Навіщо відкидати білорусів, які люблять Україну

РОЗСЛІДУВАННЯ 24.08.2023 Коментарі 0

Чому білоруси, які легально перебувають в Україні, волонтерять, воюють чи воювали за нашу країну вже протягом півтора року не мають права користуватись банківськими карточками? Проблему досліджував Білоруський інформаційний центр у Львові

Ось як про цю проблему розповідає Антон, громадянин Білорусі, який вже кілька років мешкає в Україні, підприємець, допомагає ЗСУ, хоче платити податки Україні (прізвище не називаємо з питань безпеки): «Якщо мені українська держава дозволила жити в Україні, тоді чому порушують мої права, я цього не розумію. Конкретно, чому Національний банк України порушує мої права людини? Я приїхав в Україну, я маю тут друзів, я хочу допомагати, хочу створювати нові робочі місця, я хочу платити податки, але я не можу».  

Сьогодні в Україні легально проживають десятки тисяч білорусів, які  знайшли на українській землі прихисток від режиму Лукашенка. Однак з початком активної фази війни українські білоруси були позбавленні звичних громадянських прав. 

Найдошкульніша для них проблема – ось уже півтора року переважна більшість з них не можуть користуватись банківськими картками або ж проводити деякі банківські операції. 

З одного погляду, це природна реакція української влади на той незаперечний факт, що 24 лютого 2022 року з території Білорусі в Україну вдерлись російські окупанти. З іншого, це очевидне порушення фундаментального акту міжнародного права Загальної декларації прав людини, яку Україна ратифікувала ще 1973 року, а також Конституції України та Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». 

Велика хвиля імміграції білорусів у 2020 і 2021 роках

Знову процитуємо Антона: «Я займаюся бізнесом вже 25 років. І ці 25 років я жив в Білорусі. Але коли їздив на бізнесові конференції, то часто зустрічався з українцями. І завжди ми з українцями були друзями, сябрували [дружили], і у мене були з ними дуже добрі стосунки... Саме тому після 2020 року, коли вирішив покинути з відомих причин Білорусь,  я переїхав на постійне життя в Україну, бо тут жили і живуть люди, яких я добре знав, тут живуть мої друзі…»

Велика хвиля імміграції білорусів в Україну сталася протягом 2020 і 2021 років. 9 серпня 2020-го перші офіційні екзит-поли нібито засвідчили перемогу Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі. На знак незгоди народ піднявся на мирний протест, який влада жорстко придушила. Режим самопроголошеного Лукашенка почав нещадно переслідувати опонентів: арешти, вбивства, депортації, тортури, зґвалтування, зникнення людей та інші нелюдські акти. (Станом на сьогодні, за даними правозахисної організації «Вясна», у країні налічується 1489 політв’язнів). Відтак, тисячі білорусів, рятуючи своє життя, були змушені покинути країну.  

Антон розповів, чому він вважає, що його права і права інших білорусів в Україні грубо порушено: «В Україні є Закон про правовий статус іноземців і осіб без громадянства. Там є стаття третя, яка каже, що іноземці, які проживають на законних підставах в Україні, вони мають такі ж права і свободи, і обов’язки, як українці. Але насправді сьогодні Національний банк України порушує цей закон, тому що є постанова НБУ, яка забороняє білорусам, що проживають нині в Україні, мати банківські картки, мати рахунки, отримувати зарплату». 

Позиція НБУ

Редакція ЗІФу звернулась в НБУ із запитом на доступ до публічної інформації з проханням пояснити ситуацію. 

Зацитуємо уривок з отриманої відповіді: «Пунктом 15 Постанови № 18 встановлено загальні заборони (за виключенням деяких операцій) здійснення видаткових операцій за рахунками резидентів російської федерації/республіки білорусь, за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь».

Тобто в НБУ підтвердили: для білорусів, як і для росіян, заборонені видаткові операції. Іншими словами, вони справді не можуть користуватись банківськими картками. 

  • Конституція України. Розділ II. Права, свободи та обов’язки людини і громадянинаСтаття 24

Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.  

  • Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». 

Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

«1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України»

Легальні, але безправні

Коментує Анісія Казлюк, правозахисниця, Free Belarus Center: «Переважна більшість Білорусів перебувають в Україні легально. Невелика кількість з них має статус біженця, або статус особи, що потребує захисту. До слова, ця процедура може тривати рік, два, а той три. Також є категорія білорусів, що мають посвідки на постійне проживання в Україні. Їх також відносно небагато.        

Річ у тому, що українська влада пасивно відреагувала на значний наплив в 2020 році шукачів притулку з Білорусі, які втікали від переслідувань з боку Лукашенка. Тільки у грудні того року уряд України збільшив їм термін тимчасового перебування в країні з 90 до 180 днів. 

Тут ключові слова  – тимчасове перебування. Власне, значна частина білорусів, що легально перебувають в Україні, мають посвідки на тимчасове проживання. І їх усіх позбавлено права користуватись банківськими картками. Заборона була запроваджена постановою НБУ № 18 (від 24.02.22022) «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану». 

Одразу зазначимо, що заборона НБУ не стосується добровольців-білорусів, які на основі контрактів служать у збройних формуваннях України. Ось ще одна цитата з відповіді НБУ: «Водночас зазначена заборона не поширюється на видаткові операції з рахунків фізичних осіб – резидентів російської федерації/республіки білорусь, які є клієнтами банків України, у межах укладених договорів щодо реалізації зарплатних проєктів з військовими частинами Збройних Сил України та Національної гвардії України без окремого погодження зі Службою безпеки України. 

Однак щойно у добровольця-білоруса закінчується контракт, як він одразу стає безправним».

Знову надаємо слово Антону: «Я проживаю в Україні на законних підставах, я маю посвідку на тимчасове проживання. Але я не маю можливості сьогодні нормально жити в Україні. Тому що, як я вже казав, я не маю можливості відкрити банківський рахунок, отримати банківську картку, зареєструвати компанію і нормально працювати. І багато білорусів, які підтримують і люблять Україну, були змушені покинуту її, бо після початку вторгнення їхнє життя тут стало безправним».

Скільки в Україні безправних білорусів?

Відповідь на це запитання редакції ЗІФу пообіцяли надати в Державній міграційній службі України, але термін виконання обіцянки затягнувся. Офіційно відомо, що на 31 березня цього року в Міграційній службі на обліку було  304 752 іммігранти. При цьому число іноземців та осіб без громадянства (так звані тимчасові) станом на ту ж дату становило 170 144 особи. Власне, більшість з них мають посвідки на  тимчасове проживання. 

Тобто основна форма легалізації іммігрантів в Україні - це посвідки на тимчасове проживання. Водночас люди, яким Україна видала такі посвідки, вже тривалий час залишаються безправними.

Коментує адвокатка, керівниця правового департаменту Free Belarus Center Олена Юркіна: «Це дуже болюча проблема. Після 24 лютого 2024 року з’явилася постанова НБУ. Згідно з нею були заблоковані рахунки громадян Республіки Білорусь, що перебувають в Україні. Ця постанова торкається всіх білорусів, крім тих, у яких є посвідка на постійне проживання, і тих, хто вже закінчив процедуру одержання прихистку в Україні  і отримав свідоцтво біженця або особи, що користується додатковим захистом. 

Усіх інших білорусів НБУ і фіскальні органи вважають  нерезидентами України і, відповідно, щодо ним діє обмеження щодо користування банківськими рахунком (банківською карточкою), Відтак, особи  у яких були якісь кошти на цих рахунках до 24.02.2022, цими коштами скористатись не можуть. Ці кошти заблоковані. Люди не можуть отримувати ні заробітну плату, ні допомогу. І вони не мають права на банківську картку».

Продовжує адвокат Олена Юркіна: «Назву групи людей, яких ця заборона  торкнулась. Це білоруські волонтери, білоруські журналісти,  білоруси, які воюють чи воювали за Україну проти Росії. 

Це також біженці, які почали процедуру і отримали довідку про те, що вони перебувають у біженській процедурі, однак ще не завершили її: вони також не можуть отримати допомогу від міжнародних організацій».

«Навіть ті білоруси, які жили в Україні кілька років до великої війни, в них теж заблоковані рахунки. Також є випадки  повторного блокування», – додала правозахисниця Анісія Казлюк.

Чи є спосіб подолати заборону? 

Є, але ця процедура вкрай незрозуміла, нерегламентована  і непрозора.

Коментує адвокатка Олена Юркіна: «Як вирішується це питання. Є особи, наприклад, журналісти, відомі люди, ті ж білоруси, які воюють в Україні. У них ті самі проблеми із банківськими картками. І в ручному режимі такі особи звертаються до СБУ, це така практика, яка склалась за ці півтора року. Офіційно ця процедура у жодному документі. Бо нам невідомо, щоб десь було чітко щось прописано… Люди звертаються до СБУ і їм призначають співбесіду чи в телефонному режимі  їх опитують, і потім ухвалюється рішення чи розблокувати рахунок чи ні. Які критерії, як ухвалюється це рішення, хто його приймає, взагалі процедура максимально непрозора  і займає вона мінімум два-три місяця, а інші люди чекають ще довше і ніколи не знають, яке рішення, коли його ухвалили, хто його ухвалив. Очевидно, СБУ пише якогось листа в НБУ і на цій підставі особі розблоковують рахунок.

При цьому ми знаємо історії, як людям повторно блокували рахунки і вони були вимушені повторно звертатись до СБУ».

З цього приводу ми звернулись в СБУ з відповідним запитом. Процитуємо відповідь:

Епілог 

Білоруська держава вже тривалий час перебуває під тотальним контролем росії, і у білорусів попереду своя битва за справжню незалежну демократичну Білорусь. І якщо серед іммігрантів-білорусів є агенти КБД чи ФСБ, то має працювати СБУ, контррозвідка та  інші спецоргани. Натомість Україна, як правова держава, котра шанує міжнародне право і платить життями своїх громадян за його відновлення, і котра бачить своє майбутнє в ЄС, вочевидь, має гарантувати українським білорусам дотримання прав людини. 

Антон (на фото вгорі), громадянин Білорусі, який вже кілька років мешкає в Україні, підприємець, допомагає ЗСУ і сплачує податки Україні (прізвище не називаємо з питань безпеки): «З початку воєнного стану вже минуло багато часу і в мене є таке припущення, що того часу було достатньо, щоб  відповідні державні органи України  вже визначили, хто серед білорусів є друзями України, а хто ворогами. Бо навіщо відкидати друзів, які хочуть допомагати і люблять Україну».    

  • Коли стаття вже була готова, надійшла відповідь від міграційної служби України (подаємо цілком):

Показники відомчої статистичної звітності ДМС щодо громадян республіки білорусь за 2022 рік та за перші три місяці 2023 року

1. За 2022 рік громадянам республіки білорусь оформлено 1 403 посвідки на тимчасове проживання (уперше та в порядку обміну), зокрема для таких груп:

1.1. Громадянам республіки білорусь, які прибули для

працевлаштування, оформлено 264 посвідки на тимчасове проживання.

1.2. Громадянам республіки білорусь, які прибули для навчання,

оформлено 6 посвідок на тимчасове проживання.

1.3. Громадянам республіки білорусь, які прибули для релігійної

діяльності, оформлено 16 посвідок на тимчасове проживання.

1.4. Громадянам республіки білорусь, які прибули для воз’єднання сім’ї з громадянам України, оформлено 805 посвідок на тимчасове проживання.

1.5. Громадянам республіки білорусь, які прибули для воз’єднання сім’ї з іноземцями, оформлено 96 посвідок на тимчасове проживання.

1.6. Інші – 216 посвідок на тимчасове проживання.

2. За перші три місяці 2023 року громадянам республіки білорусь оформлено 152 посвідки на тимчасове проживання (уперше та в порядку

обміну), зокрема для таких груп:

2.1. Громадянам республіки білорусь, які прибули для

працевлаштування, оформлено 15 посвідок на тимчасове проживання.

2.2. Громадянам республіки білорусь, які прибули для навчання, оформлено 2 посвідки на тимчасове проживання.

2.3. Громадянам республіки білорусь, які прибули для релігійної діяльності, оформлено 3 посвідки на тимчасове проживання.

2.4. Громадянам республіки білорусь, які прибули для воз’єднання сім’ї з громадянам України, оформлено 113 посвідок на тимчасове проживання.

2.5. Громадянам республіки білорусь, які прибули для воз’єднання сім’ї з іноземцями, оформлено 9 посвідок на тимчасове проживання.

2.6. Інші – 10 посвідок на тимчасове проживання.

3. За 2022 рік громадянам республіки білорусь оформлено 449 посвідок на постійне проживання (уперше та в порядку обміну).

4. За перші три місяці 2023 року громадянам республіки білорусь оформлено 138 посвідок на постійне проживання (уперше та в порядку обміну).

Інформація про кількість оформлених посвідок на постійне проживання (уперше та в порядку обміне) у ДМС збирається у розрізі країн походження та

регіонів України, без деталізації по категоріях іммігрантів.

5. Станом на 31.03.2023 на обліку в ДМС перебувало 30 громадян республіки білорусь, яких визнано біженцем в Україні.

6. Станом на 31.03.2023 на обліку в ДМС перебувало 15 громадян республіки білорусь, яких визнано особою, яка потребує додаткового захисту в

Україні.

7. За 2022 рік 35 громадянам республіки білорусь відмовлено у видачі посвідки на постійне проживання в Україні.

8. За перші три місяці 2023 року 4 громадянам республіки білорусь відмовлено у видачі посвідки на постійне проживання в Україні.

9. За 2022 рік громадянами республіки білорусь до ОМС подано 17 заяв про визнання біженцем, або особою, яка потребує додаткового захисту.

10. За 2022 рік 5 громадянам республіки білорусь відмовлено у наданні

захисту в Україні.

11. За 2022 рік щодо громадян республіки білорусь прийнято 158 рішень

про примусове повернення.

12. За перші три місяця 2023 року щодо громадян республіки білорусь

прийнято 26 рішень про примусове повернення.

13. У 2022 році 54 громадянина республіки білорусь набули громадянство України, з них:

42 громадянина республіки білорусь набули громадянство України за територіальним походженням (стаття 8 Закону України «Про громадянство України»);

5 громадян республіки білорусь набули громадянство України на підставі Угоди між Україною і Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають в Республіці Білорусь, і громадянами Республіки Білорусь, які постійно проживають в Україні, ратифіковану Законом України № 1186-XIV від 21.10.1999);

7 дітей-громадян республіки білорусь набули громадянство України у зв’язку з перебуванням у громадянстві України їх батьків чи одного з них (стаття 14 Закону України «Про громадянство України»).

Ще 16 громадян республіки білорусь у 2022 році були прийняті до громадянства України за Указом Президента України (стаття 9 Закону України «Про громадянство України»).

У 2022 році громадянам республіки білорусь видано 6 тимчасових посвідчень громадянина України.

За три перші місяці 2023 року 14 громадян республіки білорусь набули громадянство України, з них:

10 громадян республіки білорусь набули громадянство України за територіальним походженням (стаття 8 Закону України «Про громадянство України»);

4 дитини-громадянина республіки білорусь набули громадянство України у зв язку з перебуванням у громадянстві України їх батьків чи одного з них (стаття 14 Закону України «Про громадянство України»).

За три перші місяці 2023 року громадянам республіки білорусь видано 3 тимчасові посвідчення громадянина України.

ДМС України».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: