Пандемія, гібридна агресія та складнощі святкування Пасхи в Україні

ПЕРЕКЛАДИ 24.04.2020 Коментарі 0

Епідемія коронавірусу COVID-19 стала всесвітньою проблемою і її оголосили пандемією. Безумовно, це явище не могло не позначитися на російсько-українському конфлікті, а саме на особливостях технологій гібридної агресії, яку Кремль здійснює проти України.

Почалося все з того, що Кремль спробував використати пандемію для того, щоб довести власним громадянам та всьому іншому світу свою ефективність та управлінську прогресивність.

Так, виконуючи «інтернаціональний обов’язок», наприкінці березня російським урядом було відправлено 15 військових транспортних літаків міноборони РФ в Італію, для допомоги в боротьбі з COVID-19. Даний вантаж супроводжувало понад 120 «епідеміологів» ГРУ РФ. Безумовно, такий широкий жест повинен був сподобатись всім адептам «русского мира», які ностальгують за «вселенськими місіями» СРСР, адже військова присутність РФ в країні НАТО є дуже символічною. Окрім цього, така антиепідемологічна співпраця дозволяла сподіватися на зняття накладених Євросоюзом на РФ санкцій. І, можливо, такі дії Кремля дійсно були б ефективними як на внутрішній, так і на зовнішній аренах, якби не той факт, що наприкінці березня в Росії кількість уражених коронавірусною інфекцією зростала в арифметичній прогресії. Попри намагання федеральної влада всіма силами приховати масштаби пандемії на початковому етапі, на даний момент в РФ офіційно визнано наявність понад 68000 уражених громадян.

Проте, з’ясувалося, що на цьому використання Кремлем пандемії COVID-19 як елементу гібридної агресії не завершилося.

Свої особливості в цей процес привнесло святкування одного з найбільших християнських свят – Пасхи. Варто наголосити, що в цьому контексті РПЦ вкотре проявила себе як частина державного апарату РФ. Свою «боротьбу» з корона вірусом православні клірики розпочали з освячення вулиць російських міст з автомобілів. Далі, напередодні пасхальних свят патріарх РПЦ Кирило звернення до своєї єпархії із закликав залишатися вдома, під час святкування Православної Пасхи.

Парадоксальним є те, що даний заклик стосувався лише РПЦ, і ніяк не УПЦ МП (філіалу РПЦ в Україні).

Нагадаємо, що остання є організацією, що зареєстрована та функціонує в Україні, проте її діяльність якої напряму керується з Москви. З березня в Україні було введено жорсткі карантинні заходи, які в тому числі стосувалися функціонування церков. Заборона збиратися в публічних місцях в кількості більше 10 осіб напряму вносила корективи в релігійне життя, адже вимагала від церков скорегувати проведення богослужінь. Напередодні святкування Пасхи це викликало в Україні значний ажіотаж.

Предстоятелі УГКЦ та ПЦУ Святослав та Епіфаній відреагували на таку ситуацію зверненням своєї пастви із зверненнями утриматись від відвідування храмів до кінця пандемії, в тому числі і на пасхальні свята. В той же час лідер УПЦ МП Онуфрій заявляв про необхідність зміцнення віри та неприпустимість забороняти вірянам відвідувати храми під час епідемії. Настоятель Києво-Печерської лаври, яка відноситься до УПЦ МП, митрополит Павло закликав не вірити в те, що вірус існує і за жодних умов не порушувати піст та продовжувати відвідувати храми. Згодом у митрополита Павла та у майже всього монашого складу Києво-Печерської лаври виявили COVID-19. Загалом майже 100 монахів та семінаристів Лаври стали жертвами такої політики керівництва УПЦ МП.

Внаслідок ігнорування Московським патріархатом правил карантину та здорового глузду, у Великодню ніч храми цієї конфесії були переповнені вірянами.

Загалом, станом на 20 квітня українська поліція порушила 5 кримінальних проваджень і винесла 5 адміністративних протоколів на представників УПЦ МП, за обома фактами була задіяна 325 стаття ККУ (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. На даний час спрогнозувати масштаби зараження від в наслідок такого «святкування» складно. Справжні наслідки цієї ночі ми побачимо через кілька тижнів.

Але очевидним є те, що Онуфрій разом зі своїм оточенням добре підготували «грунт» для «жнив епідемії».

Коротко підсумовуючи викладене, можемо з впевненістю сказати, що своєю діяльність протягом останніх тижнів УПЦ МП спровокувало в Україні соціальне та релігійне напруження, а також заклало основи для спалаху епідемії в найближчому часі. Власне, все це гармонічно вписується в технологію гібридної агресії, яку РФ здійснює протягом останніх шести років проти України та може бути визначено як «православний екстремізм».

на основі першоджерела матеріалу kazwoy.wordpress.com

ілюстративне фото: колаж

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: