Польський кордон розблокують не скоро: торік виробництво цементу в Польщі скоротилося, а імпорт з України зріс на 350%

Економіка 03.04.2024 Коментарі 0

Згідно з даними польсьго Головного управління статистики, у 2023 році виробництво цементу у країні скоротилося на 11,9% – до 16,6 млн тонн, - повідомили Польській агенції пресовій в Асоціації виробників цементу. Представники галузі б'ють на сполох, адже 2023 року імпорт цементу з України зріс на 350%. Цифри продовжують збільшуватися.

«2023 рік був складним для будівництва. Економіка дещо сповільнилася, а економічне зростання за минулий рік оцінюється на рівні понад 0,2 відсотка», - сказав Збіґнєв Пільх, директор з маркетингу Асоціації виробників цементу.

Про це пише Bankier.pl,  

Зокрема, у статті, що її написала Анна Битневська, сказано, що за даними Держстату, виробництво цементу в лютому (цього рку) склало 1,190 млн тонн і майже на 33% перевищило рівень лютого 2023 року.

«Тому за перші два місяці цього року ми бачимо невелике зростання виробництва на 5,2%. Чи це ластівка, яка віщує весну? Важко сказати. На думку аналітиків, 2024 рік для виробництва цементу в Польщі має бути схожим на минулий рік, можливо, з невеликим зростанням на 3 або 4 відсотки», - прогнозує Пільх.

Він додав, що імпорт цементу з України у 2023 році перевищив 330 тис. тонн і збільшився більш ніж на 350%.

«Масштаби імпорту з України зростають практично щомісяця. У 2023 році він становив 38 відсотків, а в січні 2024 року майже 50 відсотків від загального імпорту цього матеріалу до Польщі. Це ті суми, які нас дуже турбують", - сказав Пільх.

Він визнав, що Україна перебуває у фазі війни та потребує підтримки і припливу валюти. «Однак не слід забувати, що виробництво цементу за нашим східним кордоном відбувається без витрат на кліматичну політику», - зазначив Пільх.

Він також додав, що ринок цементу локальний. «Його не транспортують на великі відстані через витрати на транспортування. Ви повинні усвідомлювати, які проблеми мають виробники цементу у східній Польщі», - підкреслив Пільх.

Він додав, що промисловість рада тому, що запускається пілотна програма CBAM (регуляція ЄС, який запроваджує механізм вуглецевого коригування імпорту (Carbon Border Adjustment  Mechanism) – перший у світі транскордонний тариф на викиди вуглецю.), яка зобов’язує імпортерів демонструвати вуглецевий слід імпортованого продукту. «Однак збори досі не стягуються, а перші звіти, заплановані на 2024 рік, затримуються. У цьому світлі польські цементні заводи, які інвестують у скорочення викидів, стикаються з нерівною конкуренцією», - зазначив він.

«До 2026 року, коли CBAM має запрацювати в повному обсязі, потрібна тимчасова підтримка з боку уряду Польщі або на рівні Європейського Союзу», - зазначив директор з маркетингу.

На думку Асоціації виробників цементу, важливо, щоб польські виробники цементу мали шанс на рівних конкурувати з імпортом цементу з-за меж Європейського Союзу.

«Крім того, з огляду на зростаючий тягар витрат на викиди в рамках ETS (найбільша у світі система торгівлі викидами, є однією з основних складових кліматичної політики ЄС), важливо підтримувати ініціативи, які сприятимуть прийняттю технології CCS, тобто уловлювання та зберігання CO2», - зазначив Пільх.

Він пояснив, що Польщі необхідно створити Національну стратегію CCS, яка повинна охоплювати різні галузі промисловості, що викидають CO2, і планувати розташування мережі трубопроводів для транспортування вловленого CO2, а також терміново внести зміни до закону про енергетику.

«Поправка до Гірничо-геологічного закону, хоч і забезпечила можливість використання CCS у Польщі, не дає достатньої основи для будівництва інфраструктури для транспортування та зберігання CO2 на суші», - наголосив Пільх.

Асоціація виробників цементу об'єднує найбільші компанії цієї галузі. Метою Асоціації, як зазначено на її веб-сайті, є, зокрема: підвищення ефективності цементної промисловості, збір статистичної інформації. Асоціація є членом Європейської Цементної Асоціації - Cembureau. За даними Асоціації, Польща  має 12 цементних заводів – переважно на півдні країни, що зумовлено доступом до сировини, з якої виготовляють клінкер, а потім цемент. Загальна виробнича потужність становить 22 млн тонн на рік. У цементній промисловості зайнято 3,5 тис. осіб і 22 тис. в кооперованих заводах. Заводи щорічно перераховують 1,9 мільярда злотих до державного та місцевих бюджетів.

Фото ілюстративне

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: