Ні дня без фейків – російські фабрики брехні у дії

НОВИНИ 04.04.2022 Коментарі 0

Чергові порції фейкових повідомлень проникли в українське інформаційне поле з-за «порєбріка». Експерти Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України зібрали добірку фейків, маніпуляцій і дезінформації за останні дні.

Фейком є повідомлення про буцім насильне утримання в українських портах 68-ми іноземних суден. Російські пропагандисти переконують, що рф щодня відкриває коридори для їх виходу з територіальних вод України. Але, мовляв, екіпажі іноземних суден відмовляються покидати порти через загрозу атак з України.

Тим часом міністерство оборони рф продовжує гнути лінію про біологічні лабораторії в Україні.

Цього разу до сюжетних ліній про заражених птахів і комах приплели ще одну -В наявність листів сина президента США Хантера Байдена. Рашисти переконують, що останній відіграв значну роль у проведенні та фінансуванні робіт з патогенами.

Для підтримки войовничості та подолання зневіри серед населення росії кремлівський режим запустив декілька наративів, спрямованих як на внутрішнє споживання, так і на зовнішнє.

Одним із них є теза про те, що антиросійські санкції ударять більше по країнах-ініціаторах, а не по росії. Як аргумент, у кремлі навели свої розрахунки майбутніх втрат світового туризму. А це 7 мільярдів доларів. Насправді відсутність невихованих, нахабних і нетверезих росіян на пляжах Туреччини, Єгипту чи деінде дозволить відпочивальникам з інших країн насолодитися відпочинком. Для порівняння: туристична галузь приносить щороку Єгипту та Туреччині понад 5 і 10 мільярдів доларів відповідно.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України нагадують, що росія продовжує використовувати завербованих іноземних політиків для формування у населення хибної думки про могутність рф (до слова, ЗІФ днями опублікував на цю тему розлогий матеріал).

Так, іноземні «експерти» в особах колишнього президента Бразилії Лули да Сілви і кремлівського рупора-політолога Рафаеля Ордуханяна проштовхують тезу про формування «нового світового ладу» за участі «ерефії», Китаю та Індії.

А російська журналістка Фаріда Рустамова, яка працювала у низці опозиційних (уже закритих) російських медіа, на своєму сайті опублікувала текст про небувале єднання росіян і так званих еліт довкола путіна, спричинених війною проти України та санкціями цивілізованого світу у відповідь. На жаль, низка українських медіа поширили цей матеріал, що має подвійне інформаційне дно.

Фахівці ЦПД РНБОУ констатують, що всі заяви з рашостану є якщо не цілковито брехливими, то маніпулятивними.

«Через те, що жоден із попередніх ультиматумів кремля не виконано, ворог намагається ввести світову спільноту в оману, розповідаючи про завершення наступальної операції на Півночі України. За наявною інформацією, тікаючи від ЗСУ на цих територіях, росія планує посилити військову присутність на Донбасі», - стверджують експерти ЦПД. І додають, що путінський режим сподівається на послаблення санкцій найближчим часом. А для цього доводиться викручуватися, як вужеві на пательні.

І ще на один момент маніпуляцій і залякування з боку кремля звернув увагу декілька днів тому керівник Офісу Президента. Андрій Єрмак на своєму телеграм-каналі розповів про фейк-лякалку, спрямований проти підтримки України з боку Польщі і дружби між країнами.

«Російські пропагандисти створюють багато фейків, які стосуються наших союзників. У відповідь на підтримкуВВВ України Польщею, яку росіяни ненавидять через наявність історичної пам‘яті, як і в нашого народу, Кремль придумав історію про буцімто бажання поляків анексувати частину України», - написав Єрмак.

За його словами, Росії не сподобалася ідея Польщі направити в Україну миротворців. Тож у москві не придумали нічого мудрішого, як поширити тезу про повернення українських територій, що були у складі Речі Посполитої до 1939-го року. І захопити українські землі поляки хочуть під виглядом миротворчих місій.

«Такі інформаційні вкиди поширювали також і 2014-го року. Так само нам розповідали, що Польща й інші сусіди нібито мріють поділити Україну. Але росіяни не розуміють, що їхня ментальність і загарбницькі плани є чужими для вільної, успішної Європи й України. Тут зовсім інші цінності та поняття про успіх. Загарбання чужих територій за тотальної бідності - це особливості виключно російського менталітету», - підсумував керівник ОП.

Ілюстративне фото: Radiosvoboda.org


Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: