Чорноротий спецназ путіна, - польська версія

ПЕРЕКЛАДИ 04.07.2022 Коментарі 0

Польський урядовий портал gov.pl опублікував перелік основних пропагандистів росії. Примітно, що польська влада настільки ретельно подбала про інформаційну гігієну, що опублікувало фото кожного рашистського пропагандона та -дистки. Так би мовити, щоби поляки знали в обличчя путінських холуїв.

Інформацію про перелік поширив у своєму Твітері директор департаменту національної безпеки та речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин. ЗІФ подає україномовну версію публікації.

Пропаганда та дезінформація є ключовими інструментами внутрішньої та зовнішньої політики влади Російської Федерації. Велику роль у поширенні російської брехні відіграють люди, які називають себе «журналістами» та «публіцистами», а насправді є частиною керованої Кремлем системи обману. Вони формують російську громадську думку, забезпечуючи таким чином збереження соціально-політичної стабільності режиму.

Державне телебачення в Росії залишається найважливішим каналом пропагандистського впливу на суспільство. Його провідні пропагандисти, отримуючи значні доходи від своєї діяльності, щодня увічнюють у свідомості росіян основні наративні лінії російської пропаганди – вони брешуть про війну в Україні, вихваляють імперіалістичні устремління Володимира Путіна, поширюють фальшиві міфи про історію, атакують і висміюють Євросоюз, НАТО і водночас формують у російській свідомості відчуття загрози та погрожують західним країнам, зокрема Польщі. Особливо активними в цьому плані є ведучі політичних програм, що виходять на замовлення Кремля.

Нижче ми описуємо людей, причетних до поширення брехні в Росії.

Дмітрій Кісєльов

Одним із лідерів російської пропаганди є Дмітрій Кісєльов, який також є керівником російського інформаційного агентства «Россия сегодня» і заступником директора ВГТРК. Кісєльов веде рекламну програму «Вести недели» на першому каналі державного телебачення, в якій підсумовує події тижня. У ньому він особливо емоційно та в руслі кремлівської лінії подає неправдиву картину реальності, засновану на брехні. Кісєльов відкрито прославляє російську владу, зокрема президента В. Путіна, наддержавну політику Кремля і плани територіальних захоплень. Водночас він демонструє негативне ставлення до Заходу та його лідерів. Завдяки своїй діяльності він отримав прізвисько «кремлівська трубка/рупор».

Владімір Соловйов

Серед бійців індустрії обману, що працюють на Кремль, виокремлюється Владімір Соловйов. У своїх програмах він надзвичайно агресивно переслідує інформаційні цілі Росії. Його називають медійним солдатом Путіна, з яким він підтримує тісні стосунки. Соловйов часто зустрічається з Путіним особисто, переймаючи в нього орієнтири щодо програм та брехні, які тепер мають бути в публічному просторі. Протягом багатьох років Соловйов веде політичне ток-шоу на каналі «Россия 1» «Вечер с Владимиром Соловьевым» і ще дві програми подібного характеру («Москва-Кремль-Путин», «Кто против?»). Окрім того, він активний на «Радио Россия» та «Вести FM». Донедавна він також був присутній на YouTube-каналі програми Solowiow Live. У своїх програмах Соловйов найчастіше виступає як модератор-інтелектуал, який улаштовує дискусії на теми, співзвучні офіційним наративам Кремля.

Анна Шафран

Наратив, поширений В. Соловйовим і його медійними проектами, дублює, серед інших і Анна Шафран – політологиня  та журналістка українського  походження. Веде програму на православному каналі «Спас ТВ» («Главное с Анной Шафран) та власний канал в Інтернеті («На шаг впереди»). Раніше разом із В. Соловйовим вела програму «Прямий контакт» на радіо «Вести.FM». У своїх промовах Шафран демонструє вкрай антизахідну, антиукраїнську й антидемократичну позицію, дезінформує громадськість і  зводить наклепи на опонентів Путіна.

Міхаіл Лєонтьєв

Іще один кремлівський пропагандист, активний на «Первом канале» державного телебачення та на радіостанціях, - ведучий програми «Однако» Міхаіл Лєонтьєв, який також є прес-секретарем «Роснефти». У минулому він також був пов’язаний із редакціями прокремлівських видань, зокрема «КоммерсантЪ» і «Независимой газеты». Він відомий просуванням контенту, що узгоджується з наративом Кремля, зокрема сумнів у праві на існування вільної України, схильність до різких коментарів на адресу неугодних Москві іноземних політиків.

Ольґа Скабєєва та Євген Попов

Серед кремлівських телепропагандистів особливу популярність має подружжя «журналістів» – Ольги Скабєєвої та Євгена Попова. Вони є ведучими популярного 60-хвилинного політичного ток-шоу на каналі «Россия 1». Скабєєва іноді замінює Д. Кісєльова на посаді лідера «Вести недели». Є. Попов, натомість, у минулому був автором циклічної програми «Корреспондент Специальный» та низки програм пропагандистського змісту. Програми Скабєєвої та Попова переслідують цілі російського уряду шляхом поширення неправдивої інформації, нагнітання атмосфери ненависті і пропагування великодержавного шовінізму.

Катєріна Стріженова

Формулу політичного ток-шоу використовує також інша працівниця російського держтелебачення Катєріна Стріженова, яка разом із Артемом Шейніним (колишнім військовим, ветераном війни в Афганістані) веде програму «Время» на «Первом канале». Програма поширює брехню, а також пропагує шовінізм і ненависть до західних суспільств. Контент орієнтований на формування позитивного іміджу Путіна та його політики, в тому числі щодо України.

Анатолій Кузічєв, Артьом Шейнін

Обличчям «Время» буде, окрім Шейніна і Стріженової, також Анатолій Кузічев – радіо- та тележурналіст, пов’язаний із «Первым каналом», «Царьград ТВ», Vesti.FM, станціями «Маяк» і «Коммерсант». У своїх виступах у ЗМІ Кузічєв пропагує кремлівську пропаганду, зокрема відкрито підтримує російську агресію проти України.

Андрєй Норкін

Щоденне суспільно-політичне ток-шоу «Место встреч», що веде Андрєй Норкін, має подібну формулу до програми «Время», яку транслюють на телеканалі NTW. Норкін також пов’язаний із державним радіо «Комсомольская правда», де він веде 120-хвилинну програму «Война и мир». У минулому він був керівником служби новин православного телеканалу «Царьград». Неодноразово нагороджений владою Російської Федерації за «видатні заслуги» у сфері ЗМІ. Андрій Норкін відкрито підтримує політику Кремля і відомий своїми бурхливими дебатами щодо суперечливих аспектів історії Росії та поточної внутрішньої та зовнішньої політики московського уряду.

Наіля Аскер-Заде

Однією із найпомітніших людей кремлівської пропаганди є Наіля Аскер-Заде з Азербайджану, яка веде журналістську програму «Действующие лица» на «Первом канале». Аскер-Заде також модерує через ЗМІ одну зі щорічних зустрічей президента Росії з народом. Вона активно підтримує військові дії Російської Федерації в Україні, а у своїх репортажах для телеканалу «Россия-1» виступає з антизахідної позиції.

Андрєй Добров

Кремлівську пропаганду також поширює Андрєй Добров, пов’язаний із телеканалом «РЕН ТВ», де в рамках своєї медійної діяльності веде програму «Добро в эфире». Добров публічно підтримав агресію Росії проти України. Є прихильником реалізації великодержавницької політики Путіна.

Роман Бабаян

До групи кремлівських пропагандистів також входить Роман Бабаян – депутат Московської міської думи, головний редактор радіо «Говорит Москва». Він веде політичне та соціальне ток-шоу «Своя правда» на НТВ. Він критикує антипутінську опозицію та охоче порушує питання, нав’язані адміністрацією Путіна. Часто справа доходить аж до агресивної поведінки та висловлювань в ефірі.

Константін Малофєєв

До реалізації пропагандистських цілей Кремля також залучено телебачення «Царьград ТВ», яке належить приватному медіахолдингу Константіна Малофєєва. Із 2014 року Малофєєв спонсорував військові дії Російської Федерації в Україні. «Царьград ТВ» подає неправдиву картину подій, пропагує крайні настрої, ксенофобію та ворожість до опонентів Путіна.

Марґаріта Сімоньян

Відповідає за пропагандистське повідомлення Кремля адресатам за кордоном Маргаріта Сімоньян – головна редакторка телеканалу RT (Russia Today) і інформаційного агентства Sputnik. Вона є однією із найагресивніших пропагандисток у російських ЗМІ. Медіа під її керівництвом становлять дезінформаційну базу влади, підтримуючи її зовнішню політику та поширюючи хибне уявлення про реальність серед громадян інших країн. М. Сімоньян свідомо реалізовує передумови інформаційної боротьби Росії із Заходом. Вона відкрито підтримує В. Путіна та його політику, є авторкою низки текстів на честь Президента РФ. Сімоньян є авторкою сатиричного шоу «Международная пилорама» на телеканалі НТВ, в якому вона з'являється разом зі своїм чоловіком - Тіґраном Кеосаяном. Програма відома тим, що у глузливій формі подає важливі міжнародні події, зокрема війну в Україні.

Наявна в Росії цензура, обмежений доступ до джерел інформації, окрім державних, а також страхи, упередження та міфи, які підживлювалися десятиліттями, – усе це означає, що ефективність впливу російських пропагандистів на російське суспільство залишається високою. На жаль, російська брехня також проникає у суспільну думку на Заході. Важливим завданням для західних країн є викриття роботи російського пропагандистського апарату та його головних акторів – медійних маріонеток Путіна.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: