Приниження російської ППО в Енгельсі – контрольна показова атака

АНАЛІТИКА 26.12.2022 Коментарі 0

Нічна атака по військовому аеродрому російської стратегічної авіації під Енгельсом Саратовської області стала черговим приниженням розхваленої «другої армії» світу з її «всемогутньою» системою протиповітряної оборони. Саме 26 грудня на росії відзначають 107-му річницю з часу створення першого підрозділу під час І світової війни ППО у складі сухопутних військ.

Вітання російської ППО відбулося майже пунктуально – з настанням нової доби. Допоки безпілотник долав приблизно 800 кілометрів «нєоб'ятних» російських просторів, обслуга радарів і ЗКР або дрімала, або святкувала. Хай там яка причина, але безпілотник добрався до цілі. Унаслідок атаки на аеродром загинуло троє військових. Іще четверо зазнали поранень. Місцеві пабліки повідомляли про сигнал повітряної тривоги і два вибухи. Також є неперевірена інформація про пошкодження літаків і пожежу на площі 120 квадратних метри.

Російська влада і пропаганда традиційно намагалася приховати спочатку інформацію, проте все ж визнали загибель трьох військових та змістили акценти. На росії стверджують, що безпілотник таки вдалося збити над самим аеродромом на малій висоті. Його уламки і стали причиною загибелі трійці з технічного персоналу летовища. Про пожежу, руйнування і пошкодження літаків не повідомляли. Натомість наголосили на тому, що цивільним панікувати не потрібно.

«Жодних надзвичайних подій у житлових кварталах міста не було. Жодної загрози для мешканців абсолютно немає. Усі історії про евакуацію з міста — нахабна брехня, створена далеко за межами країни. Об'єкти цивільної інфраструктури не постраждали. Відомості про подію на військовому об'єкті перевіряють силові структури», - заспокоювала мешканців Енгельса пропаганда.

Прикметно, що це вже другий інцидент на аеродромі, з якого злітають стратегічні бомбардувальники Ту-160 та Ту-95МС із крилатими ракетами, націленими на українські об’єкти критичної інфраструктури.

До цього вибухи з пораненнями на аеродромі в Енгельсі сталися 5 грудня. Того ж дня атаки зазнав аеродром «Дяґілєво» у Рязанській області. Тоді теж загинуло 3 російських військових, і щонайменше 2 літаки стратегічної авіації зазнали пошкоджень.

В Україні сьогоднішній інцидент на військовому аеродромі в Енгельсі речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат назвав наслідками російської агресії.

«Це наслідок того, що росія творить на нашій землі. Якщо росіяни думали, що нікого у глибокому тилу війна не торкнеться, то вони помилялися», - сказав Юрій Ігнат.

На його думку, детальнішу інформацію про справжні наслідки вибухів на аеродромі можна буде довідатися через декілька днів – у тому числі і після появи фото зі супутника.

Кореспондент російської служби ВВС Павло Аксьонов вважає, що свіжий та другий за ліком удар по аеродрому в Енгельсі має для України велике політичне і пропагандистське значення.

«До протиповітряної оборони й аеродрому, і всіх тих територій, над якими пролетів український дрон, після другої атаки будуть дуже серйозні питання, - пише оглядач. - Навіть якщо, як стверджує російське міноборони, безпілотник збили на підльоті до бази, він усе ж таки зміг до неї долетіти - а уламки впали на аеродром. При цьому дрон, швидше за все, пролетів над лінією фронту, тиловими районами російського угруповання, над прикордонними регіонами, де має діяти особливий режим – нарешті, підлетів до великого аеродрому, який мають охороняти незалежно від того, чи йде війна».

За його словами, хоча російське «міноборони» стверджує, що військова техніка не постраждала, проте «постраждала репутація».

«Окрім пропагандистського ефекту така операція може мати ще такий сенс: і перша атака 5 грудня, і нинішній інцидент повинні допомогти розкрити розташування частин російської ППО, позначити її слабкі місця, швидкість реакції, розташування радарів і пускових установок», - вважає Аксьонов.

Хай там як, але атаки на російські аеродроми у глибокому тилу розвінчали хвалебні міфи про надійність рашистстької системи ППО. Судячи з відео, дрон таки атакував ціль, а не був знищений у повітрі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: