Очільник британського МЗС Кемерон перший візит здійснив до Києва

НОВИНИ 16.11.2023 Коментарі 0

Експрем’єр Великої Британії Девід Кемерон, який щойно третій день як очолює МЗС, свій перший візит здійснив до Києва.

«Я хотів би, щоб мій перший візит був саме до вас. Особисто я захоплююся силою і рішучістю українського народу. І своїм візитом я хочу сказати, що ми продовжимо надавати вам моральну підтримку, дипломатичну підтримку, економічну підтримку і насамперед – військову підтримку, якої ви потребуєте. Не лише цього року, а й наступного року, і стільки, скільки буде потрібно», - заявив Кемерон на початку зустрічі з Володимиром Зеленським.

Президент України у свою чергу відзначив важливість цього візиту - адже зараз світ не так сильно сфокусований на ситуації в Україні, а «розділення фокуса не допомагає». Він подякував Британії за те, що вона «завжди підтримує Україну».

«Це дуже важливо, особливо зараз, коли світ приділяє свою увагу не лише ситуації на полі бою в Україні. Ми вдячні за непохитну підтримку України з боку Сполученого Королівства. Вдячні за теплий прийом українських громадян у Великобританії. І раді, що ви приїхали в Україну», – сказав Зеленський.

Під час зустрічі він наголосив на ефективності далекобійної зброї, яку Британія передала Україні. Також президент підкреслив важливість посилення української системи ППО для захисту громадян та критичної інфраструктури від російських обстрілів.

Крім цього, співрозмовники обговорили роботу «зернового коридору» і скоординували позиції щодо реалізації спільних багатосторонніх та двосторонніх ініціатив, зокрема щодо просування української формули миру і напрацювання гарантій безпеки України.

«Окрему увагу було приділено питанням євроатлантичної інтеграції нашої держави й підтримки Великобританією поступу України до членства в НАТО», – додали в президентському офісі.

Також із Девідом Кемероном зустрівся й міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. До слова, з липня цього року, після звільнення Вадима Пристайка Україна не має посла у такій важливій з геополітичної точки зору країні, як Велика Британія.

Нагадаємо, що про зміни у складі уряду Лондон оголосив на початку цього тижня – 13 листопада. Зокрема, колишній британський прем'єр-міністр Девід Кемерон очолив МЗС, а його попередник на цій посаді Джеймс Клеверлі перейшов у Міністерство внутрішніх справ замість Суелли Браверман – вона відзначилась своїми надто суперечливими заявами у ЗМІ.

У 2010 році 44-річний Кемерон став наймолодшим британським прем’єром. За шість років роботи на посаді відзначився політикою жорсткої економії, легалізацією одностатевих шлюбів та двома референдумами – про незалежність Шотландії у 2014 р. (виборці очікувано проголосували проти) та Брекзітом (отут тодішній прем’єр помилився – виборці вихід з ЄС підтримали).

Після відставки Девід Кемерон очолював благодійну організацію, яка розробляє ліки проти хвороби Альцгеймера, а також виступав із промовами, займався консалтингом, брав участь у міжнародних конференціях та читав лекції за чималі гонорари.

Зауважимо також, що Кемерон має загалом чітку проукраїнську позицію. Влітку 2014 року, коли росія вже захопила Крим, він відмовився на зустрічі з ліліпутіним потиснути йому руку і послідовно виступав за жорсткі санкції проти рф. Саме за його прем’єрства у 2015 році Британія почала надсилати в Україну інструкторів для підготовки військових. А вже на початку повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року, він чітко й недвозначно засудив дії кремлівського карлика і навіть особисто відвіз партію гуманітарної допомоги в Польщу для Червоного Хреста.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: