Президент Боснії і Герцеговини вважає Крим частиною Росії та збирається відвідати півострів

НОВИНИ 03.09.2019 Коментарі 0

Член Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік вважає Крим частиною Росії та збирається відвідати півострів, а для врегулювання конфлікту на Донбасі радить Україні не йти за «боснійським сценарієм», тому що створення БіГ було помилкою і вона має розпастися. Про повідомляє «Балканський оглядач».

Про ці та інші теми президент Боснії і Герцеговини від сербів розповів в інтерв’ю виданню «Русский репортер» (Москва).

Відповідаючи на питання журналіста щодо можливого визнання Боснією Криму як частини Росії та планів відвідати півострів із візитом, Додік заявив:

«У мене питання: а хіба Крим не частина Росії? Для мене це Росія, а що стосується інших... Боснія навряд чи зможе визнати, адже необхідний не тільки мій голос. Я вважаю, що необхідно це зробити, але, з огляду на нинішнє співвідношення сил в Президії, де два члена [представники боснійців (бошняків) та хорватів] мотивовані виключно позиціями західної частини міжнародного співтовариства, не впевнений, що зможу цього досягти».


«Особисто моя позиція не допускає ніякої дилеми. Крим взагалі не треба було вилучати зі складу Росії. Це була помилка комуністів, яку, на жаль, зараз так завзято відстоює Захід. Я б дуже хотів приїхати до Криму - я виберу час для візиту і не бачу причин, чому б цей візит міг би не відбутися», - заявив член Президії БіГ.

В під час розмови із російським журналістом Додік зазначив, що виступає категорично проти введення Боснією і Герцеговиною санкцій проти РФ, незважаючи на те, що офіційно БіГ є кандидатом на вступ до Європейського Союзу і проведення спільної зовнішньої політики є однієї з умов подальшої євроінтеграції.

«Питання про санкції є дуже далеким від реальності. Якби вони [керівництво Євросоюзу] завтра сказали: «Ось, ми беремо вас в ЄС, тільки введіть санкції» - я б і тоді відмовився від вступу і не ввів би санкції», - підкреслив Додік. [БіГ так і не запровадила санкції проти РФ через захоплення Криму та війну на Донбасі як раз через позицію сербів].

Обговорюючи про можливі варіанти вирішення, за висловом «Русского репортера», «української кризи», сербський президент БіГ порадив не йти за «боснійським сценарієм», який передбачає створення в рамках однієї держави окремих анклавів за етнічною ознакою. «Я вважаю, що найкращий сценарій - це щоб російський народ на Україні отримав свої особливі права і зміг співпрацювати з Росією. «Боснійський сценарій» я б нікому не порадив, адже він просто нездійсненний», - заявив Додік.

Він в черговий раз повторив, що вважає Боснію і Герцеговину, сформовану в нинішньому вигляді в результаті Дейтонських угод, помилкою.

«Це був період, коли необхідно було провести розмежування сил і забезпечити певний рівень співпраці, який забезпечував би вільне пересування людей і товарів, надання послуг і так далі. Однак хтось вирішив піти далі і створив нинішню Боснію і Герцеговину - якусь ілюзорну спільноту, яка з особливою завзятістю доводить свою нежиттєздатність», - зазначив Додік.

«Реальна перспектива - розійтися по лініях, які визначили Дейтонські угоди, - впевнений він. - Те, що залишиться, могло б називатися Республіка Сербська, (хорватська) Герцег-Боснія [Герцег-Босна] і Боснія, а між ними можна було б організувати деякий вид співпраці, щоб гарантувати всі цивілізаційні досягнення - вільне пересування людей і товарів, щоб не було ніяких ексцесів і ми були б хорошими сусідами».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: