Обмін підземними водами між Польщею та Україною: Західукргеологія у проєкті EU-WATERRES

НОВИНИ 19.06.2023 Коментарі 0

13-14 червня 2023 року у Ризі (Латвія) відбулась конференція, яку організував Латвійський Університет, присвячена темі захисту транскордонних підземних вод від забруднення та виснаження.

Про це повідомили в Західукргеології.

Отже, 13 червня в ході екскурсії представники Західукргеології спільно з колегами з Польщі, Норвегії, Латвії, Естонії та латвійськими стейхолдерами ознайомилися зі сучасним станом поводження з відходами в Латвії на прикладі організації захисту підземних вод та природного середовища на сучасному сміттєпереробному підприємстві. Організатори представили учасникам методики контролю та моніторингу забруднення мікропластиком на узбережжі Балтійського моря, які застосовує Латвійський інститут водної екології. Учасники відвідали район Кемері, де Яніс Біксе (Латвійський Університет) ознайомив зі станом та збереженням екології торфовищ і сірчаних озер.

14 червня на пленарному засідання з вітальним словом до учасників конференції звернулись віце-ректор Латвійського Університету професор Valdis Seglins та другий секретар посольства України в Латвії Артем Тахтаров.

Від українських партнерів до присутніх звернулась Тетяна Ривак, яка проінформувала про роботу команди Проекту від Західукргеології в умовах війни, про впевненість у виконанні всіх завдань, про важливість і готовність Західукргеології до участі в європейських спільних проектах, і зокрема – в транскордонних регіонах.

Керівник Проекту EU-WATERRES професор Тетяна Соловей ознайомила присутніх з основною метою та завданнями Проекту, представила основні проміжні результати.

У рамках конференції представили й обговорили доповіді від Державної служби охорони навколишнього середовища Республіки Латвія, Латвійського інституту водної екології, Латвійського Університету, Геологічної служби Норвегії, Норвезького директорату водних ресурсів та енергетики, Геологічної служби Естонії, Польського геологічного інституту.

Важливою частиною конференції було ознайомлення стейкхолдерів з розробленим геопорталом EU-WATERRES Map Portal.

Довідка. 

2020 року розпочалась робота за міжнародним проєктом EU-WATERRES "Європейська інтегрована система управління транскордонними підземними водними ресурсами та антропогенні небезпеки". Тривалість – 40 місяців. Платформа EU-WATERRES стала інтегрованим середовищем моделювання ГІС для створення цифрових гідрогеологічних карт та моделювання кількості та якості транскордонних підземних вод. 

Проєкт спрямований на концептуальне розуміння гідрогеологічних процесів і динаміки потоків через національні кордони.

Першим етапом роботи була оцінка транскордонних потоків та  підземних вод і визначення територій транскордонних басейнів, що мають значний потенціал для обміну підземними водами між Польщею та Україною.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: