Нова влада Польщі і Україна розпочали переговори: кордон має бути розблокований

НОВИНИ 22.12.2023 Коментарі 0

У п'ятницю, 22 грудня, в Києві міністри закордонних справ Польщі й України Радослав Сікорський і Дмитро Кулеба оголосили, що вони «запустять рішення» щодо розблокування спільного кордону, де з 6 листопада триває акція протесту польських перевізників.

«Між сусідами завжди є питання, які потрібно вирішувати: як ті, що стосуються історії, так і ті, що стосуються поточних справ. Саме тому я привіз із собою польських заступників міністрів транспорту та сільського господарства. Нам потрібно відновити умови для чесної конкуренції, щоб торгівля і транспорт приносили користь усім. І я думаю, що те, що ми сказали один одному, може привести до рішень», - заявив Сікорський на спільній конференції з Дмитром Кулебою, - пише Польське радіо. 

Раніше глава української дипломатії повідомив, що під час переговорів з Сікорським обговорювалося питання блокади кордону.

«Ми почали з того, що потрібно вирішувати проблемні питання у взаємних відносинах. Готовність вирішувати ці питання є з обох сторін – і в Україні, і в Польщі. Потрібно сідати і говорити конкретно, щоб знайти збалансовані, юридично легітимні рішення», - сказав український міністр.

«Це, в першу чергу, стосується блокування українсько-польського кордону польськими перевізниками та питання експорту українських продуктів харчування до Польщі. Це болючі питання, ми це розуміємо, але рішення мають бути прийняті якнайшвидше. Перший крок, який потрібно зробити, — розблокувати кордон, ситуація, коли над українсько-польськими дружніми відносинами нависає тінь заблокованого кордону, є неприйнятною і шкідливою», - підкреслив Дмитро Кулеба.

«Попри атаку безпілотників Росії, мій польський колега  Радослав Сікорський відвідав Київ. Це його перша закордонна поїздка, зокрема в День дипломатичної служби України. Україна і Польща знають, як перемагати, коли ми разом. Ми можемо вирішувати всі двосторонні проблеми у взаємно шанобливий спосіб», - зазначив Дмитро Кулеба на своїй сторінці у мережі Х.

Також, сьогодні, 22 грудня, відбулась зустріч заступників міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та Юрія Васькова із новопризначеним заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем.

«Зустріч стала продовженням домовленостей на рівні віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака.

Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап – перемовини на рівні Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників.

Питання змін до поточної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорюється.

Міністерство відновлення України вітає бажання діалогу уряду Польщі для розблокування кордону та готовність працювати над рішеннями, які сприятимуть вільному руху експорту та імпорту через кордон», - повідомили в міністерстві. 

Водночас сьогодні ж, 22 грудня, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів онлайн перемовини з новопризначеним міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Польщі Чеславом Адамом Секерським. 

"Микола Сольський привітав колегу з призначенням і побажав йому продуктивної та якісної роботи в новому уряді. 

Міністр агрополітики України відзначив важливість вирішення спільних україно-польських питань. Він підкреслив, що у 2024 році перед аграріями обох країн стоятимуть багато нових викликів і необхідно вже зараз напрацьовувати шляхи їх вирішення. Він запропонував польському колезі обговорити нагальні питання під час очної зустрічі в Києві чи на польсько-українському кордоні. 

Чеслав Адам Секерський зі свого боку подякував за запрошення і відзначив, що відстоюватиме у співпраці з Україною європейські цінності. Він також підтвердив готовність обговорити питання пов'язані зі спільними європейськими ринками", - повідомила пресслужба міністерства.  

Тим часом станом на ранок 22 грудня, у чергах на кордоні з Польщею на в'їзді до України очікувало близько 3 900 вантажівок, 1 700 з них – у пункті пропуску "Ягодин". Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону, передав Укрінформ.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: