Небезпечне для Молдови повернення Дмитра Козака

ОКРЕМА ДУМКА 19.07.2018 Коментарі 0

Президент Росії призначив Дмитра Козака своїм спеціальним представником з розвитку торгово-економічних відносин з Молдовою. Одночасно визнані такими, що втратили чинність, укази Путіна і Медведєва, якими Дмитро Рогозін був призначений спецпредставником з Придністров'я.

З одного боку, офіційний Кишинів повинен святкувати перемогу, адже в Кремлі призначений чиновник, який має сприяти розвитку російсько-молдовських відносин. З іншого - ним став Дмитро Козак, який 15 років тому пропонував відомий меморандум про врегулювання придністровського конфлікту, що  передбачав федералізацію Молдови.

Уродженець Кіровоградської області УРСР із жовтня 2008  року є заступником голови уряду Російської Федерації. Небезпідставно вважається однією із ключових фігур у команді В.Путіна. В 2004 році очолював передвиборчий штаб В. Путіна. В подальшому займався питаннями адміністративної реформи, реформи місцевого самоврядування та перерозподілу повноважень між центром та регіонами РФ, на законодавчому рівні. Цікавим нюансом біографії вважають той факт, що в 1976-1978 роках уродженець УРСР Козак Д.М. проходив службу в спецназі Головного розвідувального управління Генштабу СРСР. В контексті призначення на вказану вище посаду  «спеціального представника», наголосимо, що в листопаді Козак Д.М. намагався проявити себе і на зовнішньополітичній арені. Тоді запропонований ним варіант врегулювання конфлікту та об’єднання Молдови й Придністров’я у єдине федеральне утворення був прийнятий як тодішнім урядом ПМР, так і тодішнім президентом РМ Володимиром Вороніним. Але на щастя для Молдови завдяки тиску Заходу Володимиру Вороніну довелось відмовитись від реалізації російського сценарію, нав’язаного Козаком Д.М. 

З 23.03.2014 Козак Д.М. в уряді РФ куратор з питань тимчасового окупованої АР Крим та Севастополя. Як особа, яка прямо причетна до дій Кремля щодо анексії Криму Козак Д.М. із квітня 2014 року знаходиться в санкційному списку США та Європейського Союзу. З липня 2015 року голова Урядової комісії з питань соціально-економічного розвитку АРК та міста Севастополь. Фігурант бази «Миротворець»Слід зауважити, що впродовж останніх років Козак Д.М. розглядається як один із кандидатів-правонаступників (хоча й не основний) російського очільника Володимира Путіна.

Козак
Дмитро
Миколайович

ЄВГЕН МАГДА
Виконавчий директор
Інституту світової політики
(Institute of World Policy)

Думаю, що не випадково Козак повертається на молдовський напрямок роботи не тільки напередодні парламентських виборів, а й під час помітного охолодження відносин між Кишиневом і Брюсселем, що було викликано скасуванням результатів голосування на виборах прімера столиці Молдови.

У Росії продовжують вважати пострадянський простір своєю вотчиною і оперативно реагують на політичні зміни. Формальний привід говорити про неприйняття Козака в уряду Філіпа на сьогодні немає.

Очевидно, що після зустрічі Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі у російського президента з'явилося відчуття, що він домінує в світовій політиці, оскільки з вуст Дональда Трампа не прозвучало застережливого окрику. Констатація незаконного перебування російських військ в Грузії, Молдові та Україні відзначена в заяві саміту НАТО, але цим в Кремлі можуть знехтувати. Гра варта свічок і з тієї причини, що нейтральна Молдова тісно примикає до південного флангу НАТО і дозволяє активізувати вплив, як мінімум, на Румунію.

Виходячи з українського досвіду останніх років, дозволю собі дати пораду колегам у Молдові: і владі, і експертному співтовариству варто підготуватися до помітної активізації Росії навіть в умовах неможливості впливати на ситуацію через новинні програми. Інструментів впливу і крім телебачення в руках Кремля чимало, вони обкатані в різних країнах, і вже найближчим часом будуть введені в дію. Саме час розібратися з напрямками головних інформаційних ударів і політичних маневрів, і водночас обдумати нейтралізацію їх наслідків.

ІА «Західний Інформаційний Фронт»,
за матеріалами першоджерела deschide.md
ілюстративне фото deschide.md (Михаил Метцель / ТАСС)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: