Президент Ірану Раїсі, який постачав безпілотники росії, загинув унаслідок аварії вертольота

НОВИНИ 20.05.2024 Коментарі 2

Президент Ірану Ебрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіан загинули внаслідок аварії гелікоптера, що сталася в неділю,19 травня.

Про це сьогодні, в понеділок 21 травня, рано вранці повідомило іранське інформагентство Mehr.

Зокрема, у повідомленні сказано, що гелікоптер із президентом Ібрагімом Раїсі та міністром закордонних справ Хосейном Аміром Абдоллахіаном розбився в густому лісі на сході Азербайджану в неділю.

Фото з місця аварії/ з мережі

Пасажири гелікоптера, в тому числі Ебрагім Раїсі, Хосейн Амір-Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі та аятола Мохаммад Алі Але-Хашем, представник лідера ісламської революції в провінції Східний Азербайджан, разом із кількома іншими людьми загинули внаслідок інциденту.

Додамо, що учора, 19 травня, агенція Reuters з посиланням на іранські ЗМІ поширила інформацію, що гелікоптер з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі на борту здійснив жорстку посадку. Також повідомлялось, що у колоні президента було три гелікоптери. Два вертольоти з міністрами та чиновниками без проблем приземлилися, однак вертоліт, у котрому перебував президент Ірану, зазнав аварії.

Коли було втрачено зв`язок з президентом Ірану, то на його пошук були скеровані рятувальні групи Товариства Червоного Півмісяця Ірану, військові сили та поліція. Команди рятувальників попри туман і дощ прочісували скелясту місцевість поблизу міста Варзакан у провінції Східний Азербайджан.

Коментар політичного аналітика Віктора Андрусіва: "Щодо загибелі іранського президента. В іранській політичній системі головним є ісламський лідер Аятола Алі Хаменеї. Він вже пережив 5 президентів. Президент є другою людиною, але його впливи обмежені і навіть політичні рішення призначення міністра оборони він погоджує з Аятолою. Президент не зовсім є весільним генералом, але й не є кимось самостійним. В даному випадку загиблий Раїсі важався можливим наступним Аятолою.

Тимчасово влада перейде до віце-президента Мохбара. Він жорсткий прихильник росії і протистояння із Заходом. 

Власне, ніяких змін в Ірані не станеться поки що". 

Саїд Ібрагім Райсол-Садат (14 грудня 1960 р. — 19 травня 2024 р.) більш відомий як Ібрагі́м Раїсі́ — іранський політик-консерватор, мусульманський правознавець. Президент Ірану з 3 серпня 2021.

Як пише Вікіпедія, він працював на кількох посадах у судовій системі Ірану, таких як заступник голови судді (2004—2014), генеральний прокурор (2014—2016) та головний суддя (2019—2021). Він також був прокурором та заступником прокурора Тегерану у 1980-х та 1990-х. Він також є членом Асамблеї експертів з провінції Південний Хорасан, вперше обраний на виборах 2006 року.

Раїсі балотувався в президенти в 2017 році як кандидат консервативного Народного фронту Сил ісламської революції, програвши Хасану Роухані, 57 % проти 38,3 %.

Раїсі був одним із чотирьох осіб у комітеті обвинувачення, відповідального за страту тисяч політичних в'язнів в Ірані в 1988 році, який опозиційні групи Ісламської Республіки Іран та деякі західні ЗМІ називають Комітетом смерті. Проти нього діють санкції Управління з контролю за іноземними активами США. Міжнародні правозахисні організації та спеціальні доповідачі ООН звинувачують його у злочинах проти людства.

Раїсі вдруге успішно балотувався в президенти в 2021 році, змінивши на посаді Хасана Роухані.

Його адміністрацію звинувачують у постачанні безпілотників до росії під час російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Відомий під прізвисько «тегеранський м'ясник» та «іранський м'ясник».

Фото – президент Ірану Ебрагім Раїсі/Mehr

Support the project here:

DONATE

Відгуки

2024-06-11 09:41:59

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Бранко Іванкович
2024-06-11 09:40:32

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: