Поляки на кордоні з росією зведуть «електронну стіну», яка не буде схожа на невидиму «стіну Яценюка»

ПЕРЕКЛАДИ 18.04.2023 Коментарі 0

Поляки розпочали будівництво електронного загородження а польсько-російському кордоні. «Роботи завершаться восени цього року. Ми матимемо повний моніторинг того, що відбувається на кордоні з Росією», – повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

Йдеться про мережу камер і датчиків руху, яка охоронятиме 199 км кордону. Система охопить весь сухопутний кордон з Росією, за винятком ділянки Віслинської коси, де вже кілька років на кордоні застосовують радіоелектронні засоби, - повідомляє RMF 24.

Як запевнив Маріуш  Камінський, електронний бар’єр на кордоні з Росією буде «надзвичайно сучасний» – такий ж, як на кордоні з Білорусю.  «У нас буде повний моніторинг того, що відбувається на кордоні з Росією», – додав він.

Глава МВС переконаний, що таким чином східний кордон Польщі буде підготовлений до різного роду провокацій, пов’язаних та протиправних дій з боку Росії.

Для будівництва електронного загородження  укладено контракт на понад 373 млн злотих (83 млн доларів). Підрядником є ​​польська компанія Telbud.

Прикордонний електронний бар’єр буде мати близько 2 тис. стовпів для відеоспостереження, 3 тис. відеокамер та 700 км кабелів живлення, передачі та виявлення.

Окрім того, у штабі Вармінсько-Мазурського відділу прикордонної служби в Кентшині тривають роботи зі створення Центру спостереження, який прийматиме електронні сигнали з кордону з росією.

Додамо, що електронне загородження проти Росії будується на підставі Закону про будівництво охорони державного кордону, який набув у Польщі чинності 4 листопада 2021 року. Цей акт прийнято на прохання їхнього МВС у зв'язку з міграційним тиском з Білорусі. На його основі створено фізичний та електронний бар’єри на польсько-білоруському кордоні.

Нагадаємо, що у лютому  цього року Польща почала облаштовувати протитанкові загородження на кордоні з Калінінградською областю Росії.

Також влітку торік поляки завершили зведення 5-метрового паркану на кордоні з Білорусю завдовжки майже 190 км.

Це стало відповіддю поляків на так звану «міграційна кризу на кордоні між Білоруссю та ЄС». Ця криза почалася з того, що у жовтні 2021 року кілька авіаліній, серед них Белавія, Аерофлот, Turkish Airlines та сирійська Cham Wings Airlines почали завозити мігрантів до Мінська.

Міграційна криза на кордоні між Польщею та Білоруссю
Мігранти перед польським кордоном на білоруській стороні / PAP

8 листопада 2021-го білоруська влада за підтримки озброєнних прикордонників із собаками направила колону мігрантів до кордону з Польщею в районі перепуску Кузниця-Брузгі, серед них є жінки з дітьми. Колона мігрантів розтягнулася на сотні метрів. Через значний наплив мігрантів Польща терміново (час збору 6 годин) скликала війська територіальної оборони на допомогу прикордонникам. Мігранти намагалися атакувати польських прикордонників, яких було в рази менше. У деяких білоруських прикордонників помітили інструмент для різання прикордонних металевих загороджень.

9 листопада дві великі групи мігрантів прорвалися до Польщі через прикордонні паркани. Це сталося біля містечка Кринки в Підляському воєводстві й села Біловежа. Деяких вдалося повернути до Білорусі. Того ж дня польська прикордонна служба закрила перехід Брузги-Кузниця польсько-білоруському кордоні. Станом на 10 листопада на кордоні перебувало до 2-3 тис. Нелегалів.

13 листопада мігранти жбурляли каміння в прикордонників. Білоруська влада привозила на вантажівках їм щебінь.

Відтак, активна фаза цієї спровокованою владами Білорусі та Росії кризи, тривала до початку січня 2022 року, Згодом спеціалісти фіксували зниження активності мігрантів протягом 2022 року, та на початку 2023-го криза знову активізувалася. (За Вікіпедією).

Також нагадаємо, що Україна реалізовувала свій проєкт «Стіна», що також зажив назви «Стіна Яценюка».  Але ця історія швидше про корупцію, а не про безпеку. Нагадаємо, саме Арсеній Яценюк, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра, презентував проєкт на засіданні Кабінету Міністрів України 3 вересня 2014 року. Було запропоновано на кордоні з Росією протягом 6 місяців облаштувати оборонні споруди, системи спостереження, рокади на всій довжині кордону, а також облаштувати морське узбережжя держави та демаркаційну лінію на межі Кримської автономії.

Ідею будівництва загороди на кордоні з Росією Арсеній Яценюк озвучив перед виборами ВРУ 2014 року / Андрій Кравченко / POOL / УНІАН

Через кілька днів тодішній президент України Петро Порошенко доручив розпочати спорудження фортифікаційних укріплень на кордоні з Росією. Планувалося створити 2 оборонні рубежі, обсяг робіт становив близько 1500 км траншей і ходів сполучення, понад 8 тисяч окопів для техніки, понад 4000 бліндажів, створення 60-кілометрового невибухового загородження. (За Вікіпедією).

У січні 2022 представникам ЗМІ повідомили в адміністрації Державної прикордонної служби, що проєкт "Стіна" завершений, а на його реалізацію за 7 років із держбюджету України витратили 2,437 млрд гривень.

Більше того, тоді ж стало відомо що замість "Стіни Яценюка" Кабмін схвалив нову програму з облаштування державного кордону – вже на 36 млрд грн. Але «освоїти» цю  колосальну суму урядовці не встигли, вночі проти 24 лютого російські війська цілком очікувано вдерлись на землю України. В’їжджали, як на параді, дорогами, які не були захищені, і мостами, які не були підірвані, не помічаючи «Стіни Яценюка».      

(Перше фото - Тимчасове загородження на польсько-російському кордоні / Артур Решко / PAP).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: