Орбан і шалик розбрату

АНАЛІТИКА 22.11.2022 Коментарі 0

Угорський прем’єр Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч з фанатським шаликом із зображенням карти «Великої Угорщини» (у складі територій, які давно належать іншим державам), й цілком очікувано спровокував гучний скандал.

Україна очікує на офіційні вибачення угорської сторони та спростування зазіхань на територіальну цілісність України, повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, було запрошено посла Угорщини, до відома якого буде доведено неприйнятність вчинку Орбана.

- Пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин та не відповідає принципам європейської політики, - наголосив Ніколенко у своєму дописі в мережі FB.

Прикметно, що під цим дописом добряче відірвались різноманітні угорські націоналісти і просто боти. Кілька десятків коментарів угорською мовою, окрім банального «Вам більше немає чим зайнятись», стосувались нібито захоплених українцями угорських територій, вигаданих утисків угорськомовного населення, бажання помсти за демонтаж угорського Турула (імперського символа – орла), а також банальних прокльонів та погроз.

Найчорноротішими традиційно виявились фейкові акаунти, які містять 1-2 дописи і звірятко або малюнок замість аватарки. Хоча були й більш наповнені відверто ботівські профілі, а також декілька звичайних великоугорських шовіністів.

Угорський прем’єр час від часу порушує тему втраченої «Великої Угорщини», яка імпонує його електоратові, проте регулярно викликає скандали із сусідами. Робить це Орбан на прохання москви, чи йому самому “болить Велика Угорщина”, достеменно невідомо. Але результат завжди прогнозований і зазвичай той самий.

Варто нагадати, що карта «Великої Угорщини» включає не лише регіони сьогоднішніх України та Сербії, але й частини території країн ЄС – сучасних Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії. Вони належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни, після чого вона втратила їх за умовами Тріанонського мирного договору.

Румунське МЗС (шмат їхньої території Орбан теж вважає угорським) також зреагувало на це відверте хамство. Посол Угорщини в цій країні отримав заяву, де, зокрема, зазначається: «Подібний жест перебуває в очевидному контрасті з атмосферою відкритості та поновленням двостороннього діалогу з нагоди нещодавніх консультацій, які румунський міністр закордонних справ  провів у Будапешті як з угорським колегою, та і угорським прем’єром».

До слова, румуни чітко реагують на кожен закид Орбана в їхній бік. Як і на щорічні виступи угорського прем’єра в румунському містечку Беіле-Тушнад, де проживає чимало етнічних угорців. Офіційний Бухарест неодноразово висловлював протест такому використанню символу території, яка входить до складу Румунії.

«Прем’єр-міністр Угорщини – у шалику з картою «Великої Угорщини». Як заспокійливо для сусідів», - іронічно прокоментував ситуацію у Twitter депутат Європарламенту від Німеччини Даніель Фройнд. Загалом у ЄС не схвалюють витівки Орбана останнім часом.

Лише цього року угорський прем’єр спричинив декілька гучних скандалів, пов’язаних з Україною. Так, угорці підвели до українського кордону війська у лютому, коли розпочалося повномасштабне вторгнення рашистів – у випадку «взяття Києва за три дні» вони збирались вирішити на свою користь долю Закарпаття.

«Ми, угорці, не є змішаною расою і не бажаємо ставати змішаною расою», - публічно заявив цього літа Віктор Орбан. За його словами, країни Європи, де відбулося «перемішування з неєвропейцями», вже «перестали бути націями». А «расово-перемішані країни» руками брюссельської бюрократії і «військ» Сороса ведуть війну проти Центральної Європи, намагаючись нав’язати їй мігрантів. Ну, ви зрозуміли, який вінегрет у нього в голові...

У вересні Орбана осінило (і він поділився цими цінними думками із соратниками на закритій партійній зустрічі), що війна може затягнутись до 2030 року, і Україна в результаті може втратити третину, або й половину своєї території.

На жаль, оці трампівські замашки політиків знаходять відгук у серцях людей, які марять поверненням колишньої величі. Тож у них завше будуть і прихильники, і ті, хто за них голосуватиме за будь-яких умов.

Ну а самого Орбана можна було б переконати хіба що припиненням фіндопомоги від Євросоюзу, проте це питання остаточно досі так і не було вирішене. Чекають наступних шаликів?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: