Поляки тиснуть, щоби скасувати безмитну торгівлю між ЄС та Україною

Економіка 19.01.2024 Коментарі 0

Безмитну торгівлю між Європейським Союзом та Україною потрібно скасувати та розробити критерії для захисту інтересів фермерів ЄС, - вважає Анджей Ґантнер. При цьому послався на переговори щодо змін до проєкту угоди про безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

Необмежений імпорт української сільськогосподарської сировини та продуктів харчування призвів до ринкової кризи в сусідніх з цією країною країнах ЄС. Його наслідки починають відчувати фермери з інших країн, тому виникла нещодавня хвиля протестів у Західній Європі - стверджує Анджей Ґантнер і додає, що країни-учасниці ЄС повинні підтримувати менш прибуткове виробництво та в менших масштабах, - повідомило Польське радіо.

«Сільськогосподарське виробництво - це певне національне благо, про яке потрібно дбати, і воно не може бути повністю інтегроване в ринкові умови - окупається воно чи ні. Треба мати механізми, щоб зберегти це виробництво. Навіть якщо з економічного погляду деякі ферми не мають сенсу існування. З погляду соціальної чи продовольчої безпеки – це точно має сенс існування», - заявив він.

Анджей Ґантнер нагадав, що минулого сезону надмірний імпорт українського зерна призвів до кризи та низьких закупівельних цін, які зберігаються досі. На подібні проблеми нарікають, зокрема, птахівники, виробники цукрових буряків та виробники меду, вказуючи на великі партії більш дешевих товарів, які імпортуються зі сходу.

Голова Польської федерації виробників харчових продуктів підкреслив, що, вирішуючи форму торгівлі з Україною, Брюссель має враховувати ринкові ефекти. «Те, що добре для чехів, зовсім не добре для поляків. Те, що добре для великих імпортерів, німців, не добре для нас, експортерів. З іншого боку, у нас спільний ринок. Тому ми не можемо просто скасувати правила та поставити хоч би й польських виробників перед конкуренцією з дешевшою сировиною. Не тому, що вона гірша, а вироблена за іншою ціною, в інших системах», – проаналізував Анджей Ґантнер.

Нинішні рішення Єврокомісії дозволяють безмитну торгівлю з Україною до червня. Брюссель опрацьовує умови продовження їх іще на 12 місяців. Пропозиція потребуватиме згоди держав-учасниць і Європейського парламенту.

У середині квітня минулого року попередній уряд запровадив ембарго на ввезення з України найпопулярніших видів зернових.

Фото – Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: