Нетаньягу придумав, чому не дасть Україні «Залізний купол»

АНАЛІТИКА 29.06.2023 Коментарі 0

РашаЗМІ з усіх сил розганяють слова ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньягу про те, чому система протиповітряної оборони «Залізний купол» не може бути передана Україні. Здається, що ця історія тішить московитів навіть більше, ніж власні «перемоги».

Отже, прем’єр-міністр Ізраїлю відкинув заклики деяких вашингтонських законодавців та українських чиновників приєднатися до зусиль Заходу щодо озброєння України, зокрема схвалити передання системи протиповітряної оборони «Залізний купол», розроблену ізраїльтянами спільно з американцями. Про це він сказав у коментарі Wall Street Journal.

Насправді Нетаньягу не придумав нічого цікавішого, як фактично висловити підозру українцям у недбалому ставленні до зарубіжної зброї.  Він заявив, що ізраїльська система ППО… може бути захоплена на полі бою в Україні та зрештою потрапить до рук іранців, які останнім часом встановили тісні військові відносини з Росією. Внаслідок чого «мільйони ізраїльтян залишаться беззахисними».

«У нас є побоювання, яких, гадаю, немає ні в кого із західних союзників України», - зазначив ізраїльський прем’єр. Він також додав, що повинен забезпечити ізраїльським військовим «свободу дій» у Сирії. Адже ізраїльські літаки часто завдають ударів по «іранським цілям» у цій країні, де також присутні російські війська, зазначив прем’єр.

Варто пояснити, що кілька днів тому сенатори США Кріс Ван Голлен та Ліндсі Грем закликали комітет Сенату у справах збройних сил сприяти зміцненню ППО України, зокрема, системами ПРО «Залізний купол». Сенатори не просять Ізраїль віддавати свої батареї ПРО, а хочуть, щоб країна дозволила США передати американські системи.

Ізраїль був готовий. Лише на словах?

У лютому 2023 року Нетаньягу не виключав, що може розпочати військову допомогу Україні, включаючи «Залізний купол». «Я розглядаю таку можливість», - говорив він в інтерв'ю CNN, а пізніше і французьким ЗМІ. Тоді ж він обіцяв президентові Франції Емманюелю Макрону надати Києву «військові штучки».

Звісно, що кремль намагався тиснути і залякувати Ізраїль, аби звідти не допомагали Україні. Представниця конячого МЗС машка захарова тоді заявила, що «усі країни, які постачають зброю [Україні], повинні розуміти, що ми розглядатимемо цю зброю як законну ціль для збройних сил Росії».

Сумнівно, що подібні заяви взагалі справляють на когось враження. Та й московити подібним чином погрожують усім країнам, які хоч щось передавали для ЗСУ. Тим не менше, риторика Ієрусалиму таки змінилася, навіть попри загострення стосунків із москвою останнім часом.

Реакція Києва

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук назвав побоювання з приводу того, що зброя нібито потрапить до рук Ірану, «повністю вигаданими та спекулятивними припущеннями».

Як відомо, рашапропаганда активно розганяє через усі доступні іноземні медіа фейки про те, що західна зброя з України потрапляє у «гарячі точки» чи до криміналу в різних країнах світу. Чітких підтверджень цим фантазіям досі не знаходилося. Проте для чималої кількості політиків, особливо проросійських, ці фейки були вирішальним аргументом проти надання допомоги Україні. Навіть попри заяви американців, що вони усе це відслідковують.

Впродовж останнього тижня Київ та Ієрусалим обмінялися заявами: українська сторона висловила жаль, що ізраїльский уряд «обрав тісну співпрацю із московією», про що свідчить низка контроверсійних подій у 2023 році, «а також майже повна відсутність гуманітарної та оборонної допомоги Україні». У відповідь міністр закордонних справ Елі Коен нагадав, що Ізраїль голосував за проукраїнські резолюції в ООН, він особисто їздив до Києва і заявляв про підтримку цілісності України. А їхня армійська делегація зустрічалася в Польщі з військовими з України.

«Більше того, ми надаємо Україні велику гуманітарну допомогу. Ізраїль перебуває на правильній стороні історії, наші вчинки говорять самі за себе», – сказав міністр в ефірі ізраїльського радіо.

Українського посла викликали до ізраїльського МЗС, потім була ще принаймні одна заява – що якби Ізраїль допоміг нам із ППО, то не було б стільки загиблих у Краматорську. Тим не менше, за рамки епістолярного жанру та дипломатичних рухів справа далі не йде.

Ізраїльський вектор України

Стосунки з Ієрусалимом у Києва складаються доволі непросто. Протягом рашистського повномасштабного вторгнення Ізраїль загалом дотримувався нейтралітету, допомагаючи Україні переважно медичним обладнанням і гуманітаркою. Численні прохання щодо поставок зброї, а особливо ППО, здебільшого ігнорувались. І навіть певне пожвавлення у 2023 році поки що відбувається лише на словах (точаться розмови про закупівлю танків «меркава», стрілецького озброєння та систем ППО).

Нещодавно міністр оборони Олексій Резніком дав доволі точне пояснення, у чому тут проблема. Він звернув увагу на те, що в Ізраїлі доволі багато проросійського населення. При цьому політики там ухвалюють рішення з огляду на внутрішню політичну ситуацію. Тож  влада та політики Ізраїлю знаходять будь-які причини для пояснень, ніби відкрита допомога Україні означатиме руйнування балансу всередині країни та створення нових ризиків. «Ізраїль поки що залишається країною, де потрібно проводити агітацію та переконувати», — резюмував він.

Чи стане Ізраїль на наш бік?

Цікаво, що рашапропагандисти навіть не дуже коментували інтерв’ю Нетаньягу, лише подали його цитати, які ідеально лягли на поширювані ними досі фейкові теми. При цьому в москві розуміють, що їхні стосунки з Ізраїлем після вигнання з рф «Сохнуту», м’яко кажучи, дуже натягнуті. Тим не менше, рашисти й надалі розраховують на силу проросійськи налаштованої частини населення Ізраїлю.

Однак поки що в Ієрусалимі краще реагують саме на київський вектор. І на засіданні підкомісії Кнессету з міжнародних відносин депутати розкритикували позицію стосовно України та погодились, що ізраїльський уряд робить для України недостатньо.

Навряд чи справа тут обмежується лише «залізним куполом» - ця система навряд чи впорається із крилатими та гіперзвуковими рашистськими ракетами. Натомість масштабна підтримка, досвід і допомога країни, яка все своє існування мусить давати раду із агресією сусідів, може стати Україні у великій пригоді.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: