ПіС влаштував путч у державних ЗМІ, - заява Товариства журналістів Польщі

НОВИНИ 28.12.2023 Коментарі 0

Партія «Право і справедливість», яка програла парламентські вибори і втратила владу, влаштувала путч у державних ЗМІ задля захисту свого пропагандистського апарату, - про це йдеться у заяві Товариства журналістів Польщі.

Подаємо текст заяви: «Те, що Польське телебачення веде мовлення у свята, це нормально, але те, що в цей час його офіс окупували політики, а нечинна наглядова рада призначає нового президента, а Нацрада (Рад національних медіа) збирає своє засідання – це точно не нормально. Це путч, який організували відставлені урядовці задля захисту свого пропагандистського апарату.

- Громадські ЗМІ або будуть наші, або їх не буде – кажуть і відповідно діють політики «ПіС». Шантажуючи уряд, не підписуючи підвищення (зарплат) вчителям і державному сектору, президент (президент Польщі Анджей дуда) підтримує окупацію громадських ЗМІ з боку «ПіС». Саме ця окупація та бунт частини керівництва Польського телебачення (TVP) проти нового керівництва своєї компанії призвели до того, що сигнал TVP Info було вимкнено, а щоденник TVP i9:30 монтується у тимчасовій студії та транслюється поза TVP.

Вісім років тому, коли Об’єднана правиця перемогла на виборах, поглинання суспільних ЗМІ не натрапило на подібний опір. Акт про припинення повноважень керівників Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси Сейм був ухвалив 30 грудня 2015 року, а президент підписав його тижнем пізніше. 8 січня 2016 року Польське телебачення очолив Яцек Курський, щоб був  призначений міністром фінансів, а не Національною радою з питань телерадіомовлення, як це передбачено Конституцією. Президент Януш Дащинський передав йому компанію, і ніхто не замикався в офісах, а біля входів до Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси не вартували депутати «Громадянської платформи». Водночас тоді в суспільних ЗМІ було звільнено чи з звільнились з власної ініціативи понад 235 осіб.

Те, що після виборів 2023 року міністр культури застосував нестандартне законодавче рішення для поглинання суспільних ЗМІ – не привід радіти. Але враховуючи заяву президента про те, що він не підпише законопроект про ліквідацію Нацради з питань медіа, це рішення (19 грудня міністр культури звільнив чинних голів правлінь Польського телебачяення, Польського радіо та Польського агентства преси та їхні наглядові ради. Міністр призначив нові наглядові ради компаній, які своєю чергою призначили нові правління цих компаній), яке гарантує, що стара влада не повернеться через півроку. Без такої впевненості ця операція не мала б сенсу. Протягом тижня, який минув між формуванням уряду та зміною керівництва суспільних ЗМІ, вони довели, що звинувачення в їх упередженості, вибірковості та політичній залежності від ПіС з 2016 року залишаються актуальними.

«За останні кілька років політична упередженість і упередженість суспільних ЗМІ досягли безпрецедентних масштабів», – так описують ситуацію в польських ЗМІ дві найбільші журналістські організації – Європейська та Міжнародна федерації журналістів (EFJ та IFJ). «Нема жодних сумнівів щодо необхідності вдосконалення процедур призначень у громадських ЗМІ та моделі їхнього управління, щоб вони відображали широкий спектр соціального представництва та були вільними від політичного впливу з боку уряду та політичних партій, які є при владі», — сказав генеральний секретар IFJ Ентоні Белланджер. "Але новий уряд не може повторити помилки попереднього уряду. Ці реформи мають поважати верховенство права та редакційну незалежність".

Уряд прем'єр-міністра Туска оголошує новий закон про ЗМІ; Над ним також працюють громадські організації, зокрема члени Журналістського товариства.

Ми вважаємо, що з окупаціє Польського телебачення і Польського агентства преси з боку «ПіС» має бути покінчено якомога швидше; ті, хто там працює, мають відновити нормальні умови праці, а новий закон має забезпечити, щоб наступні призначення в громадських ЗМІ відповідали принципам конкурсного відбору кандидатів на основі їхніх знань і компетенцій, враховуючи інтереси людей, яких звільнили. Про це ми заявляли ще 9 листопада 2023 року.

Читайте також "Польщі загрожує двовладдя і дестабілізація: ПіС спробує усунути від влади Дональда Туска"

Різдвяна активність політиків від «ПіСу» і Ради національних медіа не віщує нічого доброго для свободи слова. Переворот її фальшивих захисників не можна терпіти нескінченно довго. 15 жовтня громадяни вирішили, що хочуть повернути суспільні ЗМІ – плюралістичні, неупереджені, збалансовані та незалежні, як це передбачено законом.

Журналістське товариство, Варшава, 26 грудня 2023 р.".

Фото – Політики ПіС зайняли будівлю TVP 20 грудня 2023 року у Варшаві / Німецька хвиля / Wojtek Radwanski/AFP / Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: