Примара нової війни на Балканах:  Додік шантажує ЄС і НАТО наміром зруйнувати Дейтонську мирну угоду  

АНАЛІТИКА 08.01.2024 Коментарі 0

Милорад Додік, президент Республіки Сербської, що є адміністративно частиною Боснії і Герцеговини,  скандально заявив, що Республіка Сербська не опиниться в ситуації, коли вона може бути не готовою, навпаки, Республіка Сербська готова негайно проголосити незалежність, не зробивши жодного пострілу.

На думку президента Республіки Сербської, якщо Верховний представник Крістіан Шмідт (німецький політик, який 27 травня 2021 року був призначений Верховним представником щодо Боснії і Герцоговини),  якого Додік назвав незаконним, спробує нав'язати закон про власність, РС негайно проголосить незалежність.

Він заявив, що провів велику підготовчу нараду щодо такої ситуації у зв’язку з тим, що має інформацію про те, що Верховний представник запровадить такий закон у січні. Мовляв, була змодельована ситуація, що коли Шмідт оголосить про це у будь-який день о п’ятій годині вечора, то об 11.00  буде терміновано скликаний парламент РС, котрий проголосить незалежність. А це означає незалежність у всьому – нова фінансова система і територія під контролем РС.

Додік заявив, що Республіка Сербська не має наміру будувати китайську стіну, ані ускладнювати перетини кордону з Федерацією Боснії і Герцеговини (ФБіГ),  якщо до цього не буде змушена. Він заявив, що не очікує, що хтось із ФБіГ наважиться атакувати Республіку Сербську, адже в таких умовах виникне ситуація, яка вимагатиме відповідних дій.

Милорад Додік / radiosvoboda

Додік заявив, що очікує, що EUFOR (різновид сил оборони Європейського Союзу) стоятиме на лінії між двома ентитетами та запобігатиме небажаним контактам. Додік свідомий, що "американці будуть розлючені і намагатимуться втрутитись", але він вважає, що друзі РС цього не дозволять.

(Боснія та Герцеговина – держава, що відповідно до Загальної рамкової угоди з миру в Боснії та Герцеговині складається з ентитетів: Федерації Боснії та Герцеговини (51% території) і Республіки Сербської (49% території). Область Брчко, яка була предметом суперечки у міжнародному арбітражному суді, проголошено округом. Саме тому держава Боснія та Герцеговина складається з двох ентитетів і округу Брчко).

Він заявив, що доступний як для місцевого, так і для міжнародного правосуддя, тому що  вважає себе правим.

Відповідаючи на запитання, чи не призведуть такі дії до його усунення, Додік сказав, що він і надалі буде президентом Республіки Сербської і що ні американці, ні Шмідт не зможуть його прибрати. А американський посол Мерфі його взагалі не цікавить. До того ж начебто у Сараєво інші посли західних країн не хочуть бачити американського посла, бо всі розчаровані. Кажуть, що Шмідт чинить саме так тому, що «слухає того Мерфі».

Далі Додік поставив сам собі риторичне питання: «Через їхні примхи я повинен втратити і свій народ, і свою країну?».  І сам на нього відповів, що він аж ніяк не збирається цього робити. «Ми знаємо, що цей фейковий Шмідт перебував в різних європейських країнах, в одних отримав згоду, а в інших – ні. Мета – нав’язати закон про власність. Йому сказали не робіть цього до Нового року, тому що у нас скоро засідання Європейської Ради, не створюйте таку атмосферу", - сказав Додік. Якщо «ціною моєї позиції буде та чи інша особисто відповідальність, то я заплачу цю ціну. Бо для мене головне, щоб люди зрозуміли, що вони тут вижили, бо у них є Республіка Сербська. І якщо хтось не дає нам змоги реалізувати наші права, гарантовані Конституцією, то єдиний спосіб цьому протидіяти – це боротися", – резюмував Додік.

На чергові погрози  Додіка проголосити незалежність Республіки Сербської відреагувало Посольство США в Сараєво: «Додік помиляється, якщо думає, що ми будемо стояти осторонь, поки він штовхає Боснію і Герцеговину до конфлікту». Посольство США нагадало, що Республіка Сербська є утворенням у складі держави Боснії і Герцеговини, є суб’єктом цієї держави, її невід'ємною частиною.

Тому ані Республіка Сербська, ані Федерація БіГ не існують поза межами Боснії та Герцеговини. Ні для цих суб’єктів, ні для будь-якої іншої одиниці нижчого державного рівня конституція Боснії і Герцеговини не передбачає права на відокремлення. Крім того, Джим О'Брайен, помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії, також наголосив: «Ми мали переговори в Дейтоні, під час яких всі учасники дійшли згоди, що нема права на відокремлення. Крапка. США діятимуть, якщо хтось спробує змінити цей фундаментальний елемент Дейтона», – заявив О'Браєн.

Прем'єр-міністр Федерації Боснії і Герцеговини Нермін Нікшич також відреагував на шантаж президента Республіки Сербської: «Нехай Додік не захоплюється, бо якщо він почне відокремлення, то найбільше втратить Республіка Сербська. Я, власне, здебільшого намагаюся не реагувати на щоденні погрози та шантаж, які ми спостерігаємо на нашій політичній сцені. Я впевнений, що такі заяви для одноразового використання і розраховані на те, щоб викликати реакцію, тому що лише тоді вони набувають важливості та значущості». Водночас він додав: «Звичайно, не слід недооцінювати здатність Додіка створювати проблеми для держави БіГ та всіх її громадян і народів. Після порушення проти нього кримінального провадження в суді Боснії і Герцеговини Додік, очевидно, бачить подальшу ескалацію як вирішення своїх проблем із законом».

Депутат парламенту РС Раміз Салкіч, реагуючи на заяву президента РС, заявив, що Додік висловив відкриту та чітку загрозу територіальній цілісності та суверенітету Боснії і Герцеговини, і це вимагає негайної реакції з боку прокуратури та Верховного представника. Салкіч додав, що Додіку та його послідовникам слід знову і знову нагадувати, що незалежність РС неможлива без знищення Дейтонської мирної угоди.

Ось чому сепаратистська політика, яку пропагує і проводить Додік, завдає найбільшої шкоди боснійським сербам, тому що історія неодноразово підтверджувала, що будь-хто, хто намагався розділити БіГ, зрештою, зазнавав невдачі, як і станеться з Додіком та його послідовниками-сепаратистами.

Історик Хрвоє Класич прокоментував нові погрози Додіка, порівнявши ситуацію в Сербії і Росії. «Йдеться не лише про божевільного чи шизофренічного політика, а й про людину, яка, незважаючи на всі недемократичні методи, за допомогою яких вона керує, і попри цензуру в ЗМІ, все ще має велику кількість прихильників. Якби було б не так, то ми б уже бачили якісь великі протести». Відповідаючи на запитання, чи є заяви Додіка про відокремленням ознакою того, що настав час переглянути Дейтонську угоду, Класич сказав, що ця угода дозволила припинити війну в Боснії і Герцеговині, і що тепер ключові політичні гравці повинні сісти і подивитися, що можна зробити далі.

2 грудня 2004 року, через 9 років після закінчення війни, Європейський Союз (ЄС) розпочав військову операцію ALTHEA в Боснії і Герцеговині. Це сталося після рішення НАТО передати миротворчу місію, яка підтримувала безпеку в регіоні після закінчення війни. ЄС розгорнув потужні військові сили (EUFOR), щоб забезпечити безперервне дотримання Дейтонської/Паризької угоди та зробити внесок у безпечне та надійне середовище (SASE) у Боснії і Герцеговині.

Таким чином, чергові погрози М.Додіка щодо відокремлення Республіки Сербської знайшли тверду реакцію від США та багатьох політиків та громадських діячів Боснії та Герцоговини. При цьому всіх здивувала переконаність Додіка, що у випадку проголошення парламентом у Баня-Луці незалежності Республіки Сербської  EUFOR має стати на лінії розмежування між  РС та Федерацією БіГ для запобігання провокацій. Ясно, що EUFOR вважатиме провокацією рішення парламенту РС та реагуватиме на це відповідно до вказівок Брюсселя, і точно не ставатиме на адміністративній лінії РС та Федерації БіГ. Водночас не виключено, що саме EUFOR заарештує Додіка та його найближче політичне оточення за вчинення провокації щодо руйнування державного устрою БіГ.

Не менш дивними є міркування Додіка, що його європейські друзі допоможуть запобігти військовому втручанню. Чомусь цей політик вжив слово у формі множини, хоча має лише єдиного друга, якого йому рекомендував Кремль – це прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Уже давно відомо, що всі друзі кремля водять дружбу і поміж собою, тому що політика Москви, власне, і полягає  у створенні міцного проросійського лобі. Однак Орбан точно не наважиться надати відкрито допомогу Додіку у випадку сепаратистського викрутасу. Орбан вже потрапив до «чорного списку агентів Москви» і сам не дуже впевнено почувається серед європейців, хоча намагається цього не показувати.

Тактичним другом у Додіка є також турецький президент Ердоган. Та у випадку руйнування єдності БіГ той точно не підтримає Додіка, а стане на сторону офіційного Сараєво.

Отже, справді Додік міг сподіватись на єдиного Орбана, але його нині в Європі всі глибоко ігнорують, відтак такі сподівання виглядають цілком марними. Тому в реальності Додік найбільше може покладатися на Белград та москву. Кремль такі сепаратистські дії, вочевидь, привітає і почне надавати максимально можливу підтримку. Проте москва далеко, її армія воює в україні, а отже організувати і підтримувати на належному рівні військову допомогу для Республіки Сербської  буде надто складно, якщо взагалі неможливо.

Президент Сербії Александар Вучич під час промови у Белграді, 23 січня 2023 року. Фото: AP

Що ж до Бєлграда, то Вучич скоріше за все не вступиться за Додіка, побачивши серйозну налаштованість поставити його на місце з боку Вашингтона, Брюсселя, Парижа та Берліна. Вучич реаліст та не купиться на цю авантюру без того, щоб не заручитися підтримкою ще якихось світових потуг. Перш за все Китаю. Та навряд чи Пекін підтримає сепаратистські дії Баня Луки, маючи власні проблеми із сепаратизмом.

От і виходить, що в союзниках у Додіка реально тільки далека Росія. Очевидно, він туди і буде тікати, незважаючи на заяви, що не боїться правосуддя – ні місцевого, ні міжнародного. 

Окрім того, Додік себе дуже любить, звик жити у розкоші, але аж ніяк не на нарах в’язниці. Навіть у комфорті Гаазької в’язниці жити Додік явно не хотів би. Мабуть тече до Москви через Белград як тільки запахне смаженим, проте з надією колись повернутися кумиром. Хоча в історії часто буває, коли про втікачів банально забувають. Проте якщо Додік ризикне сидіти у Гаазькій в’язниці, то його рейтинг може і вирости. Однак треба чітко усвідомлювати, що дорога Гааги - це, як правило, киток тільки в один кінець.    

Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 - 2017 рр., історик

Фото – Милорад Додік плазує перед диктатором путіним / vecernji

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: