Офіційний Рим має зрозуміти: нема ніякого розквіту окупованого Маріуполя, а є спроба приховати найбільший воєнний злочин

АНАЛІТИКА 10.01.2024 Коментарі 0

Чому для України важливо, щоби Туреччина чітко дотримувалася Конвенції Монтрьо? Лише визволення Енергодара і прилеглих територій Запорізької області зробить ситуацію на ЗАЕС контрольованою. 20 січня у Модені росіяни хочуть відкрити виставку про “розквіт” Маріуполя в умовах російської окупації,  – це цинічна пропаганда і спроба приховати найбільший Zлочин сучасності, – авторський огляд важливих подій.       

Деякі медіа поширили заяву Туреччини про відмову у проході через Босфор і Дарданелли у Чорне море для двох мінних тральщиків, наданих Україні Великою Британією. Україна не подавала Туреччині запиту на прохід до Чорного моря мінних тральщиків, тому твердження про “відмову” некоректні.

Туреччина не пропустить ці та інші військові кораблі під час війни, виходячи з міжнародної Конвенції Монтрьо, яка встановлює режим проток Босфор і Дарданелли.

Українські кораблі  поза межами Чорного моря / Фото facebook.com/navy.mil.gov.ua

Туреччина не пропускає у Чорне море також російські військові кораблі, які Кремль міг би використати проти України. Для України вкрай важливо, щоб Туреччина чітко дотримувалася Конвенції Монтрьо.

Якщо ж вона зробить виняток для українських тральщиків, то, ймовірно, значно зросте загроза появи в Чорному морі також і нового угруповання вмф рф. Хоча, іншого погляду, розмінування не несе компоненту мілітаризації Чорного моря. Завдання тралення прибережних вод від російських мін  надважливе, і Україна продовжить пошук ефективних механізмів для його розв’язання.

Інша тема. У цей час москва заборонила експертам МАГАТЕ перевіряти реакторні зали окупованої ЗАЕС. Санкції проти «Росатома» є логічною відповіддю на узаконений путіним ядерний терор. Власне, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що його експертам нещодавно вперше заборонили перевірити реакторні зали трьох енергоблоків Запорізької АЕС. П'ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції.

З початку окупації ЗАЕС і донині росіяни використовують найбільший ядерний об’єкт Європи для шантажу та маніпуляцій. Також окупанти масово піддають кваліфікований персонал станції тортурам, через що чисельність українських фахівців на ЗАЕС скоротилася з 5 тисяч осіб до 1 тисячі, а на станцію завозять персонал із росії та Білорусі, який не має відповідної кваліфікації.

Фото з відкритих джерел

росія неодноразово перешкоджала роботі місії МАГАТЕ, надаючи неправдиву або неповну інформацію про роботу станції. Окупанти не допускають фахівців до усіх будівель АЕС, зокрема, у кризовий центр, де базуються російські військові. За півтора року перебування місії МАГАТЕ на ЗАЕС не досягнуто суттєвих результатів. Катування та викрадення персоналу, що вчиняють російські військові та працівники фсб, продовжуються, окупанти так само зухвало поводять себе на станції та зберігають військову техніку в машинних залах.

Відповіддю на злочинні дії рф на ЗАЕС мають стати рішучіші дії з боку міжнародної спільноти. Поки ЗАЕС у російській окупації, говорити про гарантії ядерної безпеки не доводиться. Лише визволення Енергодара та прилеглих територій Запорізької області зробить ситуацію контрольованою. Жорсткі санкції проти російської ядерної галузі стануть одним з таких кроків.

При цьому московська пропаганда продовжує поширювати інформацію, яка насправді стосується не культурної діяльності рф, а воєнних злочинів, вчинених російською армією. Культурна асоціація “росія – Емілія - Романья” анонсувала відкриття 20 січня у Модені (Італія) виставки, присвяченої “розквіту” Маріуполя в умовах російської окупації. Росія докладає чималих зусиль для приховування власних воєнних злочинів. Анонсована виставка у Модені -– це пропагандистський захід, організований власне з цією метою.

Внаслідок варварського штурму Маріуполя навесні 2022 року росіяни вбили десятки тисяч місцевих мешканців, а саме місто перетворили на руїну. У Маріуполі росіяни вчиняли жахливі воєнні злочини: атаки авіації на пологовий будинок, Драматичний театр і басейн, де переховувалися тисячі мирних мешканців.

На сьогодні вважається, що в Маріуполі внаслідок російських бомбардування, перекриття води, світла і тепла, а також блокади довозу продовольства загинуло неймовірних 100 тисяч осіб.

Маріуполь, знищений драмтеатр / Фото: DW

Це страшна цифра щодо трагічної долі такої великої кількості українських громадян. Ніякого “відродження” Маріуполя немає. Є «показушна» відбудова кількох будинків посеред руїн. В самому місті населення потерпає від відсутності елементарних комунальних послуг, окупанти продовжують терор проти осіб, підозрюваних у лояльності до України.

Офіційний Київ закликав владу Італії відреагувати на заплановану провокацію у Модені. Проведення таких “виставок” - це легітимізація російського варварства, від якого потерпають щоденно українські міста.

А найбільша трагедія війни сталася якраз у Маріуполі. Є сподівання, що після його визволення міжнародні слідчі органи  визначать хто давав команди російським військам нищити це місто та його жителів, прізвища льотчиків, які Zвірськи бомбардували цивільні квартали, не залишаючи цілої жодної багатоповерхівки. Офіційний Рим має розуміти, що з огляду на смерть 100 тисяч мирних українських громадян мають бути створені окремі слідчі бригади та має бути суд за злочини  війни та геноцид. Загибель 100 тисяч осіб з півмільйонного міста є найбільшим Zлочином сучасності.

Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 - 2017 рр., історик

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: