Переможці виборів закликали президента Польщі негайно доручити опозиції сформувати уряд

ПЕРЕКЛАДИ 24.10.2023 Коментарі 0

У Польщі лідери опозиційних сил «Громадянської коаліції», «Третього шляху» та «Лівиці» офіційно підтвердили готовність до співпраці та формування парламентської більшості та уряду. Вони також висунули кандидата на посаду прем'єр-міністра. Йдеться про голову "Громадянської платформи" Дональда Туска.

Про це повідомило RMF FM.

"Ми підтвердили з лідерами опозиції нашу готовність до співпраці та створення більшості в парламенті. Ми готові до формування уряду", - сказав голова "Громадянської платформи" на спільній нараді.

Дональд Туск подякував усім виборцям і тим, хто долучився до виборів. "Ми будуємо співпрацю на основі партнерства та довіри. Для нас дуже важливо не тільки підраховувати голоси, вони, звичайно, найважливіші, це виборець вирішив, якою буде Польща в наступні роки, але, перш за все, поважати один одного як рівноправних партнерів. І так виглядала ця розмова сьогодні", – запевнив лідер ГО.

Лідери опозиційних партій звернулися до президента Польщі Анджея Дуди з проханням не гаяти часу з датою призначення першого засідання уряду, порахувати, де більшість, і негайно доручити місію формування уряду представнику опозиції, яка перемогла на виборах, а не політику панівної політисної сили "Право і Справедливість"..

"Ми проситимемо президента якомога швидше скликати сесію Сейму. Ми маємо більшість для обрання прем’єр-міністра", - запевнив лідер Польської селянської партії Владислав Косіняк-Камиш. Його партія йде на консультації з президентом у середу.

"Я хочу вам сказати: більше ніяких інтриг. У Сеймі є більшість, яка обере уряд, незалежно від того, який шлях ви оберете", - заявив лідер "Нової Лівиці" Володимир Чажастий.

У такому ж тоні виступив Шимон Головня, лідер партії "Польща 2050", закликавши президента «не витрачати ні секунди нашого часу»: Пане Президенте, нема чого чекати".

Додамо, що сьогодні президент Польщі Анджей Дуда почав консультації з політичними партіями, які пройшли у парламент за підсумками виборів, які відбулись 15 жовня. Зокрема, правляча партія "Право і справедливість" отримала 35,38% голосів, опозиційна "Громадянська платформа" - 30,70%, "Третій шлях" - 14,40%, "Лівиця" - 8, 61%, "Конфедерація" - 7,16%. Отож, опозиційні партії мають загалом 248 депутатських мандатів для формування влади (потрібний мінімум – 231 голос).

Фото – RMF FM.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: