Президента України просять нагородити посмертно "Золотою Зіркою" білоруського добровольця

НОВИНИ 10.01.2024 Коментарі 0

Посмертно присвоїти звання Герой України і вручити орден "Золота Зірка" громадянину республіки Білорусь Едуардові Лобову ініціював керівник благодійного фонду "Вільна Білорусь" Олексій Францкевич.

Відповідну петицію він зареєстрував на сайті Президента України. 

Автор петиції також виклав у ній біографію білоруського героя та описав славні сторінки з його життя. 

Едуард Лобов народився 1988 року у Вільнюсі, але дитинство і юність провів у Білорусі. Був співголовою забороненої режимом лукашенка національно-патріотичної молодіжної організації "Молодий фронт". У 2010 році брав участь у протестах проти фальсифікації результатів президентських виборів. Його ув'язнили на 4 роки за сфальсифікованою кримінальною справою. Amnesty International визнала його в'язнем сумління, а правозахисний центр "Вясна" - політичним в'язнем. 

2015 року, після порушення чергової кримінальної справи, Едуард Лобов покинув Білорусь і вирушив добровольцем в Україну, хоча міг жити в Литві чи здобувати вищу освіту в Польщі. 
В одному з інтерв'ю Едуард сказав: "В Україну я приїхав воювати за свободу українців". Бо вважав білорусів та українців близькими, зі схожою історією, які мають одного і того ж ворога.

Режим лукашенка намагався мстити Едуарду Лобову та його сім'ї. Його подали в розшук через Інтерпол, а сім'я після репресій у Білорусі вимушено перебралася в Польщу. 

Едуард пройшов підготовку у спецназі в Україні. Закінчив "курс основних бойових навичок" 2019-го року. Перед повномасштабною війною закінчив курси й освоїв переносні протиракетні комплекси NLAW і Javelin. 

У боях діяв грамотно, рішуче і сміливо. В останньому бою Едуард Лобов урятував життя свого командира Івана Едуардовича Завершинського, коли розстріляв російських десантників. Смертельного поранення зазнав від влучання уламка танкового снаряда, коли стріляв по ворожому танку з Javelin. Через ближній бій екстрено евакуювати Едуарда з поля бою не вдалося. 

Білоруський доброволець обороняв Київ, Чернігів, Бахмут, Вугледар. Нагороджений "За взірцевість у військовій службі" III-го ступеня. медаллю "Ветеран війни", медаллю учасника АТО та відзнаку Президента України "За участь в антитерористичній операції" у 2016 році. Також отримав "Козацький хрест" ІІІ-го ступеня у 2021 році. Володимир Зеленський посмертно нагородив Едуарда Лобова орденом "За мужність" III ступеня.

Як зазначив у петиції Олексій Францкевич, сьогодні Закон України "Про державні нагороди" не передбачає присвоєння звання "ГЕРОЙ УКРАЇНИ" іноземцям. Тому автор просить Президента посприяти у внесенні змін до цього закону та "надати законну можливість СПРАВЖНІМ ГЕРОЯМ нашої Вітчизни отримати державну нагороду з присвоєнням звання “ГЕРОЙ УКРАЇНИ” і врученням ордену “ЗОЛОТА ЗІРКА”, ТИМ ХТО ВІДДАВ ЗА УКРАЇНУ САМЕ ЦІННЕ, ЩО В НИХ Є – СВОЄ ЖИТТЯ, незважаючи на громадянство".

Петиція щодо нагородження Едуарда Лобова наразі набрала 10 383 голоси з необхідних 25-ти тисяч. До завершення голосування злишилося трохи більше місяця. 

До речі, як повідомив ТГ-канал БФ "Вільна Білорусь", днями необхідну кількість голосів підтримки набрала інша петиція про присвоєння посмертно звання Героя України білоруському добровольцю Дмитрові Рубашевському на позивний "Ганс". Тепер її має розглянути Президент України.

Також читайте: У боях за Україну героїчно загинув білоруський доброволець 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: