Нам постійно погрожували і ставилися до нас, як до ганчір'я, - журналіст УП про затримання у Польщі

НОВИНИ 28.02.2024 Коментарі 0

«Нам не пояснили причину затримання, не сказали, що ми порушили,  нам постійно погрожували і ставилися до нас, як до ганчір я, а коли довідались, що ми з України, то реакції з їхнього боку були ще більш не приємні».

Про це на Ютюб-каналі Української правди розповів (відтворення недослівне) журналіст цього видання Михайло Ткачук щодо обставин свого затримання у Польщі.

За його словами, він не виключає, що спробує оскаржити дії поляків. Адвокати кажуть, що польські правоохоронці мали насамперед пояснити причину затримання, встановити особи і відпустити українців. Натомість затримання тривало у принизливій формі приблизно чотири години, при цьому понад півтори години їх тримали у дворі комендатури, не дозволяючи сісти машину.  

Михайло Ткач наголосив, що треба відстоювати своє право робити журналістську роботу, бо йдеться про суспільно значущі речі, бо якщо Польща продовжує торгівлю з Білорусю або з Росією транзитом через Білорусь, то про це буде цікаво довідатись і самому польському суспільству.

«Для мене важливо, чи це було переслідування через те, що вони (польські правоохоронці) в якийсь момент усвідомили над чим ми працюємо і вирішили нам так перешкодити, щоб ми не виконали редакційне завдання і не зняли матеріал чи це все випадковість…

Потім, коли нас виводили на двір, після спілкування зі спецслужбою, поліцейські казали, що ви, мовляв, зрозумійте, неподалік… є залізниця, потяги їдуть, а раптом ви диверсанти… Але це все виглядає дивно, адже людина може загуглити хто ми і що знімаємо, і що ми не… не підриваємо залізничні колії», - зазначив Михайло Ткач

Нагадаємо, 27 лютого у Польщі стався інцидент із затриманням журналіста "Української правди" Михайла Ткача.

«Михайло Ткач працював біля польсько-білоруського кордону (Підляське воєводство межує з білоруською територією) разом з оператором, знімаючи матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю.

Після цього до нього підійшли поліцейські, які показали свої посвідчення, далі відвезли в комендатуру, обшукали машину й техніку, і після чотирьох годин та допиту за участю спецслужб – відпустили.

Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва вказала, що ситуацію вдалося владнати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі», - повідомили в УП.

Люблінська поліція підтвердила, що проводила напередодні "дії з встановлення особи" у прикордонній зоні

"Працівники поліції Люблінського гарнізону (KPP Łuków) вжили заходів у зв'язку з необхідністю встановлення особи тих осіб, чия присутність у прикордонній зоні викликала занепокоєння мешканців. Після перевірки вони залишили територію поліцейського підрозділу", – йдеться у повідомленні поліції у мережі Х.

Відтак, Михайло Ткач розповів, що в одному із сіл біля кордону Польщі із Білоруссю до них під’їхали польські поліцейські в цивільному і показали поліцейський значок. Намість журналісти показали свої паспорти і журналістські посвідчення. Потім приїхала ще одна машина із правоохоронцями. Поляки грали в гру "добрих і поганих поліцейських". Погрожували арештом на 14 діб. Зрештою, журналістам сказали їхати за машиною супроводу. В авто з українцями на задніх місцях вмостились польські поліцейські. 

Далі українських журналістів запровадили в двір комендатури, де польські поліцейські влаштували жорсткий обшук їхньої машини, коли викидали приватні речі на капот. Телефони, картки пам’яті, інші гаджети - все забрали. На прохання надати можливість сконтактуватись з адвокатом не реагували. Протримали журналістів на ногах у дворі з півтори години, сісти в машину не дозволяли, при цьому щораз приходили інші правоохоронці і кожен раз доводилось відповідати на ті ж самі питання.  

Потім українців завели в прокуратури, де їх допитали представники служби безпеки. Журналісти їм повідомили, що знімають фільм, як Польща веде торгівлю  через білоруський кордон.

Офіцери польської спецслужби були насторожені, запитувати, хто дав таке завдання, чи знають про нього представники української влади, українського уряду, як довго триває робота над темою, хто інформатор. Також спецслужбістів цікавило, чи вже відомо в Україні про затримання і чи будуть цей факт згадувати журналісти у своєму фільмі.

Коли Михайла Ткача з товаришами відпустили, виявилось, що відзняті відеоматеріали були частково вилучені.

Фото - Українська правда

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: