Нова Зеландія випередила росію за числом космічних запусків

НОВИНИ 28.08.2024 Коментарі 0

У космічній гонці 2024 року Нова Зеландія залишила росію позаду. На рахунку новозеландського космодрому Махія вже 10 успішних запусків, тоді як російські пускові майданчики спромоглися відправити в космос лише 8 апаратів.

Особливо примітний цей факт на тлі того, що у 2023 році космодром Східний здійснив лише 3 запуски, тоді як його "колега" з далекого острова - цілих 7, про це повідомив російський телеграм-канал Юрий будет Дудь.

"Обидва космодроми розпочали свою роботу в 2016 році, але, незважаючи на все, Нова Зеландія впевнено закріплюється серед лідерів світової космічної індустрії", - сказано у повідомленні.

Стартовий комплекс Rocket Lab 1 - комерційний космодром, розміщений поблизу мису Ахурірі на південній частині півострова Махія, на східному узбережжі Північного острова Нової Зеландії. Він належить приватній американській космічній компанії Rocket Lab, вона ж управляє цим космодромом і підтримує запуски ракет Electron для малих супутників.

Electron — це двоступенева орбітальна ракета-носій часткового багаторазового використання, розроблена Rocket Lab з дочірньою компанією в Новій Зеландії.

Офіційне відкриття космодрому відбулося 26 вересня 2016 року. У грудні 2016 року «Електрон» пройшов  льотну кваліфікацію . Перша ракета була запущена 25 травня 2017 року, досягла космосу, але не вийшла на орбіту через збій у комунікаційному обладн анні на землі. Під час свого другого польоту 21 січня 2018 року Electron досяг орбіти та розгорнув три CubeSat (клас малих супутників)Перший комерційний запуск Electron і третій запуск загалом відбувся 11 листопада 2018 року. Відтоді Electron успішно запускався 46 разів із додатковими 4 невдачами, загалом 50 запусків (За Вікіпедією).

Фото - новозеландський приватний космодром на пів острові Махія.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: