Очікуваний армагеддон від росії: завивання сирен і вбивства українців

АНАЛІТИКА 25.08.2022 Коментарі 0

Застереження від іноземних військових розвідок та Головного управління розвідки міністерства оборони України про можливий масований удар з бору росії на День Незалежності України особливої паніки не викликав. Українці призвичаїлися жити з думкою про можливий приліт крилатих ракет у будь-яку мить. Більшість уже і не зважає на сигнали повітряної тривоги: хтось вигулює песиків, хтось іде чи їде у справах, діти бавляться на майданчиках у пісочницях. 31-річниця Дня Незалежності винятком не стала, хоча кількість сигналів повітряної тривоги побила черговий рекорд.  

За декілька днів до 24 серпня державний департамент Сполучених Штатів Америки закликав свої громадян залишити територію України через загрозу її масових обстрілів. Reuters писав із посиланням на неназваного високопоставленого американського чиновника про плани росії здійснити напади на цивільну інфраструктуру України й урядові об’єкти.

Міноборони України також попросило українців бути обережними на День Незалежності. А представник ГУР Андрій Юсов розповідав про

підвищену загрозу ракетних ударів та провокацій. За його словами, росіяни та путінський режим схиблені на датах і символах, тому варто перестрахуватися і «бути готовими до того, що День Незалежності буде атакований».

Натомість деякі військові експерти навпаки заявляли, що росія не має можливостей завдати масованих ударів, хоча і не відкидали можливого посилення атак.

За першими враженнями можна зробити висновок, що частково рацію мали як ті, так і інші. Допоки офіційні відомства підбивають підсумки та рахують збитки від російських ракет, випущених 24 серпня, склалося відчуття, що кремль або не мав чим, або з якихось причин не хотів вдаватися до масованих пусків крилатих ракет. Якщо брати до уваги кількість сигналів повітряної тривоги та реальних прильотів, то путінські посіпаки більше імітували загрози запусків. У тому числі в повітряному просторі Білорусі, де часто злітали винищувачі та залітали стратегічні російські бомбардувальники. Телеграм-канал «Беларускі Гаюн» тільки і встигав оперативно інформувати про діяльність росіян на території РБ, чий диктатор умудрився ще й цинічно привітати українців із Днем Незалежності.

На жаль, масових жертв уникнути не вдалося – російська кровожерлива орда вдарила по залізничній станції Чаплине Дніпропетровської області. Про це 24 серпня розповів під час засідання Ради безпеки Організації об’єднаних націй Президент України Володимир Зеленський у своєму онлайн виступі.

За його словами, немає такого воєнного злочину, який би ще не скоїли російські окупанти на території України. Внаслідок обстрілу залізничної станції, де перебував пасажирський потяг, загинуло щонайменше 15 людей. Іще півсотні зазнали поранень. Зайнялося 4 вагони. Кількість загиблих, на жаль, може збільшитися.

Наступного дня, 25 серпня, в ранковому ефірі телеканалу «1+1» заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив уже про 22-ох загиблих на станції Чаплине.

«24 серпня для росії – це сакральна дата, якою б вони не могли не скористатися для своїх звірячих справ. І на жаль, як ми в МВС попереджали, вчорашнє свято Незалежності росіяни псували з маніакальною жорстокістю. Ми спостерігали збільшення кількості обстрілів населених пунктів – лише за минулу добу поліція зафіксувала обстріли 58 населених пунктів. І це значно більша кількість обстрілів, аніж ми фіксуємо зазвичай», - сказав Євген Єнін.

Він висловив співчуття родинам загиблих і також припустив, що це не остаточна цифра кількості жертв. Адже є важкопоранені люди, які борються за життя.

Його невтішний прогноз невдовзі підтвердив і заступник директора пасажирської компанії із зв'язку та обслуговування клієнтів «Укрзалізниці» Олександр Шевченко.

«Станом на ранок 25 загиблих, у тому числі 2 дітей та 3 залізничників. 31 поранений, в тому числі 2 дітей та 4 залізничників. Навіть після таких страшних днів, ми піднімаємось і продовжуємо працювати за графіком і зшиваємо країну від сходу до заходу», - процитував він голову правління «Укрзалізниці» Олександра Камишіна.

Миргород теж зазнав удару з повітря. За інформацією 831-ої бригади тактичної авіації, приблизно об 11.00 росіяни завдали «групового удару» ракетами «повітря-поверхня». Імовірно, це були старенькі Х-22, кожна з яких несе майже тону вибухівки. Попри давню розробку, цей вид зброї має декілька модифікацій і розвиває надзвукові швидкості – від 4 тис км/год. Від вибухів постраждала військова інфраструктура.

«Пожежа триває. На уражених об'єктах працюють карети швидкої допомоги, представники Національної поліції України і служби, які ліквідовують наслідки обстрілу», - йшлося в повідомленні. Через 4 години на сторінці 831-ої у FB з’явилося наступне повідомлення такого змісту: «Незважаючи на потужні обстріли російськими окупантами військової інфраструктури Миргородщини, ми відбудуємо свій аеродром і відновимо всю техніку, як і відбудується кожен куточок нашої НЕЗЛАМНОЇ ТА НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ! Ніколи і нікому не вдясться зламати наш дух і волю! Ми не зупинемось, бо ми міцно стоїмо на своїй землі і будемо до останнього подиху боронити свою державу!»

Зазнала атаки з повітря і Хмельниччина. 24 серпня приблизно о 17:20 прилетіло по підприємству в місті Шепетівка.

«Наразі відомо про влучання по території одного з підприємств міста.

Внаслідок удару пошкоджені приміщення підприємств, багатоповерхових будинків, загальноосвітньої школи, приватних гаражів та автівок. Травмовані двоє цивільних осіб, яким медики надали допомогу», - йдеться у тексті поліції, поширеному у соцмережі.

Слідчі Шепетівського районного управління поліції «за фактами порушення законів та звичаїв війни розпочали кримінальне провадження».

Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець учора повідомив про збиття під час дії повітряної тривоги українською ППО ворожої ракети. Щоправда, у щодобовій статистиці від Генерального Штабу ЗСУ у графі «крилаті ракети / cruise missiles» залишилася попередня загальна цифра – 196 (+0), тобто жодної збитої за добу. Попередження про повітряну тривогу на телеграм-каналі Черкаської ОВА з’являлися 12 разів упродовж учорашньої  доби.

Загалом повітряну тривогу на День Незалежності, 24 серпня, сумарно оголошували 189 разів у регіонах. За підрахунками телеграм-каналу «Україна Online», найчастіше сирени про початок повітряної тривоги лунали в Полтавській і Кіровоградській областях – 12 разів. По 11 разів – у Запорізькій та Дніпропетровській областях. По 10 разів – у Харківській і Черкаській областях.

У Львівській області повітряну тривогу оголошували 6 разів, проте жодного разу ракети сюди не летіли.

Схоже, доволі якісна роботі української системи протиповітряної оборони відбила бажання в росіян масовано запускати крилаті ракети, вартістю по декілька мільйонів доларів кожна.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: