Новини від Тихановської: контакт із Радою Європи, трибунал для лукашенка та нові жертви режиму

НОВИНИ 09.11.2022 Коментарі 0

Створення контактної групи в Раді Європи з білорусами, трибуналу для лукашенка й інші питання вирішувала лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська протягом 7-8 листопада  під час робочого візиту до Страсбурґа.

Під час візиту Світлана Тихановська виступила на Всесвітньому форумі за демократію, що організовувала Рада Європи. Як повідомляє її прес-служба, у форумі взяли участь представники понад 100 країн світу. У своїх промовах лідерка демсил говорила про необхідність розмежовувати режим лукашенка та народ, незаконність розміщення російських військ на території Білорусі та допомогу політв’язням.

У Страсбурзі за участі пані Тихановської відкрили контактну групи Ради Європи у відносинах з Білоруссю.

– Рада Європи принципово підтримує білоруські демократичні сили і громадянське суспільство. Я рада, що зараз створена Контактна група. Це безпрецедентне рішення: жодна інша міжнародна організація не створювала інституційних відносин подібного роду, - сказала генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Під час зустрічі з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Коксом Світлана Тіхановська обговорила можливість запрошення представників білоруських політичних партій та груп на засідання ПАРЄ в якості спостерігачів. Ішлося також про створення трибуналу для лукашенка та його помічників, аналіз Венеціанської комісії проекту Конституції РБ, яку підготували демократичні сили.

У своєму телеграм-каналі Світлана Тихановська також укотре згадала про політв’язнів та необхідність допомагати їхнім сім’ям.

За її словами, тільки протягом жовтня підпорядковані режиму лукашенка «суди» у так званих «протестних справах» призначили усім «звинуваченим» загалом 425 років в'язниці.

«Стільки років відібрав режим у вільних білорусів лише за один місяць, і щодня ця цифра зростає. Зростає кількість політв'язнів, які утримуються в нелюдських умовах. Зростає кількість затриманих за надуманими звинуваченнями. За допомогою терору режим хоче зламати не лише тих, кого катує у в'язниці, а й родичів політв'язнів, друзів, сусідів. Він хоче залякати всіх нас. Але замість того, щоби знову покірно замовкнути, білоруси поєднуються в підтримці один одного», - йдеться у тексті.

Світлана Тихановська подякувала усім білорусам, які протягом понад двох років «не здаються, підтримують політв'язнів, пишуть листи в колонії, допомагають родичам в'язнів збирати передачі та відправляють донати через фонди».

Свої вітання з нагоди Дня народження і слова підтримки лідерка білоруських демсил написала і для ув’язненого політика та банкіра Віктора Бабаріко. Останнього режим лукашенка понад два роки тому не допустив до участі у президентських виборах, арештував за вигаданими звинуваченнями та через рік – у липні 2021-го, засудив до 14 років ув’язнення.

«Сьогодні день народження Віктора Бабаріко. Але, як і тисячі білорусів, він не може зустріти свій день народження в оточенні близьких людей, і вже втретє змушений відзначати його, перебуваючи в ув'язненні. Не зможе обійняти і привітати тата Едуард Бабаріко, якого режим узяв у заручники лише для того, щоби помститися його батькові за бажання допомогти білорусам витягнути країну з економічної кризи та побудувати гідну державу для майбутніх поколінь», - нагадала Світлана Тихановська.

Вона висловила Вікторові Бабаріко «величезну повагу за його сміливість і принциповість». Завдяки цьому та іншим рисам характеру політика багато білорусів повірили у свої сили й у неминучі зміни.

«Я часто згадую його фразу: «Ми не вибираємо часи, коли нам жити. Але ми обираємо шлях, який ми маємо пройти». Свій шлях ми вибрали, і вже не здамося. Сьогодні я хочу побажати Віктору Дмитровичу сил, щоби зберегти себе в цих важких умовах, та якнайшвидше повернення додому до своїх близьких. Ви можете привітати Віктора Бабаріко листом чи листівкою на адресу: ІЧ №1, 211445, м. Новополоцьк, вул. Технічна, 8, Загін 6», - звернулася пані Тихановська.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: