Переманювання інтелектуалів і фахівців та створення осередків лояльності – підривна війна росії проти Заходу

АНАЛІТИКА 26.12.2023 Коментарі 0

росія «полює» на висококваліфіковані іноземні кадри для посилення свого військово-промислового комплексу (ВПК) та підготовки до війни із західними країнами. Підприємства ВПК росії, які перевели на посилений режим роботи через війну в Україні, мають дефіцит кваліфікованих кадрів. Ситуацію поглибили також посилення мобілізації та масова втеча громадян за кордон.

У 2024 році кадровий голод у воєнно-промисловій галузі рф буде тільки посилюватися. Не вистачатиме 50 тисяч фахівців, зокрема висококваліфікованих інженерів. росія планує проведення потужних пропагандистських кампаній, спрямованих на «носіїв новітніх технологій», зокрема у сфері штучного інтелекту та біотехнологій.

Питання технічного й технологічного розвитку у росії стоїть вкрай гостро, зважаючи на необхідність підтримувати в умовах санкцій виробництво зброї. У довгостроковому вимірі Росії необхідно володіти сучасними розробками й технологічними інноваціями. А це, крім традиційного промислового шпигунства, можна отримати шляхом переманювання інтелектуалів та фахівців («носіїв знань та вмінь»).

Проводячи такі заходи, як «Всесвітній фестиваль молоді» та «Ігри майбутнього», а також використовуючи можливості іноземних бізнес-лідерів та дослідників, кремль хоче отримати доступ до інноваційних розробок, результатів прикладних досліджень та наукового моніторингу в перспективних сферах розвитку.

В частині формування позитивного міжнародного іміджу держави, поширення пропаганди серед іноземної молоді, створення осередків лояльності до росії в різних державах світу, москва повторює політику СРСР по роботі з іноземцями часів «залізної завіси». Російська влада хоче запровадити для іноземців зобов’язання підписувати декларацію «про лояльність» при в’їзді до росії. Ці правила включатимуть заборону критики російської держави і високопосадовців, насамперед путіна, кремлівської зовнішньої політики, вторгнення в Україну, тематики лгбт, а також так зване спотворення «історичної правди».

фсб в росії контролює всі прилади зв’язку та соціальні мережі, може віддалено встановити програму-шпигун, наприклад, під виглядом корисного додатку і вся інформація про іноземця, який приїхав до рф потрапить до спецслужб. Іноземну молодь в росії очікує загроза втрати особистих даних та цифрової особистості.

Міжнародні заходи в рф використовуються для вербування іноземців, які згодом залучаються москвою для ведення деструктивної діяльності у своїх країнах.

«В росію в'їхав студент або спортсмен, а виїхав агент. Є багато прикладів персональних історій іноземців, завербованих КДБ, після поїздок в СРСР, яким ця співпраця зламала життя.

росія просуває ідеї «етичності контенту» - створює в медіа середовищі спільноти з пропагування «теорій змов», традиційних цінностей, акцентує увагу на загрозливості «західних» форматів штучного інтелекту та біотехнологій.

Москва активізувала роботу серед іноземної молоді, зокрема підлітків з яскраво вираженою «альтернативною» позицією (екоактивізм, культурний активізм, політичні та соціальні інноватори), з метою формування лояльної до рф та її керівництва позиції. Прикладом є «Всесвітній фестиваль молоді», що планується провести на федеральній території Сиріус в Сочі із залучення іноземних учасників з числа молоді та підлітків та західних культурних діячів проросійської орієнтації.

Репутаційні втрати для західних організацій спонсорів і учасників заходів у росії значні. Штамп у паспорті про в’їзд чи виїзд до росії – це тавро. Цей штамп є автоматичною підозрою у нелояльності до власної держави. Спонсорство «Ігор майбутнього» - це спонсорство тероризму, а не підтримка молоді. Кіберспортивні команди, які планують брати участь в «Іграх майбутнього» можуть бути дискваліфіковані на інших кіберспортивних турнірах і не зможуть змагатися за призові фонди.

Компанії, які будуть брати участь в організації «російських заходів» ризикують потрапити під вплив вторинних західних санкцій, що набагато дорожче, ніж гроші отримані за використання їх програмного забезпечення на заходах в рф.

Фото - Укрінформ

Росія, один з провідних користувачів піратського контенту, іноземні компанії, які надаватимуть свою продукцію в обхід санкцій, ризикують що їх продукт вкрадуть, а вони втратять ексклюзивні права, репутацію та доходи. Люк Бессон – третій в компанії маргіналів Жерара Депардьє та Стівена Сігала. Яку частину гонорару за поїздку в Росію Бессон витратить на підтримку українських біженців? Мабуть, ніяку.

Росія переманює на свою сторону іноземних молодих фахівців, бізнес-лідерів та топ-менеджерів з IT-сфери. Загрози для іноземних країн від «відтоку мізків» великі. Російські лінії експансії будуть проведені саме у царині новітніх технологій, де буде запропонована російська модель штучного інтелекту з «людським обличчям» чи технокультура з  компонентами визнання провини за «злочини Заходу».

Всі інновації, до яких Росія отримує доступ на міжнародних заходах, використовуються насамперед в інтересах російського ВПК, виробництво зброї та ін.

Новостворена агентура з іноземної молоді працюватиме не лише в політичних інтересах Росії, а і в інтересах російського та китайського бізнесу. Тобто від промислового шпигунства постраждають в першу чергу корпорації і бізнес. Тому це проблема не лише влади, а і бізнесу.

Олександр Левченко, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр., історик

Перше фото – відомий французький актор Жерар Депардьє отримав російське громадянство і став палким пропагандистом диктатора путіна на Заході. На запитання, чи засуджує він війну в Україні, Жерар відмовляється говорити, але каже, що любить російську культури і народ / Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: