше, на ці гроші купувалася «санкційка».

Ну і останнє в цій низці – заборона експорту продуктів нафтопереробки. Незважаючи на те, що Європі неприємно, але це також скорочення валютного виторгу, який тисне на курс.

Звернемо увагу, що стрибки курсу позначаються на цінах (= інфляції) з лагом у 3 місяці. На тлі цього звіти про зростання ринку нерухомості та іпотеки – це не що інше, як реакція населення на зростання курсу долара (треба щось купити, щоб зберегти гроші) та на останні відсоткові ставки до дикого підвищення, яке вб'є іпотеку. Цим же пояснюється різке зростання споживчого попиту, як це було на початку війни.

Отже, загасивши невелику пожежу, неширокі викопали собі величезну яму на кінець осені - початок зими. І інсайдери кажуть, що вони гаситимуть її до кінця року, щоб вийти на цифри 6-7% інфляції за підсумками року, а пожежу перекинути на 2024 рік. І там буде рік, щоб її згасити (а ми ж пам'ятаємо, що там вибори та гасити треба буде багато чого). Загасивши локальну сильну пожежу, вони вдарили по стратегії вже в середньостроковому періоді, і як там гасити без інфляції та девальвації до 130-150 дерев'яних за долар – незрозуміло.

2. Дисбаланс бюджету. З опублікованих даних бюджет на 2024 рік вони мають на 29% військовий, на 30% соціальний. За оцінками економістів, військовий бюджет - якщо врахувати прихований (закриті статті бюджету та заховані військові статті у цивільних) і відкритий – буде майже 50%. При цьому соціальний скорочувати не можна – вибори на носі. Знову ж таки, військовий бюджет – це непродуктивна частина ВВП, незважаючи на мультиплікатор. Це те, що не приносить благ суспільству і позначається на зубожінні та дефіциті споживчого сектору. Соціальні виплати у 2024 році перед виборами вплинуть на інфляцію, як і військові виплати (наприклад, гробові).

3. Те, до чого оркостан йшов останні два роки. На цьому тижні про це сказали вголос. 22 галузі (якщо я не помиляюся, з 27) були визнані критично залежними від Китаю. Окрім того, що Китай – головний торговий партнер, так ще й із великою кількістю країн йде торгівля в юанях. Можна вважати офіційним той факт, що оркостан втратив свій економічний і, зважаючи на все, решту суверенітету. Тепер це офіційний додаток Китаю.

Для нас це і можливості, і загрози. Китай мав, має і нарощуватиме свій вплив на ухвалення всіх рішень у рф. І тепер важливо, щоб у світі склалася ситуація, аби Китаю стало вигідно закінчити війну. Якщо вони йдуть на потепління відносин зі Штатами, то тут є широке місце для маневру. Але якщо навпаки, Китай буде зацікавлений у підливанні олії у вогонь, то нам доведеться туго. Тоді ми воюватимемо на європейські та американські ресурси, а оркостан буде воювати на китайські ресурси, підживлюючи їх економіку шаровою сировиною. Цей фактор аналізуватимуть багато аналітиків. На жаль, я в Китаї розумію зовсім небагато. Буду вдячний посиланням на аналітику саме цього аспекту.

4. Головний показник, за яким я стежу – це кількість продовольчих товарів у рф, що продається через дискаунтери. Він зростає повільно, але впевнено. Тут багато маніпуляцій, тож трохи зупинюсь на цьому.

Неширокі багато пишуть про те, що зростає середній дохід в недокраїні, але вони мовчать про те, що падає медіанний дохід. Що це означає? Давайте на прикладі: одна людина заробляла 1 мільйон доларів на рік, а тепер почала заробляти 2,1 мільйона на рік. При цьому 100 людей, які заробляли 20000 доларів на рік, заробляють10000 (удвічі менше). Що ми маємо? Сукупний дохід зріс на 100 тис., середній дохід виріс з 29702 до 30692, але медіанний дохід впав з 20 тис. до 10 тис. Ці цифри закриті, але днями UBS видав данні, що оркостан піднявся до третього місця в рейтингу щодо різниці між найбагатшими та найбіднішими людьми (Index Giny).

Низький рівень безробіття на тлі зростання середнього доходу та падіння медаінного показує, що на ринку праці проблеми. Недостача людей окремих спеціальностей штовхає зарплати цих спеціальностей догори, а некваліфіковані люди як були бідними, так і залишились. Тоді як дуже низький рівень безробіття показує, що ВВП виробляти нема кому. І ця картина підтверджує проблеми, про які я писав вище.

Окремо зазначу, що після відходу глобальних корпорацій з недокраїни велика кількість робочих місць високої кваліфікації з високою оплатою було заміщено працівниками з низькою кваліфікацією та більш низькою оплатою. Це більше мільйона людей, а швидше за все ближче до двох.

Ну і велика частина економічно активного поголів'я зараз на фронті, з них не менше півмільйона вже подохла, а ще більше півмільйона скалічені.

Приховувати це стає все складніше, але на мій величезний жаль, ми бачимо високу ймовірність сценарію «кореїзації» неширокої економіки. Дна у зубожінні поголів'я не видно. Судячи з усього, там потенціал терпіння величезний. Тому ми дивимося на баланс – вплив еліт проти всемогутності силовиків.

Якщо ми не розглядатимемо природну смерть кабаєва, то найімовірніший сценарій зміни влади – бунт місцевих еліт. Але поки репресивна машина працює ефективно, ймовірність цього дуже низька. Якщо в 2022 році і навіть на початку 2023 року ми нарахували 5 критичних ситуацій, коли влада хиталася, то за останні півроку там все виглядає монолітно і всі сидять струнко. Немає передумов для зміни цього статусу кво до кінця зими або настання критичних подій на фронті чи в інших країнах (наприклад, сварка з Ізраїлем може змінити розклад усередині рф).

Підбиваючи підсумки:

З доброго: економіка оркостану в кризі, і зима для них також буде важка, а весна незрозуміло яка.

З поганого: очікувати, що оркостан розвалиться в найближчому майбутньому, не доводиться.

Але над цим працює велика кількість не найдурніших людей у цьому світі з великими ресурсами та можливостями.

Від автора: Невеликий (насправді великий) дисклеймер: я приєднався до групи європейських аналітиків, які працюють над санкційним режимом. Вони займаються цим професійно, і на жаль (насправді на щастя), мій дилетантський рівень не дозволяє вносити якийсь серйозний внесок у цю справу. Мене використовують як second opinion, щоб я їм підказував чи не припускаються вони де-небудь помилок або неточностей. Щоб бути ефективним у цій ролі, мені, як і раніше, доводиться працювати з великою кількістю інформації.

Цей текст – доступ до погляду «дорослих» людей, який я збагачую мільйоном деталей, я і хочу вам його запропонувати.

Денис Довгополийчлен наглядової ради фонду розвитку інновацій, підприємець (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: