Не дитячі питання для білоруського народу

ОКРЕМА ДУМКА 07.10.2024 Коментарі 0
Дмитро Громаков

Дмитро Громаков

Заступник директора Міжнародного центру протидії російській агресії, керівник дослідницьких проєктів, засновник Центру соціального інжинірингу "Реалізація та аналіз несистемних дій" та "Української проєктної системи".

З'явилося дуже багато глузливих коментарів з приводу заяви Oleg Dunda, на Форумі свободної росії збоку білорусів. У цьому контексті хотілося би надати поважній білоруській демократичній спільноті вельми неприємної для білорусів реальності.

Щодо ключових аргументів, що я бачу у деяких лідерів:

1. «Білорусь не є агресором проти України і не воює з Україною».

Надання своєї території для агресії проти третьої держави, гідно із женевською конвенцією, є актом агресії. Таким чином лукашенко і Білорусь вже здійснили акт агресії проти України. І лише воля Банкової вберегла Білорусь від жертв і руйнувань. Адже ми вже завдавали удари по аеродромам ув Зябровці та інших на території РБ ще в 2022 році. Спалили російський літак А50-й на території РБ.

Те, що це не стало масовим явищем, подякуйте Зеленському і тому ж Дунді як депутату СН, що підтримав обмеження дій по території РБ.

2. «Співпраця і підтримка лукашенком і його режимом росії в агресії проти України - не привід для ударів по Білорусі. Адже військові РБ не воюють в Україні».

Якщо білоруський народ не може нічого зробити з лукашенком, то він повинен бути готовий до ескалації страждань. Адже Україна рано чи пізно, але все одно займеться ліквідацією загроз з боку Білорусі.

Навчання «Захід 2024» - це провокація з боку лукашенка. Чергова концентрація і накопичення російських військ на території РБ в умовах гарячої війни з росією - дуже жирна ціль для ураження.

Адже ніхто не буде чекати нового заходу з Білорусі. А дрони не надто розрізняють, де там білоруси, а де москалі. Жертв з білоруського боку не уникнути. Тож або молиться, або стукайте до ваших генералів, щоб ці навчання не відбулись. А краще біжіть подалі від скупчень російських військових.

3. «То все лукашенко, то не ми…».

Білоруський народ повинен подорослішати і пізнати слово «відповідальність». Адже все, що відбувається сьогодні в Білорусі, відбувається через бездіяльність білорусів і їх еліти, яка ховається за життями простого населення.

Отже, скажу відверто: загрози з боку території Білорусі для українців куди більш вагомі для наших сил оборони, аніж життя білорусів, які нездатні навести лад в своїй державі. І ховаються від відповідальності за «режимом».

Так, вас гноблять і над вами знущаються, але жоден українець не зрозуміє ваших жахів. Бо людям, які обрали боротьбу, щодня втрачають близьких, здоровʼя, бачать смерть але стоять за своє право вирішувати власну долю, ніколи не зрозуміти мовчазної покори злу, яке робить те саме з вашими близькими в Білорусі.

4. «Захід проти розширення війни, географії і території війни…».

Ви дійсно ще вірите в те, що хтось може це контролювати?))

Подивиться на Ізраїльський кейс - там дуже хтось хвилюється щодо ескалації і ударам по Ірану? Чи сильно вплинула Курська операція на стабільність допомоги Україні?

Я не думаю, що світ буде перейматися ударами по російській власності і військовим обʼєктам на території РБ. Особливо на фоні ризиків і загроз для України.

Білорусам прийшов час визначатися - на чиєму боці вони будуть воювати, коли їм дадуть зброю. На боці лукашенко і його кремлівських хазяїв, які розказують, «звідкіля готувався напад на Білорусь». Або на боці вільного світу, що стоїть поруч з Україною.

І вирішувати це вже повинен білоруський народ, кожен білорус для себе самостійно.

5. «Україна не має права завдавати удари по РБ, бо це буде актом агресії проти суверенної держави…».

Скажу як людина, дотична до протидії російській агресії. Україна має право атакувати будь-які обʼєкти на території Білорусі, які мають стосунок до загроз для безпеки українців. Чому - дивись пункт 1-й.

Особливо це стосується російських військових обʼєктів, техніки та місць дислокації особового складу.

Коротко додам для адептів неучасті РБ у війні проти України:

- Жодної політичної або правової оцінки порушення білоруської конституції 24.02.2022 року жодна білоруська державна інституція так і не надала, що розцінюється більшістю українців як «свідома співучасть РБ у агресивній війні проти України».

- Сумнівна легітимність лукашенка, що артикулюється білоруськими демократичними силами, перетворює Білорусь на територію під контролем злочинного угрупування «лукашистів» і створює екзистенційні загрози для України. Тому ніяке міжнародне право не регулює дії України проти РБ сьогодні, адже такого субʼєкту міжнародного права як Республіка Білорусь не існує, за словами самих же білорусів.

Тільки от хтось з вас думає, що ці злочинці кинуть ваших близьких під танки не замислюючись, на відміну від «мирних білорусів», що і надалі будуть страждати але мовчати в своїй країні. Повторюсь, участі білорусів у цій війні вже не уникнути, цей процес незворотній. лукашенко вже зробив цей вибір за всіх білорусів. І зараз ціною безпеки білорусів намагається лише його відтермінувати, поставивши білорусів перед дилемою: зберегти лукашенка і його режим, чи готуватись до визвольної війни проти лукашенка і його російських хазяїв.

Тому краще не глузувати з народного депутата України, співголови міжфракційного обʼєднання «За деколонізацію Росії», а дослухатися.

До речі Білорусь сьогодні, згідно з концепцією демократичних сил, якщо не «колонізована» то «окупована» росією держава. Для якої процес деколонізації актуальний не менш, ніж для Башкортостану чи Татарстану.

Тому я би рекомендував білорусам дослухатись до слів Олега Дунди і дуже кріпко задуматися про своє найближче майбутнє. Не забувати, що війна поруч з вами, ви живете у воюючій країні і ваша безпека - це ваша справа.

- Попередьте своїх співгромадян про небезпеку знаходження поруч з військовими об’єктами.

- Спонукайте білорусів вимагати від влади попереджень про повітряні загрози.

- Поінформуйте про те, що таке «тривожна валізка», правила безпеки при атаках.

На мій погляд білоруси на межі екзистенційного вибору:

1. На чиєму боці буде Білорусь і білоруси в цій війні?

2. За що білоруси готові битися і помирати - за правду і свою волю, чи за примхи диктатора лукашенка, що одноосібно вирішить долю всього народу?

Цей вибір і визначить майбутнє Білорусі.

Світлина: "Вясна"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: