«Нафтогаз» планує ще рік качати росіянський газ до Європи, після чого припинить транзит

Економіка 30.10.2023 Коментарі 0

Україна не планує продовжувати договір про транзит російського газу до Європи, термін дії якого закінчується наприкінці 2024 року.

Контракт досі не розірвано лише через європейських партнерів, зазначив голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, Україна готова до розірвання контракту на транзит газу в Європу у будь-який момент. Крім того, російська сторона не виконує умов контракту.

«Газпром» не сплачує за контрактом у напрямку ГВС «Сохранівка» (знаходиться фактично в окупованій зоні), тому «Нафтогаз» недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати [транзит], і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти «Газпрому» для виконання своїх зобов'язань», – наголосив Чернишов.

«Ми не можемо позбавити сьогодні деякі країни Євросоюзу, які, до речі, є нашими партнерами, можливості отримувати блакитне паливо та готуватися до зими», - пояснив глава «Нафтогазу».

Він нагадав, що Євросоюз заявив, що повністю відмовиться від споживання російського газу до 2027 року, тож не наполягає на продовженні українського транзиту. Однак ЄС доведеться знайти інші джерела постачання, щоб цей газ отримати. За словами Чернишова, проблем з газом у світі немає, натомість є проблема з його доставкою до Європи.  

Також нагадаємо, що чинний нині контракт на транзит через Україну було підписано у грудні 2019 р. на п'ять років. Він передбачав, що «Газпром» за цей період прокачає 225 мільярдів кубометрів газу. Це мало принести «Нафтогазу», який відповідає за організацію транспортування, близько семи мільярдів доларів. У контракті зафіксовано умову ship or pay («качай чи плати»), за якою «Газпром» зобов'язався прокачати у 2020 році мінімум 65 мільярдів кубометрів, а в період з 2021 по 2024 рік щонайменше по 40 мільярдів кубометрів.

Якщо «Газпром» захотів би поставити через Україну більше газу, він мав би доплатити «Нафтогазу» за транзит за вищим тарифом. Якби прокачування падало нижче за обумовлений у контракті рівень – росіянській компанії все одно довелося б платити транзитні платежі на ту саму суму, що й при постачанні зафіксованого угодою об’єму.

Після травня 2022 року платежі знизилися на 30%, що стало приводом для звернення «Нафтогазу» до арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: