Польщі загрожує двовладдя і дестабілізація: ПіС спробує усунути від влади Дональда Туска

АНАЛІТИКА 27.12.2023 Коментарі 0

23 грудня президент Польщі Анджей Дуда заветував законопроєкт, який передбачає 3 млрд злотих для державних ЗМІ на 2024 рік. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск  відреагував швидко та іронічно у стилі «не тратьте куме сили».  Дуда також не зволікав з відповіддю на кшталт «скажеш гоп, коли перескочиш». Власне, протистояння між двома найвпливовішими у сусідній країні партіями – «Громадянською платформою» і «Правом і справедливістю» – ще більше загострилось. І воно має чітко виражені інституційну, ідеологічну, а також емоційну складову, через що досягнути балансу інтересів буде вельми не просто.

Понад те, польські ЗМІ оприлюднили версію того, як «ПіС», який цього року програв парламентські вибори, спробує реалізувати сценарій усунення від влади прем’єра Дональда Туска. Руками президента Анджея Дуди та за сприяння Конституційного трибуналу, що перебуває під їхнім «патронатом». Тобто, «ПіС» на повну силу намагається використати владні інститути, які він ще досі контролює, щоб втримати владу, яка збігає від них як сухий пісок крізь пальці.      

Фото з відкритих джерел

Прикметно, що президент Польщі Анджей Дуда як  колишній статс-секретар у канцелярії президента Польщі Леха Качинського (2008-2010) та ексчлен «ПіСу», чітко тримається лінії цієї партії, яка у 2014 році схвалила його намір балотуватись на посаду президента Польщі (Дуда виграв президентські вибори у Польщі у 2015- му і в 2020 році). А лінія ця сьогодні така: у Туска під ногами повинна горіти земля. 

Спершу Анджей Дуда знову призначив Матеуша Моравецього головою уряду, хоча всім одразу було зрозуміло: ПІС, який був 8 років при владі, вибори програв, коаліції він сформувати не спроможний, а тому нема голосів, щоб уряд Моравецького отримав вотум довіри у новому сеймі. Але політична вистава тривала два тижні, уряд Моравецького підчищав хвости і витрачав те, що не встиг витратити, жодним чином не реагуючи на антиукраїнську провокацію, коли був заблокований українсько-польський кордон.

Тепер зрозуміло, що був не стільки безнадійний, як символічний випад "ПіСу". За короткий час «ПіС» знову вирішив використати інститут президента та Анджея Дуду у своїх партійних цілях. І тут ми повертаємось до того, з чого почали: 23 грудня президент Польщі заветував довколобюджетний  законопроєкт, про фінансування державних ЗМІ на наступний рік. 

Ось реакція Дональда Туска на це вето: «Президентське вето забирає гроші з дитсадків і вихователів-початківців, але скасовує «податок на каміни», який дозволяє необмежені підвищення для президентів держкомпаній і установ. Сором. З Різдвом, президенте. Заспокою постраждалих: ми впораємося».

Під цим постом у мережі Х автор вето Анджей Дуда відповів: «  Пане прем'єр-міністре, @donaldtusk, я радий, що ви пишете, що впораєтеся. Це означає, що, відповідно до мого звернення, ви зберете Сейм і Сенат після Різдва і приймете мій законопроект, який передбачає підвищення вчителям тощо, але без 3 мільярдів злотих для державних публічних засобів масової інформації. І вас обох – з Різдвом Христовим, пане прем’єр-міністре!».

Анджей Дуда пояснив, що не погоджується з тим, щоб виділити таку сума на громадські засоби масової інформації, які начебто незаконно захопили. Одночасно він подав свій законопроєкт - без 3 млрд злотих на ЗМІ.

Отакий публічний обмін в їдливими репліками. Паказник емоційного неприйняття один одного зашкалює. Звідки це?  

Panie Premierze @donaldtusk, cieszę się, że pisze Pan, że sobie poradzicie. To oznacza, że tak jak apelowalem zwolacie Sejm i Senat po Świętach i przegłosujecie moja ustawę, w której będą podwyżki dla nauczycieli itp. ale bez 3 mld na publiczne media.
I wzajemnie - Wesołych…

— Andrzej Duda (@AndrzejDuda) December 23, 2023 " />

Ще під час виборчої кампанії представники «Громадянської платформи» заявила, що вразу перемоги одразу  візьмуть під контроль державне телебачення, радіо, а також Польське агентство преси.

Так і сталось. 20 грудня новий міністр культури Польщі Бартломєй Сєнкевич (в уряді Дональда Туска) звільнив тодішніх голів правлінь Польського телебачення (TVP, Telewizja Polska S.A.), Польського радіо (Polskie Radio S.A.) і Польської агентства преси (Polska Agencja Prasowa S.A., а також наглядових рад.

«Необхідність таких дій та їх обґрунтування було визначено постановою Сейму Республіки Польщі від 19 грудня 2023 року про відновлення правового порядку, неупередженості та цілісності державних ЗМІ, а також Польського агентства преси», - йшлося у комюніке, опублікованому Міністерством культури.

(У вівторок ввечері, 19 грудня, Сейм прийняв постанову про відновлення правового порядку, неупередженості та надійності суспільних ЗМІ та Польського агентства преси. 

За постанову проголосували 244 нардепи, проти були 84 політики, 16 утрималися). 

Дональд Туск / PAP

Спитати б, чим була зумовлена така пильна увага Дональда Туска і його соратників до польських державних ЗМІ! Відповідь на це питання міститься ось у цьому уривку зі статті «Дональд Туск. Старий голова нового уряду», що її опублікував портал novapolshcha.pl: «Коли 11 грудня 2023 року Туск вийшов на трибуну Сейму вже після голосування, під час якого парламентська більшість обрала його главою уряду, він висловив подяку своїм дідусям.

Вони походили з Кашубії. Один із них, Юзеф Туск, під час Другої світової був в’язнем концтабору Штуттгоф, а наприкінці війни його (як і багатьох кашубів) примусово мобілізували в німецьку армію.

Очільник уряду недаремно згадав про це, прямо з трибуни звернувшись до лідера "Права і справедливості". Крім того, Туск говорив до Качинського на "ти", тим самим нагадуючи, що їх пов’язує багаторічне емоційно напружене знайомство.

2005 року наприкінці виборчої кампанії Яцек Курський, один із політтехнологів Качинського та партії ПіС, запустив у ЗМІ інформацію про те, буцімто дід Туска пішов добровольцем служити у вермахт.

Саме про цю ситуацію нагадав Туск у своєму нещодавньому парламентському виступі в Сеймі. Дивлячись на Ярослава Качинського, він сказав, що його брат Лех за життя називав Курського негідником.

Ярослав Качинський не витримав: він сприйняв це як неповагу до пам’яті брата і вийшов на трибуну Сейму, хоча голосу йому не давали. "Дональд Туск — німецький агент", — вигукував він. 

Вигадана історія про діда з вермахту досі залишається основним наклепом проти Туска.

"Туск — німець", "Туск — холуй Берліна", — ці тези стали найсерйознішим негативним наративом в інструментарії "Права і справедливості".

Протягом кількох останніх років підконтрольне державі телебачення транслювало в інформаційних програмах вирвані з якоїсь промови Туска німецькою мовою слова "für Deutschland", себто "для Німеччини" - як доказ німецьких зв’язків прем’єр-міністра.

Однак навіть ця історія не стала таким глибоким і навіть травматичним особистим конфліктом між Качинським і Туском, як катастрофа під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Тоді загинули Лех Качинський, його дружина та багато польських політиків, генералів і чиновників.

10 квітня 2010 року неподалік російського Смоленська під час посадки на військовому аеродромі «Смоленськ-Північний» зазнав катастрофи літак Ту-154, яким польська державна делегація прямувала в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70-им роковинам розстрілів енкаведистами польських військових у 1940 році. У авіатрощі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака, серед них і президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі /
Україна молода

Смерть брата та заходи уряду на чолі з Туском, спрямовані на те, щоби повернути тіла жертв з Росії і з’ясувати причини трагедії, стали основою для формування другого канонічного міфу "Права і справедливості": Туск – зрадник Польщі, він змовився з Путіним.

Після 2010 року конфлікт Качинського та Туска перейшов у суто особисту площину та залишається таким досі».

Отже, ПІС використовував державні польські ЗМІ не лише для тотальної пропаганди своїх дій та ідей, але й для поширення образливих характеристик і компромату проти своїх політичних опонентів.

Понад те, навіть після того, як Дональд Туск став головою уряду TVP-Info продовжувало його паплюжити. Але 20 грудня, приблизно об  11.00, раптом вимкнули програму, у якій розповідали про підступність нового уряду. Натомість почали показувати телесеріал "Корона королів". Також був заблокований сайт TVP-Info.

Коли ж «ГП» замінила менеджмент на польському телебаченні, радіо і в Польському агентстві преси, ПіС спробував ініціювати щось на кшталт народних протестів під проводом своїх депутатів, які, зокрема, окупували головний офіс телеканалу TVP у Варшаві, заявивши, що це "парламентський контроль". Але польське суспільство не підтримало цю штучну ініціативу. Відтак, сьогодні політично ангажовані журналісти потрохи перекочовують в опозиційні "ПІСівські" редакції, хоча депутати від "ПіСу" продовжують "підтримувати демократію" в офісах державних ЗМІ. 

Тут слід нагадати, що після перемоги "Об єднаної правиці" на президентських і парламентських виборах у 2015 році, ПіС вирішив взяти  під повний контроль ЗМІ, а саме державні. Відтак, для цього створили Раду з питань нацональних ЗМІ. Тоді з державних польських ЗМІ буди звільнені чи звільнились з власної ініціативи понад 235 осіб. "Громадянська платформа" без  спротиву передала Польське телебачення новому менеджменту.

Натомість "ПіС" сьогодні як тільки може чіпляється за владу. І от придумали комбінацію із блокування закопропроєкту щодо фіансування польських державних ЗМІ. До того ж це вето, на думку польських оглядачів, може стати пасткою для уряду Дональда Туска. Про це йдеться в матеріалі Gazeta Wyborcza

Зокрема, Славомір Дудек, колишній багаторічний співробітник Міністерства фінансів, сказав в інтерв’ю газеті, що новий уряд Дональда Туска міг би легко вирішити цю проблему, перенісши субсидії для суспільних ЗМІ із закону, що додається до бюджету, до закону про бюджет, на який президент Анджей Дуда не може накласти вето.

Але, за даними газети, саме на це розраховує президент «ПіС» Ярослав Качиньський.

Річ у тому, що Анджей Дуда не може накласти вето на проект бюджету, але він може направити його до Конституційного трибуналу, який контролює «ПіС», і причиною може бути включення до бюджету 3 мільярдів злотих для громадських ЗМІ. Після цього Конституційний трибунал зобов’язаний винести рішення протягом двох місяців».

Водночас ухвалений закон про бюджет на 2024 рік мають подати президенту не пізніше 29 січня. В іншому випадку Анджей Дуда може ухвалити рішення про розпуск парламенту. Відповідно до ст. 225 Конституції Польщі: «Якщо протягом чотирьох місяців від дати подання проєкту бюджету до Сейму він не поданий на підпис Президенту Республіки Польщі, Президент Республіки Польщі може розпорядитися скоротити строк повноважень Сейму протягом 14 днів».

Попередній уряд Матеуша Моравецького подав проект бюджету на наступний, 2024 рік, 29 вересня: від цієї дати і відрахований крайні термін 29 січня.

«Прихильники жорсткої лінії ПіС вимагають від Дуди застосувати тактику випаленої землі», – пише «Gazeta Wyborcza», але якщо закон про бюджет визнають неконституційним, може виникнути серйозна проблема. Такої ситуації в Польщі ще не було, і закон її не передбачає.          

Фото: MICHAL DYJUK/ASSOCIATED PRESS/EAST NEWS

Однопартійці Дональда Туска кажуть, що попри позірну м’якість та привітність прем’єр може бути твердим та рішучим. І скидається на те, що для Туска, який жадає сатисфакції за минулі образи, взагалі не залишилось найменшої можливості для компромісу. Якщо він хоче утвердити свою перемогу над ПіСом, то йому доведеться проявити не тільки політичний досвід, а й твердість, і рішучість. Щоб уникнути двовладдя і суспільно-політичної дестабілізації - сценарій, який вельми не бажанний і для України і яким неодмінно скористається росія. До того ж, внутріполітична напруга у Польщі має додаткові фактори до посилення: 2024-го тут пройдуть місцеві вибори та вибори до Європейського парламенту, а 2025-го поляки обиратимуть нового президента.

Фото: AP/SCANPIX

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: