Новий фейк від рашистів «Польща просить у росії Львів»

НОВИНИ 25.10.2022 Коментарі 0

У соцмережах обговорюють черговий фейковий сюжет, в якому подано цілковиту нісенітницю. Рашапропаганда вкотре намагається посіяти ворожнечу між Україною та Польщею. Однак їхні фейки настільки тупі, що у них навряд чи хтось повірить.

Сюжет (судячи зі скріншоту, з сервісу YouTube) розповідає, нібито Польща розпочала приховану мобілізацію і звернулась до росії з проханням в якості компенсації за агресію проти країни в 1939 році повернути Варшаві Львів. Як засвідчили фактчекери, цей сюжет є фейком, повідомляє литовський новинний портал Delfi.

Автори вигадки стверджують, що польське військове відомство оголосило про набір в армію: фактично можна говорити про початок у Польщі прихованої мобілізації. Набір до збройних сил відбувається в рамках програми «Тренуйся зі збройними силами», її заняття відбуватимуться по суботах.

Також йдеться про те, ніби Польща насправді претендує на землі Західної України. Раніше президент Анджей Дуда висловлювався щодо необхідності виплати росією «компенсації» за те, що Радянський Союз нібито приєднався до нацистської Німеччини під час нападу на Польщу на початку ІІ світової війни. При цьому в якості «компенсації» за це Дуда нібито згадав про передачу Польщі Львівської області.

Експерти Delfi стверджують, що матеріал є набором декількох фейкових новин.

Польща не оголошувала набору в армію, не проводить прихованої мобілізації, не претендує на землі Західної України і не виступає з вимогами повернути їй Львів. 

У Польщі окрім професійних збройних сил існують війська територіальної оборони. У їхніх лавах несуть службу звичайні громадяни (детально про її завдання та кількість військовослужбовців можна прочитати тут).Програма «Тренуйся з армією» жодним чином не може вважатись ані прихованою, ані відкритою мобілізацією хоча б тому, що це... одноденний курс, розрахований на цивільних осіб, які б хотіли навчитись азам поводження зі зброєю, надання першої меддопомоги та орієнтуванню на місцевості.

Журналісти з країн Балтії та Польщі вже неодноразово писали про те, що Варшава не претендує на жодну частину території України, не готує ніяких вторгнень. А повідомлення про територіальні претензії Польщі на якусь частину української території – це містифікація і дезінформація, за поширенням якої, найвірогідніше, стоїть рф.

Подібні сюжети (у рашаЗМІ чи у проросійських блогерів) про підготовку анексії чи захоплення поширюють принаймні з 2014 року, коли ще володимир жириновський запропонував Варшаві розділити Україну, а рашапропаганда створила і запустила фейк, ніби це запропонувала польська сторона.

З подібною (але більш завуальованою) пропозицією до польського уряду звертався і ліліпутін. У квітні з’являлося фото, яке нібито підтверджувало існування карт, за якими польська армія готувалась до вторгнення в Україну. Насправді ж ця світлина – фотомонтаж.

Так само фейками є і повідомлення про те, ніби на території України діють цілі батальйони польських найманців або підрозділи регулярної польської армії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: