Перед виборами в ЄС очищають інфопростір від кремлівців

АНАЛІТИКА 17.05.2024 Коментарі 0

Схоже, Європа вирішила максимально прикрутити можливості рашапропаганди перед виборами до Європарламенту в червні 2024 року. Так у ЄС буде заборонено трансляцію чотирьох росіянських пропагандистських медіа. А німецькі правоохоронці провели масові обшуки у топполітика з партії «Альтернатива для Німеччини» - йому закидають співпрацю із медіаплатформою Віктора Медведчука.

Як написав в мережі Х кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, амбасадори ЄС погодили повну заборону на трансляцію чотирьох російських пропагандистських медіа, серед яких і медіаресурс обвинуваченого в держзраді екснардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука. Обмеження стосуються «Голосу Європи», який, за даними чеських спецслужб, Медведчук використовував для поширення дезінформації в країні, а також російських пропагандистських медіа «РІА Новості», «Ізвестія» та «Російская газета».

Ці чотири ЗМІ додадуть до чорного списку ЄС, де вже присутні пропагандистські RT та Sputnik. У ЄС не матимуть доступу до медіапродуктів зазначених ЗМІ, однак репортери цих медіа все ще зможуть працювати в державах-членах ЄС.

Наслідки гучної справи

Насправді йдеться про вислід гучної справи про шпигунську мережу, фінансовану кремлем. Її викрили й оголосили про це 29 березня спецслужби кількох країн ЄС, зокрема Польщі та Чехії.

Зловмисники використовували інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu, де публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. З того часу (кінець березня) вебсайт рашапропагандистів недоступний, а акаунт в мережі Х не оновлювався. Медведчука та Марчевського, а також їхню медіакомпанію внесли до санкційного списку Чехії. Окрім того, «Голос Європи» включать у наступний, 14й пакет санкцій ЄС проти рф.

Нещодавно також стало відомо про інший пропагандистський вебсайт - Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди – від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Зараз він також недоступний: європейські спецслужби хоч і повільно, але усе ж працюють.

Проросійська «Альтернатива для Німеччини»

Прокуратура Мюнхена проводить розслідування щодо депутата Петра Бистрона – топполітика з партії «Альтернатива для Німеччини». Відбулися обшуки в кількох його об'єктах нерухомості в Берліні та Баварії, а також на Майорці. Йому закидають зв'язки з медіаплатформою підозрюваного в Україні в державній зраді ексдепутата Віктора Медведчука.

За інформацією журналістів, до парламентського офісу Бистрона в Бундестазі також прибули співробітники поліції. Обшуки були санкціоновані Вищим земельним судом Мюнхена. У них беруть участь 11 прокурорів і близько 70 поліцейських.

Правоохоронці вилучили документи і носії інформації, які, за словами прокуратури, «зараз аналізуються на предмет наявності обвинувальних або виправдувальних доказів». Застосовується презумпція невинуватості. Політика від «Альтернативи для Німеччини» підозрюють у хабарництві та відмиванні грошей. Раніше Бундестаг схвалив ці заходи проти Бистрона і тим самим зняв із нього недоторканність.

Розслідування проти політика пов'язані зі справою навколо проросійського пропагандистського ЗМІ «Голос Європи». На думку чехів, «Голос Європи» не лише поширював кремлівську пропаганду 16 мовами. Ця медіакомпанія ще й використовувалася для надання прихованої фінансової підтримки проросійським кандидатам на європейських виборах у червні.

За даними слідства, до числа ймовірних одержувачів грошей входить і Бистрон. Він посідає друге місце в списку «Альтернативи для Німеччини» на виборах до Європарламенту.

Як обвинувачення проти нього використовують секретні аудіо- та відеозаписи від чеської розвідувальної служби. Бистрон часто давав інтерв'ю «Голосу Європи», де він поширював інформацію в інтересах рф.

Сам політик, звісно, заперечує звинувачення і говорить про «наклепницьку кампанію».

Журналісти також зауважили, що на сайті VoE публікувались матеріали з іншим представником AfD – євродепутатом Максиміліаном Кра. Обидва – Кра і Бистрон – особисто знайомі з олігархом і кумом ліліпутіна Віктором Медведчуком, який, за інформацією чеських спецслужб, стоїть за Voice of Europe. А в 2021 році вони ще й спільно відвідували Медведчука в Києві.

До слова, 13 травня Верховний суд Німечини постановив, що національні служби безпеки можуть розглядати ультраправу AfD як екстремістську партію. Це означає, що спецслужби матимуть право таємно стежити за партійцями, у тому числі прослуховувати телефонні розмови та вербувати інформаторів усередині партії. Партія опинилась під посиленою увагою через расистські висловлювання її членів та звинувачення у переховуванні шпигунів та агентів рф та Китаю. Від початку рашистського вторгнення представники AfD послідовно виступають проти військової підтримки Києва та просувають низку тез рашапропаганди.

Рашапропагандисти спекулюють свободою слова

Там часом рашаЗМІ здійняли інформаційну хвилю, мовляв «політики ЄС почали агресивно придушувати свободу слова» – намагаються нібито придушити російські «рухи опору».

Як пояснили фактчекери StopFake пояснили, що дезінформаційний меседж ґрунтується на низці заходів та резолюцій Європейського Парламенту (ЄП), спрямованих на обмеження масштабу російського впливу напередодні загальноєвропейських виборів 6-9 червня 2024 року.

Натомість російські медіа намагаються очорнити дві резолюції Європарламенту від 8 лютого і 25 квітня 2024 року — обидва документи повідомляють про низку виявлених випадків підкупу кремлем єврочиновників з метою втручання у демократичні процеси в Європейському Союзі.

Адже згідно з розслідуваннями, москва вербує деяких членів Європарламенту та інших європейських інституцій як «агентів впливу», а також фінансує певні європейські політичні партії, які потім діють як рупори російської пропаганди, просуваючи інтереси росії в ЄС.

На фото кум путіна – медведчук, якого звинувачують у просуванні рашистських наративів

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: