Польські радикали атакували товариство «Магурич»

НОВИНИ 30.04.2018 Коментарі 0

«Вночі, 29 квітня у місцевості Стара гута (гміна Нароль, Любачувського повіту) трапився напад на табір товариства «Магурич». Відбулась словесна атака на Голову товариства  Шимона Моджеєвського та доктора Ольгу Соляж. Вони прибули до Старої Гути з метою підготовки та проведення відновлювальних робіт на недіючому греко-католицькому цвинтарі» – про це повідомив на своїй сторінці у мережі Фейсбук Петро Тима, голова Об'єднання українців у Польщі

«П’ятеро осіб, що вчинили напад, прибули автомобілем в район цвинтаря, викрикували до учасників табору гасла на кшалт: «Пи..уйте на Україну». Погрожували побиттям присутнім у таборі та знищенням «бандерівських могил». Керівництво табору викликало Поліцію Польщі, представниками якої було затримано учасників нападу».

Петро Тима також наголосив, що Об’єднання українців у Польщі виражає надію «що злочинні дії учасників нападу отримають відповідне реагування з боку органів слідства та юстиції»

Товариство «Магурич» відоме багаторічною волонтерською діяльністю по відновлення українських сакральних об’єктів на території Польщі, а також польських на території України та Грузії.

Водночас очільник Об'єднання українців у Польщі додав, що вважає «напад на табір товариства «Магурич» у селі Стара Гута наслідком ескалації крайнє правими колами ворожості та агресії до всього українського. А водночас і наслідком відсутності реакції державних органів Республіки Польща на аналогічні випадки, що мали місце в Польщі за останні роки»

При цьому в офіційному повідомленні Об’єднання українців у Польщі підкреслено, що «найбільш кричущі упущення з боку державних органів мали місце у справі знищення або осквернення у 2015-2017 роках низки українських меморіалів і могил на території південно-східних воєводств РП. В жодному з випадків не було встановлено злочинців, доволі часто через те, що їх взагалі не шукали.»

Поряд з цим Петро Тима нагадав, «що для особливо обурливі і небезпечні для громадського порядку інциденти мали місце у 2016 році, коли в травні було осквернено могили українського військового кладовища в н.п. Пікуліце поблизу Перемишля, а 26 червня в Перемишлі організовані групи бойовиків напали на щорічну процесію ченців, які рухались саме на українське військове кладовище.

Цього року процесія відбудеться 3 червня . У світлі подій, які мали місце за  останні два роки, напад на табір товариства «Магурич» Об’єднання українців в Польщі вважає свого роду підготовкою до вчинення подальших провокацій і нападів на представників української меншини в Польщі. А також як дії, що спрямовані на загострення міждержавних польсько-українських відносин».

Наприкінці листа-звернення керівник Об’єднання українців у Польщі від імені української громади в Польщі звернувся до польської влади із закликом «вжити рішучих заходів для протидії реалізації подібного сценарію. Сили і середовища, які займаються боротьбою зі всім українським, а також прагнуть загострення добросусідських відносин між Польщею та Україною, діють відкрито, не приховуючи свої цілі і методи. Державний апарат не повинен мати жодних проблем для того аби запобігати їх діяльності.»

ІА "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: